Германската фирма IFS отговори на президента на Славия Венцеслав Стефанов за новия стадион на „белите“.

Още по темата

 

Преди няколко дни Чичо Венци обвини компанията, че не е дала нито стотинка за издигането на съоръжението и пропуска предварително заявените срокове. Босът на столичани даже заплаши IFS с международен съд.

Причината за това обаче е тежката криза в българския футбол, която отблъсква инвеститора. Това заяви Уве Матей, който отговаря за финансирането на проекта.

„След подписването на договора футболът у вас тръгна рязко надолу. Само три са клубовете, които към този момент нямат проблеми с лиценза“.

„Е, какво ще правят те на нов стадион? Ще играят помежду си ли? Нашият бизнес план предвиждаше лига с 14 отбора, а те постоянно намаляват“.

„Няма атрактивност, липсва зрителски интерес. Като добавим и постоянните слухове за „черно тото“, инвестиционният риск расте и все по-трудно се намират средства“, каза германецът пред вестник „Преса“.

Той все пак изрази оптимизъм, че проектът може да се спаси. Матей идва у нас на 9 май за нови преговори със Славия и БФС. Фирмата обаче има и други варианти, ако страните не се разберат.

„Написахме на българската федерация подробно питане за визията й за развитие на футбола. Още чакаме отговор. Имаме доста алтернативи – над 30, за други стадиони в точки на Европа, но до последно се надявам да се споразумеем с българската страна“.

„Не е вярно, че не сме дали и цент за проекта. Напротив, аз и д-р Клауц Бинц (б.р. директорът на IFS), написахме пълната кандидатура на София за Евро 2020“, добави Матей.