По типичен за последните години начин Арсенал пропиля на два пъти  аванса си и накрая загуби с 3:4 гостуването си на Блекбърн в мач от 5-я кръг на Висшата Лига.

До загубата се стигна и след голяма доза малшанс, след като два от головете за Блекбърн бяха автоголове на играчи на Арсенал. При друго попадение на домакините пък имаше засада.

Всичко това обаче не може да заличи факта, че за пореден път Арсенал тотално изключи в голям период от мача и логично бе наказан. В края пък "артилеристите" създадоха един куп голови положения, но нямаха шанс да изравнят.





Първият удар към една от двете врати бе дело на Ван Перси, който по техничен начин засече центриране на Саня, но бе доста неточен.

Три минути по-късно отново Ван Перси засече дълго центриране към далечната греда и този път имаше много повече опасност в параболичния му удар, но макар вратарят да бе прехвърлен, защитник изчисти.

В 10-та минута Арсенал откри резултата. Алекс Сонг игра добре в центъра на терена и след това даде прекрасен извеждащ пас към Жервиньо, който отправи диагонален удар през краката на Самба и прати топката неспасяемо покрай Робинсън.

Именно Самба можеше да изравни резултата в 18-та минута, когато центриране от фаул стигна до него, но той на 5 метра от вратата не засече точно.

На другия край на терена Андрей Аршавин стреля много опасно от воле след недобре изчистена топка след центриране от корнер и се наложи Робинсън да показва най-доброто от себе си, за да избие до страничната греда.

В следващата атака Жервиньо показа страхотна техника, нахлувайки между няколко защитници в наказателното поле и от малък ъгъл отправи топовен удар, който обаче отново бе блокиран от Робинсън.

След още две минути Жервиньо и Саня направиха бърза контраатака и защитникът поднесе назад топката за удар, но от удобна позиция Жервиньо стреля над вратата.

Тези пропуски на Арсенал бяха наказани в 25-та минута, когато Блекбърн изравни. Якубу бе изведен зад защитата и с технично чукване прати топката покрай Шчесни.

Голът окуражи домакините и след това на два пъти след центрирания Кристофър Самба се пребори за топката в наказателното поле, но не успя да отправи точен удар с глава.

За кратко изглеждаше, че напрежението започва да се отразява на играта на Арсенал, но вместо това да стане, "артилеристите" отново поведоха в резултата. Рамзи бе изведен с чудесен пас по крилото от Сонг и след като достигна наказателното поле много хитро поднесе назад към връхлитащия Артета, който от точката на дузпата заби топката в мрежата.

В 42-та минута Арсенал имаше много опасна контраатака, но Жервиньо с ужасен пас пропусна да изведе Аршавин сам срещу вратаря.

Две минути по-късно обаче действията на кот д'ивоареца граничеха с престъпление, тъй като от лакомия отказа да подаде на абсолютно непокрития Ван Перси в наказателното поле и вместо да стане сигурен гол, Жервиньо стреля в краката на защитник.

Така Арсенал пропусна да направи резултата 3:1 и само четири минути след почивката горчиво съжаляваше за това, тъй като Блекбърн отново изравни резултата. Аршавин извърши нарушение на границата на наказателното поле отдясно. След центрирането Самба не успя да засече, но зад него обърканият Сонг засече топката в собствената си мрежа.

Обратът можеше да стане пълен в 53-та минута, когато Мертезакер изпусна Форника сам срещу вратаря. Аржентинецът бе абсолютно сам срещу вратаря, но Шчесни спаси удара му с невероятна реакция.

Само пет минути по-късно обаче Блекбърн успя да стигне до третия си гол. След лошо изчистване от корнер Нзонзи пое топката и отправи силен удар по земя, който щеше да е неточен, но Якубу на метър от вратата отклони в мрежата. На повторението обаче се видя, че той определено е в засада, което остана незабелязано от съдиите.

Арсенал опита да отговори и Жервиньо направи добро включване и накрая все пак подаде на Ван Перси в наказателното поле, но той се забави леко с удара и защитник се хвърли на пътя на топката. След центрирането от корнера отново холандецът засече остро с глава, но не му достигна около метър точност.

Надеждите на "артилеристите" поне за точка се изпариха в 69-та минута, когато те си вкараха втори автогол. Това стана след контраатака на резервата Олсон и много лош шпагат на влезлият в игра за Арсенал Джору. След това Олсон напредна в наказателното поле до аутлинията и опита да поднесе назад. Шчесни се хвърли и изби топката но тя се удари в тялото на Косиелни и влезе в мрежата.

Едва в последните десетина минути Арсенал успя да осъществи някакъв натиск. След центриране от корнер Ван Перси засече точно с глава, но Робинсън спаси с добър рефлекс.

В 85-та минута интригата в мача се върна, тъй като влезлият като резерва Маруан Шамак намали на 3:4, засичайки с глава точно центриране на Ван Перси.

Две минути по-късно отново Шамак стигна топката след центриране пред вратата и я поднесе към Ван Перси, но защитник успя да изпревари холандеца и да изчисти.

В 92-та минута Арсенал бе на косъм от изравняването след като Андре Сантош центрира точно към далечната греда и там Мертезакер от 3 метра засече с глава над вратата.

Минута по-късно Ван Перси получи в наказателното поле и отправи удар от непосредствена близост, но право в тялото на вратаря.

В 94-та минута пък Шамак засече с глава центриране, но прати топката встрани от вратата. В последните секунди Тио Уолкът получи извеждащ пас и успя да изпревари вратаря, но след това защитник пресече сравнително лекият му удар към мрежата.


Блекбърн - Арсенал 4:3

0:1 Жервиньо 10
1:1 Якубу 25
1:2 Артета 34
2:2 Сонг 49 а.г.
3:2 Якубу 58
4:2 Косиелни 69 а.г.
4:3 Шамак 85

Блекбърн: Робинсън, Салгадо (18 Петрович), Самба, Живе, Дан, Формика (65 Вукчевич), Нзонзи, Лоу, Рочина (56 Олсон), Хойлет, Якубу

Арсенал: Шчесни, Саня (53 Джору), Мертезакер, Косиелни, Андре Сантош, Сонг (76 Шамак), Рамзи, Артета, Аршавин (65 Уолкът), Жервиньо, Ван Перси