Първенството в Югозападната В група стартира в края на следващата седмица. Преди неговото начало ЦСКА е абсолютният фаворит за първото място, което единствено дава промоция. Всички пътища водят към възраждането на най-славния български клуб – организацията около отбора е отлична, финансите са подсигурени от тандема Гриша Ганчев - Юлиян Инджов, а проведената селекция е на много високо ниво като за В група. В Борисовата градина се събраха доста играчи с опит в елита, както и по-млади момчета от школата на ЦСКА и от Миньор Пк. Огромна част от футболистите са били на „Армията” под една или друга форма и са наясно къде са попаднали. Същото се отнася и за треньора Христо Янев, който дълго игра за ЦСКА, а натрупа познания във В група като наставник на Миньор.

Предпоставките за силен сезон в първенството са налице, като дори може да се очакват 34 победи от 34-те кръга, но ЦСКА трудно ще постигне нещо значимо в Купата на България – а под „значимо” трябва да се разбира финал. Качеството в състава не е чак толкова високо, защото дошлите играчи с опит в А група не са звезди, а по-скоро футболисти с добър потенциал, които ще са полезни в този момент. Кучетата, които ще дърпат впряга, са ясни – Стоян Колев, Александър Бранеков, капитанът Борис Галчев, Преслав Йорданов и Костадин Хазуров. Но останалите в състава също ще искат да докажат себе си, а по-добро място от ЦСКА за това няма.

Така новите гладиатори на „Армията” се стягат за историческия първи сезон в Югозападната В група. Битка в първенството ще има, но победителят изглежда предопределен. Всеки ще иска да се докаже срещу червените, но няма такъв, който да е способен да ги спре към първото място. „Тема Спорт” направи обзор на състава на ЦСКА по постове. Титулярните 11 за началото на шампионата вече са почти изяснени, като това окончателно ще стане след контролата с израелския Ашдод тази неделя в Правец.

ВРАТАРСКИЯТ ПОСТ

Безспорният №1 под рамката е 39-годишният Стоян Колев. Той ще има основна роля в състава, допринасяйки със своя опит, а покрай него ще се развиват и по-младите Анатоли Господинов (21 г.) и Слави Петров (17 г.). Очаква се Колев да пази в основната част от срещите, а Господинов и Петров вероятно ще получат шансове срещу най-непретенциозните съперници във В група.

ЗАЩИТАТА

Тук нещата постепенно се избистрят. Като сигурни титуляри изглеждат Александър Бранеков в центъра и Милен Кикарин отляво. Грънчов също е в тази графа. Партньор на Бранеков поне в първите срещи ще е 19-годишният Божидар Чорбаджийски, а отдясно на отбраната ще е позициониран Ангел Грънчов. За позицията на бека обаче има още два варианта – Васил Попов (19 г.) и Кирил Динчев (26 г.). Те се възстановяват от контузии и след като са напълно здрави, ще се конкурират за титулярното място. Грънчов пък може да премине в центъра на защитата вместо Чорбаджийски. Алтернатива за левия бек ще е Виктор Райчев (29 г.). Отбраната изглежда несигурно ядро, тъй като единственият с по-сериозен опит е Бранеков. И докато за В група и този състав ще е напълно достатъчен, то за Купата на България трудно ще е конкурентен на водещите отбори у нас. Официален дебют за ЦСКА през сезона пък се очаква да направи 14-годишният Валентин Антов, който е централен защитник и взе участие в две от контролите досега, като дори носи за кратко капитанската лента.

ХАЛФОВАТА ЛИНИЯ

Христо Янев налага схема с един халф, изнесен точно пред защитата, и двама с по-атакуващи функции. За дефанзивната роля двете опции са Йордан Йорданов (23 г.) и Иво Иванов (30 г.). Йорданов дойде от Миньор и загатна за качества в проверките. Най-вероятно именно той ще започне сезона като титуляр. Иванов има доста по-голям опит, и то в А група, но така и не блесна за близо 10 години в елита, а и го съпътстват контузии. Той не успя да проведе пълноценна подготовка, не взе дейно участие и в проверките заради травма. Това накланя везните към дошлия от Миньор Йордан Йорданов поне за първия мач от сезона – срещу Струмска слава на „Армията”. По-интересна е ситуацията около двамата халфове с офанзивни функции. Сигурен в тази зона е Борис Галчев, но кой ще е другият? Владислав Узунов (24 г.), Николай Цветков (27 г.) и Самир Аясс (24 г.) са кандидатите за партньор на капитана. Всеки има своите предимства, но на този етап фаворит за стартово място изглежда Узунов. Той води подготовка с отбора от самото й начало, а й показа стабилно представяне в контролите. Отличи се най-вече с далечните си удари и изпълнения от фаул. Аясс пък разполага с много добра техника и пас, а Цветков също е надеждна резервна опция. Това ще е най-тежкият избор пред Янев, а да не забравяме и юношата Петър Витанов (20 г.), който се възстановява от травма, но също ще търси своето място под слънцето в хода на първенството или по-точно от септември нататък. Поне на този етап като титуляри зад нападателя се очертават Галчев и Узунов.

ФЛАНГОВЕТЕ

Двете крила също са отлично обезпечени. В конкуренция тук влизат петима играчи. Отдясно са най-опитният Момчил Цветанов (24 г.) заедно с юношата Радой Божилов (20 г.) и дошлия от Миньор Александър Александров (21 г.). Цветанов е приоритетен избор, но и Божилов показа качества в проверките и се очаква да запише доста участия в официалните срещи. Александров не бе особено ефективен и по-скоро ще има поддържаща роля. Отляво опциите са Станислав Маламов (25 г., за последно в Хасково) и юношата Павел Головодов (17 г.). Маламов все още не е в оптимална форма, но разполага с качества и най-вероятно ще е вариант №1 пред Христо Янев. Головодов се отличи с гол и две асистенции в проверките и също дава заявка за трайно присъствие в състава.
Изборът за двете крила също се очертава като доста тежък пред Янев, но високата конкуренция може само да е от полза. Маламов и Цветанов натрупаха мачове в А група, но вече влизат във възраст, при която трудно ще търпят развитие. Дали постепенно през кампанията няма да отстъпят мястото си на по-младите?!

АТАКАТА

Христо Янев си остави само двама играчи за поста на нападателя. Шансовете на Костадин Хазуров и Преслав Йорданов са напълно изравнени и тяхното селектиране ще се прави на база на моментната форма и съперника. Двамата разполагат със сходни игрови характеристики – типични тарани, които не бележат куп голове, но отварят пространства за своите съотборници и умеят да задържат топката. Силни са и при играта с глава, където Преслав Йорданов е с една идея по-полезен от Хазуров. Във В група обаче едва ли ще има особени проблеми да са водещи реализатори. Тепърва предстои да видим дали някой ще бъде предпочетен за постоянен титуляр, или ще се редуват. Хазуров (30 г.) се доказа в Белгия и Израел, докато Йорданов (26 г.) си остана изцяло в родната А група, а на моменти има проблеми с контузии. Въпреки това не бива да бъде отписван и най-вероятно именно той ще излезе като титуляр в първата среща. И така снаряжението на ЦСКА е готово за употреба. Във В група отборът ще е като двуръчен меч и ще разсича безпроблемно своите съперници. Армейците ще се включат и в турнира за Купата на Аматьорската лига, който би трябвало да спечелят без особени усилия. Но дали ще успеят да наберат инерция за истински важната Купа на България? На този етап – трудно, но при добро стечение на обстоятелствата феновете може и да мечтаят. Така или иначе ЦСКА разполага със съвсем приличен състав, който може да се надгражда до завръщането в А група. Да видим…

Материал на "Тема спорт"