Треньорът на Дунав Веселин Великов се съгласи да даде интервю пред Gol.bg.

Русенци са завърнаха в елита на България след над 25 години изгнание по долните лиги и го направиха по меко казан ударен начин. Резултатите са на лице - отборът е в топ 6 и на практика ще се забавлява до края на сезона.

Само до преди две години русенци бяха в третото ниво на футбола ни и никой не предвещаваше, че нещата в отбора са толкова сериозни.

Още по-впечатляващото е, че гръбнакът на тима е този, който се състезаваше и в трета лига.

- Как оценяваш цялостната работа на Дунав през редовния сезон? Успяхте да влезете в първата шестица, а това е грандиозен успех за възможностите на вашия отбор.
- Както ти каза, това наистина е грандиозен успех. Въпреки, че отборът не играе пред собствена публика, ние направихме едно огромно положително дело. Момчетата се пребориха и най-вече показаха, че са едни много големи мъжкари с това, което направиха. Сега е момента да ги поздравя за стореното, защото те го заслужават.

- Какво ти харесва и какво не ти харесва в представянето на отбора като направиш анализ на мачовете до момента?
- Честно казано не мога да кажа, че няма нещо, което да не ми харесва с оглед на това, че резултатите, които постигаме, са отлични. Някои неща ми харесват повече, отколкото съм си мислел. Разбира се, има и неща, които могат да се коригират. Така е винаги във футбола. Надявам се да играем още по-добър футбол за напред. И не само през следващите мачове, а и през следващия сезон.

- Какво е мнението ти за цялата приказка "Дунав" - от трета лига до топ 6 на първа лига в рамките на около три години?
- Никой не вярваше, че можем да постигнем това в началото. Всички говориха, че в Първа лига ще изпаднем и няма да можем да вкараме дори 5-6 гола и ще имаме 10 точки на сметката си. Нещата обаче са коренно различни и това се вижад. Доказахме на всички, че сме кадърен отбор и можем да се борим и да постигаме резултати. Постигнахме нещо много голямо с шестата позиция. Момчетата си повярваха и опровергаха всички критици. Напук на всички невярващи демонстрирахме, че можем да играем футбол и заслужено сме в топ 6. 

- До къде се простират твоите лични амбиции. Бил си футболист на ЦСКА. Може ли някой ден да те видим начело на някой от грандовете в България?
- Ще видим. Мисля, че още ми е рано. Нека да натрупам малко повече опит с Дунав. Времето ще покаже какво ще стане, нека да не гадаем. 

- Луков бе повикан в националния тим, но травма го спря в последния момент. Очакваш ли селекционерът Хубчев да погледне и в други играчи на тима?
- Вижте, когато правиш добър сезон, това не винаги значи, че си готов за националния отбор. Ако обаче тези момчета, които играят силно, го направят по същия начин и през следващия сезон, тогава аз вярвам, че могат да бъдат забелязани и повикани от г-н Хубчев.

- Кажи ми малко повече за Давронов, който дойде с богата визитка, но не успя да се наложи и бе върнат обратно в таджикистански гранд? Ще бъде ли върнат в отбора?
- Той дойде и не показа тези качества, които аз търсех като опорен халф. Мисля, че няма да играе повече за Дунав Русе. 

- На какво се дължат успехите на Дунав? 
- На колектива, разбира се, в спортно-техническо отношение. Всички знаят, че един колектив се гради от треньора и мисля, че за тези три години в Дунав съм направил един добър колектив и момчетата показаха, че въпреки неволите имаме добър колектив и резултатите идват. Всеки един в Дунав е дал своя принос за доброто представяне на отбора, но като цяло колективът е в основата на силните резултати. 

- В пресата се спекулира, че имате интерес към Стивън Петков от Монтана. Вярно ли е? 
- Категорично нямаме интерес към този футболист.