Арсенал и Рединг изиграха един от най-вълнуващите мачове в съвременната история на футбола.

"Артилеристите" губеха в резултата с 0:4 още през първото полувреме, но въпреки това измъкнаха героична победа със 7:5 след продължения в мач за купата на Лигата.

Началото на двубоя бе кошмарно за гостите, чиято защита не знаеше къде се намира и пусна три леки гола, а Лоран Косиелни си заби и автогол.

Точно преди почивката обаче Тио Уолкът върна едно попадение и запази надеждите на отбора. През второто полувреме Рединг започна силно, но постепенно Арсенал наложи волята си. Обрата стана след двойната смяна и влизането в игра на Оливие Жиру. Той върна един гол в 62-та минута.

В 89-та минута Косиелни намали до 3:4, а в петата минута от дадените от съдията четири минути допълнително време Уолкът изравни.

В двете 15-минутни продължения обаче имаше още драма. Първо Шамак изведе Арсенал напред в 103-та минута, но Павел Погребняк изравни пет минути преди изтичане на времето.

В 120-та минута обаче Уолкът вкара нов гол, а в 123-та минута Маруан Шамак сложи точка на спора със седми гол.



Рединг бе на косъм да поведе в резултата още във 2-та минута. След центриране от корнер Шон Морисън скочи най-високо пред вратата и засече с глава, топката се удари в страничната греда, след това в главата на вратаря и излезе безопасно към тъчлинията.

Арсенал отговори със страхотно извеждащо подаване на Аршавин към Уолкът зад защитата, който обаче не си спря достатъчно добре топката в наказателното поле и тя му бе избита.

В 8-та минута Джей Таб нахлу мощно в наказателното поле на Арсенал и след като провря топката между краката на Дженкинсън излезе сам срещу вратаря, но ъгълът бе сравнително малък и това позволи на Мартинес да спаси.

Активната игра на Рединг продължи и в 12-та минута домакините заслужено поведоха в резултата. Бившият играч на Арсенал Хал Робсон-Кану бе изведен по лявото крило, центрира ниско пред вратата и след като Лоран Косиелни изпусна Джейсън Робъртс, той засече на празна мрежа.

Само шест минути по-късно резултатът стана 2:0. Крис Гънтър пробва ниско центриране от дясното крило и в опита си да пресече топката Косиелни си вкара автогол.

В следващата атака Рединг отправи нов опасен удар - дело на Маклиъри, но този път за късмет на Арсенал топката рикошира в тялото на Косиелни и излезе в корнер.

Хаосът в Арсенал обаче продължаваше и третият гол не закъсня. Лейджърууд стреля силно от границата на наказателното поле, но топката бе насочена сравнително близо до Мартинес. Той обаче изби по много лош начин с една ръка и топката влезе зад него в мрежата.

Тио Уолкът получи подаване в наказателното поле и имаше възможност да стреля, но уцели защитник пред вратата. За Рединг Ноъл Хънт отправи остър удар по земя от двайсетина метра, но този път Мартинес действа стабилно и спаси.

В 35-та минута обаче Мартинес бе безпомощен да спре Хънт да вкара четвърти гол. Маклиъери центрира от дясното крило, ирландецът надскочи Дженкинсън пред вратата и с глава насочи топката към вратата. Мартинес отклони леко с върха на пръстите си, но въпреки това топката се удари в страничната греда и влезе в мрежата.

Едва в 42-та минута дойде и първото истинско положение за гол за Арсенал, когато Шамак получи извеждащо подаване в наказателното поле, но от леко странична позиция нанесе недостатъчно силен удар.

Две минути по-късно Арсенал имаше още по-добра възможност, когато след центриране от корнер Шамак овладя топката в наказателното поле, поднесе я към непокрития на три метра пред вратата Косиелни, но той се забави и не успя да нанесе удар.

В допълнителното време пък Шамак игра добре и спечели висока топка между двама съперника пред наказателното поле, след което изведе Уолкът на чиста стрелкова позиция, но той отказа да стреля с десния крак и в опита си да я нагласи на левия пропусна възможността.

Все пак в последните секунди преди почивката Уолкът успя да се разпише. Аршавин го изведе зад защитата, Уолкът напредна и технично копна над вратаря в мрежата.

Голът обаче не помогна на "артилеристите" да започнат второто полувреме по-активно. Вместо това Рединг продължи да предизвиква хаос в наказателното поле. Мартинес прояви нерешителност да избие висока топка и това позволи на Робсон-Кану да стреля с глава на пет метра от вратата, но аржентинският страж успя да избие в корнер. След центрирането пък Инаси Микел за малко да си вкара автогол, но все пак изчисти над вратата.

В 51-та минута Робъртс преодоля Косиелни по крилото и поднесе за Лейджърууд, който стреля от петнайсетина метра малко над напречната греда.

Арсенал устоя този начален натиск и на свой ред стигна до две опасности. Първо Аршавин изведе Уолкът и той изпревари защитник, за да стреля от малък ъгъл, но не успя да преодолее Федеричи. След това Серж Гнабри игра индивидуално в наказателното поле и отправи диагонален удар, който мина покрай гредата.

В 54-та минута Арсенал трябваше да получи дузпа заради напълно умишлена игра с ръка на Крис Гънтър, който иначе изпускаше Маруан Шамак на стрелкова позиция. Съдията обаче не видя ситуацията. Две минути по-късно Уолкът бе много близо да се разпише, след като отклони ниско центриране пред вратата на Дженкинсън, но топката мина на половин метър встрани от вратата.

Арсен Венгер реши да освежи още тима си като направи двойна смяна и на терена се появиха младия германец Томас Айсфелд и Оливие Жиру. И появата на французина имаше незабавен ефект, тъй като той върна един гол. След центриране от корнер Жиру засече с глава и направи Федеричи безпомощен.

Томас Айсфелд пък спечели пряк свободен удар на чудесна позиция за директен обстрел, но Тио Уолкът шутира над вратата.

Малко след това Жиру се пребори за топката пред наказателното поле и отправи остър удар по земя, който не бе уловен от Федеричи, но и Шамак не достигна да направи добавка.

Айсфелд спечели още един удобен пряк свободен удар, но този път Жиру стреля в тялото на застаналия до стената Шамак. Малко по-късно германецът реши да отправи изненадващ удар от дистанция, но прати топката встрани от вратата.

Жиру не спираше да носи заплаха за Рединг и в 77-та минута той засече с глава едно центриране много точно до гредата, но този път Федеричи се хвърли и направи страхотно спасяване.

Две минути по-късно Шамак отклони с глава центриране от корнер, а след това Жиру се хвърли с шпагат да направи добавка, но не достигна топката.

След още две минути Арсенал имаше бърза атака по крилото, Аршавин навлезе до наказателното поле и когато всички очакваха да потърси съотборник той отправи изненадващ удар, но не уцели вратата.

Две минути преди края на редовното време нещата станаха много интересни, защото Лоран Косиелни върна още един гол за Арсенал. Французинът засече с глава центриране от корнер отблизо в мрежата.

В 91-та минута Арсенал бе на косъм от изравнителен гол. Аршавин изведе Уолкът в наказателното поле, той бе застигнат от защитник, но хитро се завъртя и го финтира, отправи силен диагонален удар и топката  мина на сантиметри от страничната греда.

В следващите минути Рединг успя да задържи топката до края на дадените от съдията 4 минути допълнително време. Реферът обаче позволи играта да продължи още малко и в края на 95-та минута Арсенал стигна до шокиращо изравняване.

Жиру отново се пребори за висока топка в наказателното поле, това позволи на Уолкът да я овладее непокрит пред вратата и диагоналният му удар преодоля Федеричи. Защитник опита отчаяно да изчисти, но успя да го направи едва след като топката мина голлинията, а за всеки случай Дженкинсън така или иначе я добави отново. В ситуацията бранителят можеше и да получи картон, защото игра и с ръка, но и това не му помогна.

Така се стигна до продължения. Само 30 секунди след започване на първото продължение Маканъф направи страхотна атака и преодоля няколко съперника, освободи се на стрелкова позиция, но Мартинес направи чудесно спасяване на удара му от десетина метра.

Арсенал отговори с две опасни атаки. При първата Айсфелд и Жиру матираха цялата защита, но накрая не се разбраха и никой не отправи удар. След това Уолкът проби и поднесе на Аршавин, но той от удобна позиция стреля лошо

В следващите минути темпото на игра поспадна, но Арсенал продължи да доминира. Така в 103-та минута "артилеристите" стигнаха и до пети гол. Атаката бе започната с технична игра с петичка на Шамак по крилото, след това Жиру и Аршавин размениха подавания пред наказателното поле и топката отново бе поднесена на Шамак, който с много силен удар по земя от над 20 метра я заби точно до гредата.

Секунди след началото на второто продължение Тио Уолкът имаше чиста възможност да вкара, след като се озова сам срещу вратаря, но не можа да преодолее Федеричи.

В ответната атака Саймън Чърч бе изведен непокрит срещу Мартинес, но точно преди да стреля Косиелни направи решителен шпагат отзад и му изби в корнер.

Малко след това при центриране от фаул съдията пропусна да маркира очевидна засада на Шон Морисън и той на далечната греда засече отблизо, но Мартинес успя да спаси.

Нещата изглеждаха решени и Рединг нямаше отговор. Пет минути преди края обаче домакините като от нищото вкараха изравнителен гол. Гънтър центрира в наказателното поле на Арсенал и оставения непокрит Погребняк с глава засече отблизо в мрежата.

Арсенал можеше да отвърне веднага, когато топката бе центрирана към Уолкът и Федеричи със сетни усилия успя да избие под носа му.

Малко по-късно пък Жиру отправи мощен удар от границата на наказателното поле на метър встрани от вратата.

Всички очакваха дузпите, но мачът не бе свършил. Точно в 120-та минута Арсенал започна опасна контраатака, при която Аршавин напредна по крилото, влезе в наказателното поле и от малък ъгъл стреля силно към вратата. Федеричи направи страхотно спасяване, но Тио Уолкът стигна пръв до избитата топка и от пет метра я заби в мрежата.

Предвид многото спирания на играта съдията даде три минути продължения на допълнителното време. В края на третата минута обаче Арсенал сложи точка на спора със седми гол. Топката бе силно изчистена в половината на Рединг, където единственият защитник не успя да я пресече, Шамак я овладя и технично прехвърли излезлия да го пресрещне Федеричи.


Рединг - Арсенал 5:7

1:0 Робъртс 12
2:0 Косиелни 18 а.г.
3:0 Лейджърууд 20
4:0 Хънт 36
4:1 Уолкът 45+2
4:2 Жиру 62
4:3 Косиелни 89
4:4 Уолкът 95
4:5 Шамак 103
5:5 Погребняк 115
5:6 Уолкът 120
5:7 Шамак 123

Рединг: Федеричи, Гънтер, Шори, Морисън, Горкс, Лейджърууд, Таб, Робсон-Кану, Хънт (74 Погребняк), Маклиърли (74 Маканъф), Робъртс (93 Чърч)

Арсенал: Мартинес, Дженкинсън, Косиелни, Микел (105 Мийди), Джору, Коклен, Фримпонг (62 Айсфелд), Уолкът, Аршавин, Гнабри (62 Жиру), Шамак