Ботев Пловдив тресна с 2:0 ЦСКА в Коматево и по този начин заслужено си осигури място в Топ 6 преди втората фаза на първенството.

От там изхвърча Левски. "Сините" ще играят във втората шестица и ги чакат мачове със Славия, Марек и Хасково.

Головете за Ботев мушнаха Милен Гамаков и Лъчезар Балтанов през първото полувреме. Пловдивчани изиграха фантастичен мач, раздодоха се изцяло, смачкаха армейците и логично си осигуриха победата и място в първата шестица.

От своя страна червените тотално разочароваха, записаха трета поредна загуба в първенството и мястото на Стойчо Младенов в ЦСКА сериозно се заклати.

Твърде е възможно Стойчо да бъде уволнен, а на негово място да застане Любо Пенев.  


Ботев започна атакуващо мача и още от самото начало започна да мачка армейците. В третата минута Иван Цветков намери Васев в наказателното поле на ЦСКА, но там той се замота и Венци Василев му отне топката.

Две минути по-късно Йордан Христов приби мощно по дясното крило, последва центриране в наказателното поле на ЦСКА, където Дивиш излезе и улови топката.

Тези положения стреснаха гостите и те отговориха с последователни центрирания на Тончи Кукоч в пеналта на домакините, но там нямаше негови съотборници, които да засечат топката в мрежата на Ботев.

В 9-ата минута Йордан Христов залъга Стивън Сънди и шутира силно от дъгата на наказателното поле, но топката профуча над вратата на ЦСКА.

Две минути по-късно Николич сцепи с крак главата на Даниел Златков и логично му бе показан жълт картон. Така се стигна до 18-ата минута, когато Ботев заслужено поведе.

След центриране топката достигна до Милен Гамаков, който с феноменален удар с глава я прати в мрежата на армейците за 1:0. В следващите минути пловдивчани изцяло доминираха и контролираха действията на терена.

След половин час игра Цветков пусна страхотен пас към Цветанов в наказателното поле на ЦСКА, но там той бе блокиран от защитата на гостите. Минута по-късно Венци Василев стреля с глава, но над вратата на Ботев.

В 34-ата минута Момчил Цветанов направи за смях защитата на гостите, но в последния момент Денис Причиненко с шпагат успя да блокира Цветанов.

Пет минути по-късно Стивън Сънди сгреши детински и позволи на Лъчо Балтанов да му отнеме топката и технично да преодолее Дивиш за 2:0.

До края на полувремето Ботев изцяло надигра армейците и не им даде почти никакви шонсове за сериозно голово положение.

Второто полувреме започна с ново положение за Ботев, но Пламен Николов с глава стреля над вратата. Постепенно ЦСКА взе инициативата и натисна домакините, но с пропуски се отчетоха Луис Суарес и Стивън Сънди.

След час игра Суарес отново се озова на чиста позиция и стреля по диагонала, но топката мина до гредата.

В тези минути играчите на Ботев се бяха прибрали леко в собствената си половина и много добре затваряха празните пространства и не даваха почти никакви шансове на гостите за сериозно положение пред Адам Стаховяк.

След час игра Маркиньос стреля от пряк свободен удар, но Стаховяк без проблеми спаси. Последваха нови стихийни атаки на армейците, но те не затрудняваха с нищо защитата на Ботев.

Към края на мача ЦСКА натисна, но така и не стигна до чисто голово положение и така пловдивчани заслужено си взеха победата и място в Топ 6.

БОТЕВ - ЦСКА 2:0

Голмайстори:

1:0 Милен Гамаков (18)
2:0 Лъчезар Балтанов (39)

Ботев: Стаховяк, Филипов, Златков, Николов, Христов, Гамаков, Иршак, Васев, Цветанов, Балтанов, Цветков

ЦСКА: Дивиш, Кукоч, Тунчев, Причиненко, Василев, Бъркляча, Сънди, Силва, Маркиньос, Соарес, Николич