Манчестър Юнайтед спечели трудна победа с 2:1 срещу Арсенал в дербито от 22-я кръг на английската Висша Лига, играно на стадион "Емиратс".

Победния гол вкара Дани Уелбек десет минути преди края, след добра атака и асистенция на Антонио Валенсия. Самият Валенсия бе открил резултата точно в края на първото полувреме.

След почивката обаче Арсенал се активизира и Робин ван Перси изпусна невероятно положение, но след това се реваншира с изравнителен гол в 70-та минута.

Благодарение на победата "Червените дяволи" запазиха дистанцията от  3 точки до лидера Манчестър Сити. След поражението пък Арсенал вече изостава на 5 точки от четвъртия Челси.



От състава на "Арсенал" големия отсъстващ бе завърналия се в отбора Тиери Анри, който през седмицата получи контузия в прасеца и така не успя да се изправи отново в голямото дерби срещу Юнайтед. Освен него заради контузия отпадна и Микел Артета. В състава обаче се завърна защитникът Томас Вермаелен.

"Червените дяволи" имаха доста по-добри новини, тъй като защитниците Крис Смолинг и Фил Джоунс се завръщаха в състава, след като пропуснаха мача с Болтън.

"Артилеристите" започнаха нахъсано мача и в първите минути наложиха остра преса. На два пъти това доведе до възможности за удар, първо на Аарън Рамзи, а след това на Тио Уолкът, но и двата пъти те стреляха слабо и вратарят на Юнайтед Андрес Линдегард не бе затруднен.

"Червените дяволи" отговориха с две опасни центрирания пред вратата на Войчех Шчесни, но никой не успя да засече топката. След това пък Райън Гигс проби успоредно на аутлинията и опита да центрира ниско пред вратата, но Шчесни улови.

За Арсенал най-активен бе Алекс Окслейд-Чембърлейн, който притесняваше защитата на гостите с почти всеки свой пробив. В средата на полувремето той се включи много остро по крилото и поднесе на Тио Уолкът около точката на дузпата, но последният стреля лошо.

Юнайтед имаше доста опасна атака, когато Дани Уелбек бе изведен зад защитата на Арсенал, но бе бавен и докато стигне наказателното поле бе застигнат от Косиелни, който му попречи да нанесе добър удар.

Две минути по-късно и Арсенал имаше опасна атака, при която Ван Перси се завъртя между двама защитника и изведе Рамзи с празно пространство пред него, но уелсецът си поведе лошо топката и пропусна да излезе на чиста стрелкова позиция.

Последва силен период за Манчестър. Патрис Евра проби до аутлинията и поднесе назад за Нани, който стреля в близкия ъгъл, но Шчесни внимаваше и спаси до гредата.

След това гостите имаха претенции за дузпа, тъй като Уейн Руни бе хванат леко за ръката от Алекс Сонг и имаше основания да иска нарушение, но падна прекалено артистично и вероятно затова съдията замълча.

Последва пробив в наказателното поле на Нани, но от малък ъгъл не успя да нанесе точен удар.

В самия край на полувремето обаче Юнайтед нанесе своя удар. Райън Гигс направи точно центриране към далечната греда, където Антонио Валенсия надскочи Вермаелен и от близко разстояние заби топката с глава в мрежата.

Арсенал започна вихрено второто полувреме и само след пет минути имаше невероятно положение за гол. До него се стигна след като Смолинг се подхлъзна в собствената си половина и Росицки му отне топката и напредна към наказателното. След това чехът подаде встрани за Ван Перси, който добре финтира последния защитник пред себе си и имаше зеещата празна мрежа пред себе си, но от 5 метра направи по-трудното и стреля встрани.

След това Чембърлейн игра добре по крилото и поднесе на Рамзи пред наказателното поле, който намери пролука между двама защитници и отправи опасен удар, но топката профуча на сантиметри над напречната греда.

В 56-та минута и Юнайтед имаше добро положение, когато от тъч Нани бе изведен в наказателното поле и от аутлинията поднесе назад към точката на дузпата, но там Валенсия не успя да нанесе плътен удар.

Арсенал обаче продължи да натиска и на свой ред имаше претенции за дузпа, тъй като удар на Рамзи срещна лакътя на застаналия пред вратата Евра, но съдията и в този случай замълча.

След пробив на Косиелни Чембърлейн нанесе силен удар по земя извън наказателното поле, но топката премина на педя покрай страничната греда.

Гостите постепенно изравниха играта и на свой ред погледнаха към вратата на съперника. Първо Евра бе изведен на чиста позиция, но стреля право в тялото на Шчесни. При ситуацията бе отсъдена засада, каквато обаче нямаше.

Още в следващата атака Дани Уелбек бе много близо до гола. Той бе изведен зад защитата и чукна покрай Шчесни, но върналия се назад Мертезакер се хвърли и изчисти точно пред голлинията.
 
Отново Уелбек се пребори със Шчесни в наказателното поле до аутлинията, но след това от почти нулев ъгъл не успя да завърти топката в мрежата.

В тези минути Юнайтед започваше да изглежда все по-опасен и сякаш втория гол се печеше. 20 минути преди края обаче Арсенал изравни с мълниеносна контраатака.

Всичко започна с много прецизно действие на Косиелни в собственото наказателно поле, с което той спря чисто атака на Рафаел. След това топката мина през Росицки и Чембърлейн, който изведе Робин ван Перси в наказателното поле. Пред холандецът имаше защитник, а и ъгълът не му бе удобен. Въпреки това той успя да прекара топката между краката на Еванс и след рикошет в гредата топката влезе в мрежата.

След гола Юнайтед получи втори неприятен удар, тъй като след остро влизане на Косиелни Нани получи контузия и трябваше да бъде заменен принудително от Пол Скоулс.

В 77-та минута Тио Уолкът се хвърли смело да засече центриране пред вратата на гостите и малко не му достигна да вкара. При ситуацията обаче Уолкът се подхлъзна и при падането на земята така удари главата си, че практически се нокаутира. За около половин минута той лежеше в безсъзнание на тревата, с което сериозно притесни всички на стадиона, но все пак малко по-късно успя да се съвземе и дори да продължи игра.

Десет минути преди края Манчестър Юнайтед успя да вкара и решаващия втори гол. Антонио Валенсия получи топката по крилото и първо финтира Аршавин, влезе в наказателното поле и отново финтира върналия се руснак, след което поднесе на Уелбек, който от десетина метра мигновено заби топката в мрежата.

До края Арсенал опита да отвърне, но Юнайтед не допусна повече грешки. В даденото от съдията продължение Уелбек можеше да вкара и още един гол, като навлезе непокрит в наказателното поле, но в решителния момент се спъна в топката.



Арсенал - Манчестър Юнайтед 1:2


0:1 Валенсия 45
1:1 Ван Перси 71
1:2 Уелбек 81

Арсенал: Шчесни, Джору (46 Йенарис), Мертезакер, Вермаелен, Косиелни, Сонг, Рамзи (84 Парк), Росицки, Чембърлейн (74 Аршавин), Уолкът, Ван Перси

Манчестър Юнайтед: Линдегард, Евра, Джоунс (17 Рафаел (77 Евра), Еванс, Смолинг, Карик, Гигс, Валенсия, Нани (75 Скоулс), Уелбек, Руни