Ботев Пловдив победи Берое с 3:0 в първия мач от плейофната битка за Лига Европа. По този начин, канарчетата взеха добра преднина преди реванша.

Ако станат победители от крайната двойка, чакат този, който ще успее от сблъсъците между Пирин Благоевград и Верея Стара Загора. Първият двубой е утре от 17:30 часа.

Победителят пък ще срещне в следващия кръг отборът, който спечели другия плейофен мач между Пирин и Верея.


Първият шанс бе за домакините още в 5-ата минута.  След центриране Лъчезар Балтанов стреля с глава, но топката мина на сантиметри над вратата.
 
Само две минути по-късно последва нов шанс за "жълто-черните".  Фелипе Бризола се измъкна зад защитата на Берое, вклинявайки се между двама играчи на заралии. Но ударът му беше спасен от Душан Перниш.

Късметът за за футболистите на Николай Киров се усмихна в 14-ата минута.  В 16-ата иминута Омар Косоко направи страхотно изпълнение и с прекрасен прехвърлящ удар не даде шансове на Душан Перниш за 1:0.
 
В 18-ата минуте гостите пропиляха редица шансове. Най-напред Антон Карачанаков изпълни перфектнопряк свободен удар и впоследствие от голлинията Радослав Терзиев изби в гредата, а после и по-далеч от нея.
 
При добавката играч на Берое отново стреля слабо към горната греда и от там в аут.
 
В 20-ата минута пожела дузпа, но не получи такава. Лазар Марин центрира от фланга, топката срещна ръката на Пламен Тенев, но реферът Ангел Ангелов прецени, че това не заслужава дузпа.
 
При тази ситуация ездата на домакините Тодор Неделев получи жълт картон.
 
В края на първото полувреме, късметът отново бе с пловдивчани. Фернандио Виана вкара второто попадение реализира попадението за 2:0. Бразилецът беше намерен във вратарското поле след центриране на Цветомир Панов отдясно. Той отправи лек удар и реализира второто попадение за 2:0.
 
Второто полувреме започна с удар за гостите. Венци Василев го отправи от границата на наказателното поле, но топката беше избита в корнер.

В 53-ата направи страхотен рейд към наказателното поле и стреля от дъгата, но топката мина на сантиметри встрани от вратата. Трябва да се отбележи, че изпълнението му беше много слабо.
 
След три минути, нападателят на гостите Жуниор Мапуку направи страхотен пробив в наказателното поле, но си затвори ъгъла. Той избра да отправи удар, вместо дакомбинира с Борислав Цонев. Вратарят на Ботев изби в корнер.
 
В 59-ата минута играчите на Ботев пропиляха възможност да направят резултата класически. След центриране на Тодор Неделев топката стигна до Радослав Терзиев. В последния момент Мартин Райнов отклони и Душан Перниш улови.
 
В 71-ата минута последва пасен пробив на Мартин Райнов и центрира опасно, но защитник на Ботев изби в корнер.
 
В 81-ата минута резултата стана класически за Ботев. Антонио Вутов отбеляза третото попадение. Той направи това от воле, след като се възползва от центриране на Лъчезар Балтанов.
 
Така канарчетата зарадваха привържениците с добър успех, преди ответния двубой в Стара Загора.

БОТЕВ - БЕРОЕ 3:0
1:0 Косоко (13)
2:0 Виана (45)
3:0 Вутов (81)

БОТЕВ: 22. Георгиев, 2. Панов, 18. Терзиев, 4. Генев, 24. Марин, 14. Яя Меледже, 17. Балтанов, 20. Косоко, 7. Бризола, 8. Неделев, 9. Виана
Треньор Николай Киров
 
БЕРОЕ: 12. Перниш, 3. Охене, 5. Георгиев, 7. Райнов, 10. Мапуку, 15. Динков, 17. Карачанаков, 19. Тенев, 21. Василев, 23. Цонев, 28. Пенев
Треньор Ферарио Спасов