Ръководството на Левски ще трябва да действа експедитивно с лятната селекция, ако тимът се класира за участие в Лига Европа. Сините ще добият това право при успех срещу Черно море във финала за Купата на България. Той е на 30 май, събота, на стадион „Лазур“ в Бургас.

Правеното на експресни трансфери се налага поради факта, че до 22 юни всеки отбор - участник в първия квалификационен кръг на Лига Европа (какъвто евентуално ще бъде Левски, а това важи също за Черно море, Литекс и Берое), ще трябва да заяви пред УЕФА кои футболисти възнамерява да използва.

Това означава, че Левски ще има точно три седмици за привличане на нови след края на настоящия сезон. Както е известно, първият мач от тази фаза на Лига Европа е на 2 юли. За следващите етапи ще могат да се правят и промени в картотеките.

Към момента Левски няма пълна яснота около селекцията и от клуба си признават, че закъсняват с нея. Причина за това е липсата на гаранции за финансовото бъдеще на сините.

Ръководството се стреми да осигури бюджет от около 5 милиона лева за следващата кампания. Все още обаче няма основен спонсор, а разговорите с такъв не са финализирани. Освен това на първо време на „Герена“ трябва да задържат настоящите футболисти с изтичащи договори, сред които Роман Прохазка и Антонио Аниете.

Сините имат набелязани пет-шест футболисти от родния шампионат. За нито един от тях обаче на този етап не е сигурно, че ще облече екипа на столичани.