В момента Камбуров и Сираков си поделят втората позиция в голмайсторската листа на българското първенство с по 196 попадения. В неделя на „Армията” обаче Мартин може да стане едноличен №2 сред най-големите реализатори в историята на Първа лига. Трябва му само един гол, който ще го постави веднага след недостижимия Петър Жеков.

Камбуров и Сираков играха в различни периоди, като несъмнено конкуренцията по времето на Наско бе доста по-голяма. Опонентите бяха по-силни, но пушката му рядко затихваше. Сираков постигна своите 196 гола в 40 мача по-малко от Камбуров. На Наско му отне 294 срещи, в които вкарва по 0,67 гола средно на мач, а на Мартин - 334 мача, или по 0,59 средно на двубой. 

Сираков също така е реализирал и повече попадения в една среща - 5 за Левски при 8:1 над Черноморец Бс, а и 4 на ЦСКА пак със сините при 7:1 през 1994 г. Това са и единствените случаи, в които бележи повече от 3 пъти в един двубой. Камбуров пък никога не е реализирал над 3 гола в една среща. Неговите хеттрикове също така са значително по-малко от тези на Сираков. 

Любимата жертва на Наско е Локо Сф, на който реализира 21 от головете си в елита, а добавя още 15 срещу Сливен и 14 на Берое. Големия си дразнител ЦСКА пък е пронизвал 12 пъти.  За Камбуров е най-лесно да вкарва на Левски и Черно море - по 15 пъти, като именно срещу сините са може би най-силните му моменти в елита. Мартин реализира хеттрик на „Герена” на 11 април 2009 г. (3:1) с екипа на Локо София, с което повтаря постижението на Емил Маринов от Ботев Враца. „Още 50 години никой няма да вкара хеттрик на „Герена”, казва Камбуров по-късно. 

Друг любопитен момент в кариерата му е, че той е реализирал попадения срещу всеки отбор, за който е играл в елита - Ботев Пд, Локо Пд, Локо Сф, ЦСКА и Берое. Първият му гол е още в дебюта му в елита - на 6 март 1999 г. с екипа на Ботев Пд, когато е само на 18 г. По ирония на съдбата той се превърна в емблематичен футболист за градския съперник Локо, за който се разписа 145 пъти.

По някои показатели Камбуров превъзхожда Сираков. Едното предимство на Камбуров е значително по-голямата му ефективност от дузпи - реализирал е 44 от 47 опита или близо 93%! Сираков пък има най-много изпуснати наказателни удари в елита - 16, като се е разписал 42 пъти от 58 опита (72,4%).

Камбуров също така е ставал и повече пъти голмайстор на първенството - 5 срещу 4 на Сираков. Мартин обаче стана само веднъж шампион - с Локо Пд през 2003/04 г., докато Сираков е вдигал титлата 6 пъти - 5 с Левски и един със Славия. Макар и с по 196 гола, успехите и значението на двамата за българския футбол са несравними. 

Наско има далеч по-значимо присъствие и в националния отбор със своите 78 мача и 24 гола (1983-1996). Докато Камбуров е с едва 15 участия без гол (2004-2010). Трябва да се отбележи, че и двамата голмайстори сега можеха да са много по-близо до Петър Жеков, ако не бяха пресичали границата ни.

На Сираков не му провървя в чужбина - записа престои в Сарагоса, Еспаньол и Ланс, но никъде не остави трайна следа... За Камбуров авантюрите в чужбина бяха в далеч по-скромни тимове - Ал Алхи Дубай, Астерас Триполис Гърция и китайския Далиен Шиде. И двамата така и не успяха да се реализират зад граница. 

Да, по много показатели Камбуров остава в сянката на Сираков и въпреки че ще го изпревари по голове, няма как да го настигне по отличия и значимост за българския футбол. Но това по никакъв начин не отменя историческите постижения на Мартин. На 37 г. той е все така жаден за голове и се е устремил към кота 200, която едва ли ще му убегне през пролетта на 2018 година.