Новото попълнение на Арсенал Месут Йозил даде първото си интервю за официалния сайт на клуба.

Германецът изненадващо премина на "Емиратс" в последния ден от трансферния прозорец за рекордната за клуба сума от 42.5 милиона лири.

Преди два дни 24-годишният халф обясни пред вестник Билд причините да напусне Реал Мадрид и да дойде в Арсенал. Сега той даде още по-широко интервю пред сайта на "артилеристите".

Месут, добре дошъл в Арсенал. Какво е усещането да дойдеш в клуба?

Усещането е много добро. Очаквам с нетърпение предизвикателството, живота в Лондон и срещата ми със съотборниците, мениджъра и феновете, както и с Висшата Лига. Много съм развълнуван. За мен това бе перфектно решение и чакам с нетърпение.

Какво те накара да избереш точно Арсенал? Колко важен бе Арсен Венгер за твоето решение?

Избрах Арсенал, защото това е един от топ клубовете в Англия. Мениджърът е от световна класа, той демонстрира това от години. В миналото много играчи се развиха под неговото ръководство и затова реших да дойда в Арсенал. Искам да се подобря още повече и очаквам с нетърпение към стила на игра. Арсенал е известен с техничната си игра и атакуващия футбол. Мисля, че ще се вместя перфектно в това. Затова избрах този клуб.

Колко важно за решението ти бе амбицията на клуба и плановете, които се правят?

Това беше много важно. Най-важното нещо беше, че мениджърът ми гласува доверие. Искам да покажа потенциала си и да се забавлявам на терена. Мисля, че мога да помогна на тима с представянето си.
 
Успя ли да говориш с Пер Мертезакер и Лукас Подолски за клуба, преди да вземеш решението си?

За съжаление не. Всичко стана много бързо. Говорих дълго по телефона с мениджъра и той ми представи визията си и какво мисли за мен. Това ме убеди и затова съм в Арсенал.

Ами за стила на игра? До каква степен това те привлече?

Както казах, Арсенал е технически един от най-силните отбори на света. Мениджърът винаги иска да играе атрактивен и атакуващ футбол. Аз пасвам в това, защото обичам да играя бързо - този футбол на едно докосване. Щастлив съм да съм част от клуба и се надявам да помогна на отбора.

Мислиш ли, че този отбор може да спечели трофеи през този сезон?
 
 Определено. През изминалите няколко години Арсенал не бе много успешен, но искаме да станем по-успешни. Искаме да печелим трофеи. Мисля, че и феновете очакват това. Ние сме много силен и много млад отбор, който може да се подобри много под ръководството на мениджъра. Мисля, че ще спечелим трофеи, защото имаме потенциала.

Ти създаде повече положения за гол от открита игра, отколкото който и да е в Европа през последните пет години. От лична гледна точка, оценяваш ли асистенциите толкова, колкото головете?

Да, разбира се. Асистенциите водят до успех, а аз съм такъв тип играч, който обича да създава голове. Мисля, че много от съотборниците ме знаят като играч, който не е егоист. Много се радвам, когато създавам асистенции или сам вкарвам голове. Но най-важното нещо е отборът да постига целите си и да играе позитивен футбол.

Висшата Лига има различен стил от Ла Лига. Как мислиш, че ще се адаптираш и как това ще донесе нови качества към играта ти?

Щастлив съм да играя във Висшата Лига, защото всеки знае, че това е най-силното първенство на света. Просто има много топ отбори. Искам да се докажа тук. Това е ново предизвикателство за мен, нова задача. Очаквам я с нетърпение. Искам да се подобря още под ръководството на новия мениджър и с новия отбор. Много съм развълнуван за това.

Връщайки се към корените ти, играейки футбол като дете - винаги си казвал, че футболът на малки вратички е имал голямо влияние върху техниката ти. Може ли да ни обясниш защо?

Защото теренът е много малък. През повечето време играех срещу хора, които са 5-6 години по-големи от мен. По това време не бях много висок. Трябваше да се доказвам срещу по-възрастни и по-силни съперници. Защото теренът бе много малък, нямахме корнери. Мачът продължаваше постоянно. Това много ми помогна да подобря техниката си. Това определено направи животът ми в бъдеще по-лесен. Мисля, че на терена се вижда, че технически съм надарен.

Когато бе дете и играеше за удоволствие, кой известен футболист си представяше, че си и защо?

Наскоро казах, че моят идол беше Зинедин Зидан, защото за мен той бе перфектният играч. Той беше добър във въздуха, беше силен в защита и в нападение. Той беше моят идол. Нямаше почти никакви негативни новини за него, включително и за личния му живот. За мен той бе пример за подражание. Следователно, отговорът е Зинедин Зидан.

Ти привлече вниманието на английската публика за първи път през 2009 година по време на европейското първенство за младежи, когато вдъхнови Германия да победи с 4:0 Англия. Тогава Тио Уолкът и Киерън Гибс играха също. Какво помниш за мача?

При всички положения беше страхотен мач. Спечелихме европейското първенство за младежи. Отборът бе чиста класа. Имахме много добри играчи под ръководството на Хорст Хубеш и Дитер Айлтс. Беше много хубав момент. Мисля, че доминирахме в мача. Наистина показахме потенциала си и заслужавахме да победим с такава разлика. Беше страхотно изживяване лично за мен.

В личен план, доколко смяташ, че ще ти хареса да дойдеш в град като Лондон?

Мисля, че много. Чул съм много положителни неща за Лондон. Това е "световен" град, където се случват много неща. Можеш да правиш много неща, включително и дискретно. Чакам с нетърпение да се пренеса в града. Но ще работя тук и това е по-важното.

Имаш ли някакво послание към феновете на Арсенал?

Много съм щастлив да играя за Арсенал. За мен това е чест. Надявам се да имаме успешен сезон.