Шефът на Ботев Пловдив и банкер Цветан Василев заяви, че след днешното решение на Апелативния съд в София, който остави в сила 72-часовото му задържане в България, той няма да пледира в Белград за доброволната си екстрадиция, а ще иска пълна процедура пред съда по искането на българските власти, предаде БНТ.

Придружаван от свой адвокат, който го представлява в Сърбия, Василев се яви точно в 12:30 часа в полицейското управление на Стари Белград в изпълнение на мярката за неотклонение, която му наложи Висшият съд в сръбската столица.

Цветан Василев заяви, че разследването в България е политически мотивирано и че марионетки на атаката са бившият министър-председател Пламен Орешарски и управителят на БНБ Иван Искров.

Василев заяви също, че ще се върне в България тогава когато се чувства сигурен. От думите му стана ясно още, че мисли по варианта дали да поиска политическо убежище в Сърбия.

Василев беше без охрана, но не отговори на въпроса дали се страхува за живота си. Каза само, че се чувства предаден от всички, съобщи БТА.

Мажоритарният собственик на КТБ се предаде на полицията в Сърбия на 16 септември след като беше обявен за издирване от Интерпол. Същия ден сръбски съд го освободи с мярка „подписка“. Международният паспорт на Василев е отнет и той трябва всеки ден да се явява в съответното полицейско управление.

Срещу Цветан Василев има повдигнато обвинение за присвояване на почти 206 млн. лв. от КТБ.