Арсенал спечели втора поредна победа в Шампионската Лига, след като надделя с 3:1 над Олимпиакос на своя стадион "Емиратс".

"Артилеристите" проспаха първото полувреме, но откриха противно на логиката на игра чрез Жервиньо в 42-та минута. Олимпиакос обаче заслужено изравни чрез Митроглу точно преди почивката.

През второто полувреме обаче гостите не показаха нищо и Арсенал заслужено стигна до победата. Жервиньо изработи втория гол в 55-та минута, реализиран от Лукас Подолски.

В даденото от съдията допълнително време пък резервата Аарън Рамзи оформи крайното 3:1.

 



Мачът започна при тежки условия, тъй като над стадиона се изливаше проливен дъжд.

В 5-та минута стражът на Арсенал Вито Маноне направи подарък на Олимпиакос с грешно подаване пред наказателното поле и гостите бяха в ситуация с трима на двама футболисти. Фустер обаче се полакоми да стреля сам и пропиля положението.

Последва натиск на "артилеристите", като на няколко пъти Киерън Гибс имаше опасни пробиви по крилото, но без да центрира точно. Санти Касорла пък изненадващо стреля директно към вратата от пряк свободен удар на позиция за центриране и Мегиери трябваше да избива под гредата.

Преимуществото на Арсенал продължи, но домакините така и не достигаха до голови положения. При една ситуация топката се удари в ръката на защитник в наказателното поле на Олимпиакос, но очевидно нямаше умисъл и съдията си замълча.

В 30-та минута Олимпиакос затрудни сериозно Маноне, когато Митроглу стреля изненадващо от границата на наказателното поле и вратарят на Арсенал трябваше максимално да се разтяга, за да улови топката.

Пет минути по-късно гостите пропуснаха невероятно положение. Маниатис се пребори по крилото и отправи добро центриране, което не бе изчистено от защитата на Арсенал и Машадо засече топката на 3 метра от вратата, но направи по-трудното и прати топката над гредата.

Олимпиакос имаше и пряк свободен удар на удобна позиция пред наказателното поле, но изстрелът на Митроглу попадна право в ръцете на Маноне.

Гръцкият тим изглеждаше по-опасен в този момент, но противно на логиката на игра Арсенал откри резултата в 42-та минута. Касорла започна атака с добър финт по крилото, пред наказателното поле Артета се пребори за спорна топка и това позволи на Жервиньо да овладее, след което той отправи остър удар по земя, който изненада вратаря и влезе в мрежата.

Две минути по-късно гостите получиха нов подарък след грешен пас на Вермаелен пред наказателното поле, но Машадо реши да стреля веднага от дистанция и не успя да преодолее Маноне.

Изравнителният гол обаче не закъсня и падна точно преди почивката. Греко центрира силно в наказателното поле и Митроглу успя да отклони топката с глава в клещите на Косиелни и Вермаелен и тя влетя в мрежата.

Пет минути след почивката Арсенал имаше чисто положение да излезе отново напред в резултата. Подолски се пребори за топката в наказателното поле от паднала позиция, след това Жервиньо финтира съперник и поднесе около точката на наказателното поле, но Касорла от чиста позиция засече неточно.

В 55-та минута обаче Арсенал стигна до втори гол. Той бе изработен от Жервиньо, който овладя лошо изчистване в наказателното поле, поднесе назад към Подолски. Германецът овладя топката и отправи силен удар през купа от играчи, който изненада вратаря и през краката му влезе в мрежата.

Малко по-късно след центриране от фаул Косиелни засече с глава пред вратата, но прати топката над напречната греда. Гостите нямаха много положения през второто полувреме и само удар от дистанция на Фустер създаде малко работа на Маноне.

Двайсет минути преди края в игра за Арсенал влезе Тио Уолкът и веднага внесе острота в играта. При една атака той бе изведен  в наказателното поле и близо до аутлинията опита да поднесе на Вермаелен да засече на празна мрежа, но вратарят пресече центрирането.

В последните минути Олимпиакос взе инициативата, но не успяваше да стигне до голови положения. Тио Уолкът пък направи ново хубаво центриране, към влезлия малко преди това като резерва Оливие Жиру. Французинът засече добре от въздуха, но и Мегиери внимаваше и спаси.

В 88-та минута Рамзи изведе технично Касорла в наказателното поле, той поднесе към Жиру около точката на дузпата и нападателят стреля остро, но топката удари защитник пред вратата. След получилия се корнер Рамзи се пребори за спорна топка и отправи силен удар, но бе загубил равновесие и не уцели вратата.

В даденото от съдията допълнително време Арсенал вкара и трети гол. Силно изритана топка от Маноне бе отклонена перфектно с глава от Жиру и така Рамзи излезе зад защитата. Въпреки опитите на защитник да го дръпне за фланелката той навлезе в наказателното поле и технично копна над вратаря.

Арсенал - Олимпиакос

1:0 Жервиньо 42
1:1 Митроглу 45
2:1 Подолски 55
3:1 Рамзи 93

Арсенал:
Маноне, Дженкинсън, Косиелни, Вермаелен, Гибс, Коклен, Артета, Окслейд-Чембърлейн (70 Уолкът), Касорла, Подолски (80 Рамзи), Жервиньо (80 Жиру)

Олимпиакос: Мегиери, Маниатис, Контрерас, Манолас, Фустер, Холебас, Сиовас, Диаките (73 Ибагаса), Машадо (80 Пантелич), Греко (67 Абдун), Митроглу