Арсенал изигра може би най-силният си мач от началото на сезона и победи с 2:0 Наполи в мач от Група F на Шампионската Лига, игран на стадион "Емиратс".

"Артилеристите" решиха всичко през първото полувреме, когато направо отвяха своя съперник с бързите си атаки.

Месут Йозил откри резултата още в 8-та минута след асистенция на Аарън Рамзи. Малко по-късно германецът се отчете с дежурната си асистенция към Оливие Жиру, който също изнесе много силен мач.

През тази първа част тимът на Арсен Венгер можеше да вкара поне още няколко гола, но не му стигна малко шанс.

Това обаче не се оказа фатално, защото през второто полувреме Наполи така и не обърна хода на мача, като не създаде нито едно голово положение.

Благодарение на победата Арсенал излезе начело в класирането с пълен актив от 6 точки, с три повече от Наполи и Борусия Дортмунд.


В титулярния състав на Арсенал се завръщаха Микел Артета и Томаш Росицки, докато Джак Уилшър бе оставен на пейката. За Наполи пък отсъстваше основният нападател Гонсало Игуаин и така в атака Рафа Бенитес бе заложил на Горан Пандев.

Арсенал започна много активно мача и още от първите минути притисна италианците. Домакините организираха няколко атаки по крилата, които завършиха с неточни центрирания. В 8-та минута обаче те откриха резултата с прекрасна атака.

Оливие Жиру гардира топката срещу съперник на дясното крило и след това чудесно изведе Аарън Рамзи зад защитата. Той напредна до наказателното поле и там хитро обърна пред наказателното поле към Месут Йозил, който с много техничен и точен удар до гредата направи Пепе Рейна безпомощен.

Две минути по-късно Рамзи поднесе и към Фламини, но той бе на малко по-далечна позиция и не успя да затрудни стражът на гостите. При поредната атака на домакините отново по подобен начин Жиру поднесе назад към Артета, но той вместо да стреля директно от 20 метра реши да финтира защитник и пропусна възможността.

Доминацията на "Артилеристите" бе тотална и в 15-та минута резултатът вече бе 2:0. Жиру овладя грешен пас в защита на италианците и веднага подаде на Йозил. Той се вряза остро напред и навлезе успоредно на аутлинията в наказателното поле, след което върна отново на Жиру и французинът между двама защитника засече в мрежата.

В средата на полувремето италианците имаха нелоша възможност, когато след центриране от корнер Бритос засече силно с глава от 7-8 метра, но не уцели вратата.

Нова грешка на Наполи обаче за малко да доведе до трети гол за Арсенал. Жиру пресира Бритос в половината на италианците и той подаде на Рамзи. Уелсецът напредна към наказателното поле, но там вместо да потърси комбинация реши да финтира последния защитник срещу себе си и загуби топката.

В 25-та минута Арсенал имаше поредното голово положение. Йозил изведе Саня по крилото, той центрира към непокрития Рамзи на втората греда. Халфът този път финтира успешно защитник, но след това на пет метра от вратата уцели последния друг бранител.

Наполи стигна до два преки свободни удара, но при първия Кайехон стреля много неточно над вратата, а при втория центрирането в наказателното поле не доведе до опасност.

Арсенал продължи да плете изящни атаки и Аарън Рамзи взриви трибуните с елегантен финт между трима защитника. След това размени подаване с Йозил, но пред наказателното поле се поколеба дали да стреля или да подава и бе неутрализиран.

Едва в 35-та минута Войчех Шчесни за първи път пипна топката, но изключително лекият удар на Инсине изобщо не го затрудни.

Към края на полувремето Арсенал отново вдигна оборотите и Йозил, Рамзи и Жиру на няколко пъти създадоха сериозна паника в наказателното поле на Наполи с технични комбинации помежду си, но така и не се стигна до завършващ удар.

Секунди след подновяване на играта домакините бяха много близо до трети гол. Оливие Жиру накара феновете да го объркат с Месут Йозил, като проби технично покрай защитник на крилото, след това в наказателното поле залъга друг бранител и поднесе назад пред вратата, но Томаш Росицки не успя да засече от непосредствена близост.

В следващите минути обаче Арсенал свали темпото и спря с опасните атаки. Наполи обаче също продължи да е неспособен да направи нещо особено и се ограничаваше само с удари от далеч. Инсине стреля над вратата, а влезлият като резерва Мертенс пробва техничен удар, който обаче попадна право в ръцете на Шчесни.

Четвърт час преди края като по чудо не падна трети гол във вратата на Наполи. Артета продължи с глава центриране на Йозил и зад него връхлитащият Косиелни засече топката само на три метра от вратата, но Рейна някак успя да направи инстинктивно спасяване.

До края на мача темпото още повече спадна. Влезлият в игра за Арсенал Джак Уилшър обаче раздвижи играта на отбора си и след негово подаване в 90-та минута Жиру за малко да вкара трети гол.

Арсенал - Наполи 2:0

1:0 Йозил 8
2:0 Жиру 15

Арсенал: Шчесни, Саня, Косиелни, Мертезакер, Гибс, Фламини, Артета, Росицки (63 Уилшър), Йозил, Рамзи, Жиру

Наполи: Рейна, Бритос, Албиол (82 Фернандес), Сунига, Место, Бехрами, Инлер, Хамшик, Инсине, Кайехон (77 Сапата), Пандев (61 Мертенс)