Ботев Пловдив победи с 2:1 Литекс и се доближи само на четири точки от второто място, където са отборите на ЦСКА и ловчанлии.

В момента "канарчетата" са с 54 точки, докато "армейците" и Литекс са с 58 пункта, но трябва да се отбележи, че Ботев има изигран един мач повече.

И двете попадения за домакините вкара Юнес Хамза - в 8 мин. от дузпа и в 70-ата минута. Точен за ловчанлии бе Кирил Десподов в 73-ата минута.

"Канарчетата" владееха повече топката, доминираха през по-голямата част от срещата и заслужено си взеха победата.

От своя страна ловчанлии разочароваха за пореден път в плейофите, записаха поредна загуба и мястото им в евротурнирите вече е сериозно застрашено.


Срещата започна с положения и пред двете врати. Още във втората минута Куртеан центрира в наказателното поле на Литекс, където Анисе стреля с глава, но не успя да вкара.

Отговорът на гостите бе силен удар на Александър Цветков, но в аут. В 8-ата минута Вандер развинти защитата на Литекс отдясно и нахлу в пеналта, където Иван Горанов го спъна - дузпа за Ботев.

Зад топката застана Юнес Хамза и технично вкара за 1:0. Пловдивчани продължиха да доминират и малко по-късно създадоха нова възможност за попадение.

Вандер за пореден път се подигра с отбраната на ловчанлии и пусна хитро към Куртеан, който обаче не можа да преодолее Илко Пиргов.

Последва нов шанс за пловдивчани, но този път Доре стреля от чиста позиция в аут. В 27-ата минута Ботев бе много близо до втори гол, но Доре и Куртеан последователно пропуснаха.

Към края на полувремето "канарчетата" вдигнаха още повече оборотите, но Бенга изпусна уникален шанс за попадение в 39-ата минута, когато от три метра не успя да опъне мрежата.

Второто полувреме обаче започна с положение за Литекс. Асприля можеше и да изравни, но в последния момент Бенга изчисти топката.

В 49-ата минута Асприля отново се озова на чиста позиция, но Стаховяк спаси. Силно начало на второто полувреме за оранжевите, но те така и не успяха да изравнят.

Постепенно пловдивчани изнесоха играта в по-предни позиции и стигнаха до положение за гол. Куртеан и Иршак разцъкаха топката, последва шут на Иршак но в аут.

След час игра Вандер се освободи на дъгата на наказателното поле и стреля остро, но топката мина над гредата. Шест минути по-късно Литекс можеше да изравни, но Асприля не успя да се възползва от грешка на пловдивската защита.

В 70-ата минута Мариян Огнянов чукна топката към Йордан Христов, който развинти защитата на Литекс отдясно, нахлу в наказателното поле, последва пас към Юнес Хамза, а той бутна топката в празната врата на гостите за 2:0.

Три минути по-късно Литекс се върна в мача. Кирил Десподов напради уникален пробив през центъра, мина покрай трима защитници на Ботев, които не знаеха къде се намират, след това пусна топката в близкия ъгъл на Стаховяк и опъна мрежата му за 1:2.

Този гол стресна домакините и те бързо изнесоха играта пред вратата на гостите. В 79-ата минута Анисе изпусна да вкара и да реши мача, а малко по-късно и Вандер не успя да отбележи от пряк свободен удар.

До края Ботев контролираше играта, не даде никакъв шанс на Литекс изаслужено си взе победата.

БОТЕВ - ЛИТЕКС 2:1

Голмайстори:
1:0 Хамза 9' (дузпа)
2:0 Хамза 70'
2:1 Десподов 73'

БОТЕВ: 1. Стаховяк, 11. Христов (к), 6. Бенга, 83. Спрокел, 14. Минев, 16. Иршак, 17. Анисе, 10. Вандер, 8. Куртеан (Сърмов, Ромарио), 3. Доре (Огнянов), 9. Хамза;

ЛИТЕКС: 12. Пиргов, 16. Попов, 5. Бодуров (к), 18. Миланов, 23. Горанов (Джазула), 33. Берберович, 19. Руменов, 21. Ал. Цветков, 77. Цветанов, 99. Десподов, 11. Манолов (Асприля);