„Дунав“ изведнъж се оказа сред родните фаворити за участие в Лига Европа. Отборът заема четвъртото място в Първа лига, което може да му даде шанс за изява във втория по сила клубен турнир на „Стария континент“.

Къде обаче би могъл да домакинства отборът на „драконите“ при това положение. 

Техният Градски стадион претърпя сериозен ремонт, за да получи лиценз за Първа лига. Днес предстои да бъде огледан и от комисия, която да прецени дали е годен и за Европа, като според предварителните прогнози за целта е необходима още много работа по инфраструктурата по и около съоръжението.

В тази връзка треньорът на „Дунав“ Веселин Великов коментира пред местния журналист и пиар на тима Андрей Кючуков, че отборът ще разчита отново на помощ от съседите от Разград, където той вече домакинства през по-голямата част от сезона, докато траеше ремонтът на Градския стадион в Русе.

„Няма как да не сме благодарни на „Лудогорец“ за помощта, която ни оказаха в труден момент. Това бе най-близката възможност, а за условията няма какво да коментираме. Възхищаваме се на базата и организацията на работа, която е създадена в Разград. Надяваме се някой ден и ние да стигнем до това ниво. Това, разбира се, важи и за Георги Дерменджиев, който е един от най-успелите треньори в България и е пример за нас по-младите. С него имаме съперничество, което обаче си остава само и единствено на терена. През останалото време сме колеги. Затова се надявам, ако се наложи, отново да можем да разчитаме на Разград“, заяви Великов.

Ето какво сподели още младият треньор:

- „Дунав“ на практика отново се върна в борбата за Лига Европа, като дори може да се каже, че е фаворит...

В.В. - При нас нищо не е на всяка цена. Както знаете, целта ни беше да запазим отбора в елита. Бяхме длъжни, завръщайки се сред най-добрите да защитим по най-добрия начин името на „Дунав“. Оттам насетне, играем мач за мач. Естествено, че щом ни се открива този шанс за Лига Европа, ще опитаме да го постигнем.

Преди това обаче имаме мач с ЦСКА, в който не трябва да губим. Надяваме са отново на подкрепата на нашите фенове на Градския стадион. След това вече ще мислим за баража с „Верея“, отново в Русе, когато отново, сигурен съм, стадионът ще е пълен.

- Как виждате едно евентуално представяне на „Дунав“ Русе в турнира за Лига Европа?

В.В. - Както вече казах, участието ни в евротурнирите не е на всяка цена, но ако се стигне до там, естествено, че ще се постараем да е достойно. Знаете, че „Дунав“ е играл с „Рома“ и дори го е побеждавал в Русе, макар и през 1975 г.

- В тази връзка има ли вече яснота, къде „Дунав“ ще играе при евентуално участие в Лига Европа?

В.В. - Правим всичко възможно да играем в Русе. Градът заслужава това. Доколкото знам, точно днес предстои лицензионна комисия да огледа на място и да прецени, дали Градският стадион може да приеме мачове от предварителните кръгове на Лига Европа. Изискванията обаче са много сериозни и има немалка вероятност това да се случи.

Ако се стигне дотам, най-добрата възможност е в Разград. Градът е само на 60-70 километра от Русе. Вече „домакинствахме“ там през по-голямата част от сезона. Там има база и основа за развитие, от която всички в България могат само да завиждат. „Лудогорец“ е най-добрият клуб в момента и е за пример в много отношения. Всичко е на много високо професионално ниво и ние със сигурност можем само да се радваме от възможността да си взаимодействаме по този начин.

Освен това ние свикнахме с обстановката там и постигнахме дори много добри резултати. Явно там ни върви.

Затова се надяваме, ако се наложи, да можем да разчитаме отново на помощта на „Лудогорец“, която ще е безценна за нас.