Предстоящото назначение на Арне Слот начело на Ливърпул бе описано от феновете на Аякс като най-добрата новина за годината. В Амстердам няма как да не са доволни, че ще си отдъхнат от треньора на Фейенорд, който им причини кошмарни загуби с 0:4 у дома и 0:6 като гости в дербито на Ниската земя.

Ротердамци бяха толкова превъзходни във всяко отношение – тактика, интензивност, сила, единство и интелигентност, че можеше да стане дори по-лошо за Аякс, ако техният съперник се бе справил по-добре в завършващата фаза.

Невероятният прогрес на Фейенорд през последните три сезона носи почерка на Слот, който завари клуба в ситуация, подобна на настоящата в Аякс. Ротердамци бяха завършили на пето място (където са амстердамци сега) и нямаха нито пари, нито престиж. Австрийският Волфсбергер ги засрами два пъти в Лига Европа. Играчите бяха извън форма, имаше несигурност относно стила на игра. Капитанът и голмайстор Стивън Бергхуис беше напуснал в посока Аякс.

Накратко, нямаше истинска надежда, но идването на Слот промени всичко. В първия си сезон, когато разполагаше със смесица от съживени, взети под наем и евтини играчи, стигна чак до финал в Лигата на конференциите преди да загуби минимално от Рома. Кампанията бележи началото на трансформацията на Оркун Кьокджю, който може би е най-добрият пример за въздействието на треньора.

Турският национал никога не бе реализирал таланта си, но бързо осъзна, че трябва да стане по-здрав, по-добър и по-гъвкав, ако иска да оцелее във високоскоростната игра на Слот. Кьокджю вдигна трофея в Ередивизие като капитан във втората година на наставника (2022/23) и в рамките на месец трансферът му в Бенфика спечели на Фейенорд рекордна сума от 25 млн. евро плюс добавки.

През 2023/24 Фейенорд няма да стане шампион заради невероятното представяне на ПСВ, но спечели Купата на Нидерландия и има шанс да завърши дори с повече точки, отколкото по време на сезона с титлата. Освен това в Ротердам разполагат с най-много национали на страната от всеки друг клуб – Матс Вифер, Куинтен Тимбер, Куилиндши Хартман и Лутшарел Геертрюда.

Резултатите на Фейенорд представят Слот като човек, умеещ да надвишава очакванията и да предизвиква революция. Преди всичко приоритетът е забавният футбол. За него целта не е победата на всяка цена, а предоставянето на вълнуващ и по възможност печеливш футбол, защото специалното се помни повече от скучното.

В много отношения дори прилича на Клоп. Освен че е интелигентен, разчитащ на атакуващ футбол и висока преса, Арне се обгражда с квалифицирани помощници, внася остроумие в медийните си изяви и е изключително амбициозен. Гласът му в трансферната политика също нарасна във Фейенорд. Бъдещият наследник на Клоп подобно на германеца обаче не прави голямо впечатление като играч. Дори треньорът Слот признава, че не би използвал футболиста Слот.

Подвизава се като бавен и старомоден номер 10 в посредствени клубове като Цволе, НАК Бреда и Спарта Ротердам. Израства в Бергентхайм, малко селце в така наречения библейски пояс на Нидерландия. Неговият бивш съотборник Али Бусабун разказва: „Никога не съм го чувал да псува, нито да казва по дяволите. В този невероятен самоконтрол вече виждах бъдещ треньор”.

Слот се пенсионира като футболист през 2013 г. и се захваща с компания за продажба на капитански ленти заедно със своя брат Яко. В същото време работи като треньор в школата на ПЕК Цволе. Неговият нюх към професията вероятно не е случаен, защото още от 5-годишен слуша разборите на своя баща Аренд – учител по физическо и инструктор на аматьорски клубове.

Перфекционист и маниак на тема контрол, Слот изгражда впечатляваща футболна библиотека с документация и снимки на „интересни неща“. Той непрекъснато се опитва да разшири кръгозора си дори като гледа мачове на местен баскетболен клуб. Всеки с интерес към футбола, който посети Слот, няма търпение треньорът да отвори лаптопа си, за да му покаже „само за кратко“ някое ново откритие.

В този момент той може лесно да обяснява около час за местата, където Ман Сити изпраща най-много центрирания, или начина, по който отборите на Сампаоли оказват натиск върху опонентите си например.

Големият шанс на Слот като старши треньор настъпва в АЗ Алкмаар, където постига впечатляващи победи над Фейенорд (3:0), ПСВ Айндховен (4:0) и Аякс (2:0). Бързо се появяват сравнения с Ван Гаал, а алкмаарци са на първо място заедно с Аякс по време на сезона, който не е завършен заради кризата с коронавируса (2019/20).

Това, че неговите отбори почти винаги са удоволствие за гледане, също е важно за треньора. По време на пресконференции той понякога пита дали някой е гледал Ман Сити или Ливърпул предния ден. „Има двама души, които наистина обогатиха футбола през последните десетилетия и никога не са ме разочаровали – каза Слот преди 2 години. – Това са Меси и Гуардиола. Лео има всичко, а отборите на Пеп винаги играят добър, доминиращ и обмислен футбол. Разбира се, имате и Клоп. Ман Сити – Ливърпул за мен е върховният мач“.

Неговото идолизиране на начина, по който Гуардиола позволява на отборите си да играят, провокира Моуриньо до такава степен, че той се пошегува със Слот миналия април, след като Рома победи Фейенорд в Лига Европа: „Трябва да гледаш повече Рома, а не Сити или Наполи“.

По-късно Специалния все пак призна, че Арне е страхотен треньор, а легендарният Марко ван Бастен се съгласява с това. „Говорих с него и това, което прави и как вижда играта, е много впечатляващо“, отчита бившият национал и селекционер.

„Той се разбира много добре с групата играчи, има отлични тактически умения може да обясни нещата добре, освен това е спокоен и интелигентен. Мисля, че е способен да отиде във всеки клуб, дори и в много трудни отбори за ръководене, защото е изключително интелигентен“, подкрепи го Ван Бастен.

Легендарният нидерландец не вижда причина Слот да се страхува от провал. „Ако накараш Алкмаар и Фейенорд да играят добър футбол, значи ще накараш и големите клубове да го правят. Мисля, че за него само ще стане по-лесно, защото ще има на разположение по-добри играчи, които по-лесно ще разбират изискванията. Звездите често са и по-упорити, но мисля, че Слот е достатъчно умен, за да се справи с това“, коментира още Ван Бастен с поглед към предстоящото назначение на нидерландеца начело на Ливърпул.

Барт ВЛИЕСТРА, GUARDIAN. Превод "Тема Спорт"