БНБ е извършила проверка по случая с източените милиони на футболиста Мартин Петров. Централната банка е излязла с предписания по случая вчера и очаква те да бъдат изпълнени. Това обяви директорът на БНБ Димитър Радев. Той обясни, че не може да каже какви точно са предписанията, пише Dnes.bg.

"Не можем да ги обявим, тъй като случаят вече е в съда. Още повече, че става дума за надзорни мерки, за търговски взаимоотношения между банка и неин клиент, а те са банкова тайна", каза Радев пред bTV. Той допълни, че става дума за единичен случай и увери, че той не представлява риск за другите клиенти.

На въпроса трябва ли банката да възстанови парите, Радев отговори: "Принципът е, че при най-малки съмнения, че няма авторизация на плащанията - парите трябва да бъдат възстановени".

Скандалът с източените сметки на Мартин Петров от "Уникредит Булбанк" гръмна преди десетина дни. В края на ноември бившият национал сезира прокуратурата за липсващи 3,8 млн. лв. Парите са източвани в продължение на десет години, от 2007 г. до 2017 г. от 13 негови сметки.

В сигнала на Петров до прокуратурата се споменава името на личната му банкерка Ирина Ч. А. и съпруга й. Трудовият договор на служителката обаче бил прекратен още преди 10 месеца, а той не е уведомен. Футболистът е категоричен, че никога не й е предоставял пълномощно за финансовите операции, а те са извършвани във време, в което той е бил извън България.