Ботев (Пд) извоюва първа победа за новия сезон в Първа лига след драматично 3:2 като гост на Славия във втория кръг. Фернандо Виана даде добър аванс на Ботев с попадения в 13-ата и 40-ата минута, но Влади Узунов с блестящ гол върна интригата още преди почивката, а Иван Минчев изравни с разстрелващ удар преди да е изминал час игра. Резервата Лъчезар Балтанов донесе успеха на „жълто-черните” с глава след корнер 12 минути преди края.

Това беше първи мач на Славия на неговия стадион в квартал „Овча купел” от година и два месеца насам. Тимът на Златомир Загорчич остава без победа след 1:1 с ЦСКА на старта.

Ботев вече поглежда към първия мач с португалския Маритимо от третия предварителен кръг на Лига Европа и затова Николай Киров направи много рокади в своя състав, за да запази свежестта на основните фигури в състава. От другата страна Златомир Загорчич вече беше без продадения на Фиорентина Петко Христов, който беше заменен в състава от своя близнак Андреа Христов. Петко гледаше мача от ложата.


„Белите” започнаха по-ентусиазирано, окуражавани от своите фенове, които бяха доволни, че отново са у дома. Удари на Иван Минчев и Георги Йомов извън наказателното поле бяха неточни, а Ботев показа страхотна ефективност и поведе при първата си опасна ситуация. Бризола намери в коридор по земя Цветомир Панов, който заложи идеално във вратарското поле за Фернандо Виана и деветката с лекота откри отблизо в 13-ата минута.

Славия можеше да изравни с абсолютно копие на атаката на Ботев за техния гол, но Владислав Узунов на втора греда би високо над вратата. Йомов искаше да скъса мрежата с воле отблизо, но Панов в последния момент направи достатъчно, за да му попречи. Стефан Велков изчисти току пред главата на Виана и предотврати втори гол.

Този втори гол за Ботев обаче падна в 40-ата минута след пас през центъра на Неделев, който разсече рехавата бяла отбрана, Виана надбяга Венков и пусна покрай Георги Петков вдясно за 2:0.

Славия се върна много бързо в мача още преди паузата с фамозен гол на Влади Узунов. Атакуващият халф овладя пред наказателното поле, обърна се и със силен параболичен удар закова под гредата в левия далечен ъгъл над Кайзер за 1:2.

На почивката Николай Киров извади автора на двата гола за „канарчетата” Фернандо Виана, а „белите” изравниха преди да е изминал час игра. Иван Минчев подмина шпагата на Виктор Генев и от границата на наказателното поле се разписа безкомпромисно в левия ъгъл след лек рикошет в крака на Радослав Терзиев за 2:2.

Киров пусна Балтанов и Косоко в търсене на успеха, а между двете смени шут на Бризола от чиста позиция беше блокиран с тяло от защитник. Цветомир Панов нацели напречната греда със силен изстрел от малък ъгъл вдясно.

После Косоко накара Петков да боксира удара му право в него, но силните минути за „жълто-черните” се увенчаха с гол в 78-ата минута и Балтанов засече с глава центрирането на Неделев от корнер, за да направи 3:2 за пловдивчани.

Стефан Велев бързо можеше да възстанови равенството, ала топката облиза дясната греда при ниския му шут. Шикози Мба не успя да уцели вратата, след като Кайзер увисна при едно центриране, а в добавеното време дори вратарят Георги Петков можеше да стане герой, но се размина с последната изсипана топка пред вратата на Ботев, който си тръгва към Пловдив с трите точки.

СЛАВИЯ - БОТЕВ (ПЛОВДИВ) 2:3
0:1 Виана (13)
0:2 Виана (40)
1:2 Узунов (43)
2:2 Минчев (58)
2:3 Балтанов (78)

Съставите: 

СЛАВИЯ: Петков, Теодорис, Христов, Велков, Венков, Велев, Мартинов, Узунов, Йомов, Минчев, Димитров

БОТЕВ: Кайзер, Панов, Терзиев, Генев, Марин, Юсеин, Меледже, Неделев, Бризола, Тасев, Виана