Арсенал измъкна трудна, но много важна победа с 2:0 като гост на предпоследния в класирането Кристъл Палас в мач от 9-я кръг на английската Висша Лига, игран на стадион "Селхърст Парк".

"Артилеристите" имаха тотално превъзходство в притежание на топката през първото полувреме, но имаха сериозни проблеми в създаването на голови положения.

В началото на второто полувреме обаче те разпечатаха вратата на съперника с гол от дузпа на Микел Артета, отсъден за нарушение срещу Серж Гнабри.

Малко по-късно обаче капитанът на Арсенал бе изгонен с директен червен картон за спиране на голова атака на домакините. Последва активизация на Палас, но Войчех Шчесни направи две спасявания, а веднъж и гредата му помогна.

Малко преди края Оливие Жиру сложи точка на спора с втори гол, след асистенция на Аарън Рамзи.

Така Арсенал си гарантира, че ще задържи първото място в класирането, откъсвайки се с 5 точки на върха преди останалите мачове от кръга.

 



Арсенал можеше да открие резултата още в 3-та минута. Тогава Бакари Саня отправи много добро центриране отдясно пред вратата и там Оливие Жиру надскочи защитник, но с глава засече над напречната греда.

Пет минути по-късно обаче "артилеристите" получиха неприятен удар, тъй като Матийо Фламини получи контузия и трябваше да бъде заменен принудително от Серж Гнабри.

Гостите атакуваха постепенно и заради плътно прибраната защита на "Орлите" нямаше остри атаки. При една постепенна акция центриране по земя на Саня бе уловено от паднал на земята защитник и "артилеристите" имаха претенции за дузпа, но на повторението се видя, че няма игра с ръка.

В 14-та минута Палас организира първата си атака и Бари Банан засече с глава центриране на Томас отляво, но прати топката безопасно над вратата.

Три минути по-късно Арсенал отговори с първото си чисто положение за гол. Йозил започна акция и бе изведен от Гнабри зад защитата отдясно в наказателното поле. Той бе на чиста стрелкова позиция, но реши да поднесе встрани към Жиру и защитник пресече топката.

Тимът на Венгер продължи да контролира играта и в средата на полувремето статистиката показа изключителните 79% притежание на топката. Въпреки че рядко влизаше в половината на съперника, в 28-та минута Палас стигна до точен удар в очертанията на вратата, дело на Маруан Шамак, но Шчесни се хвърли и улови топката.

Две минути по-късно две поредни грешки на Йозил при изнасяне на топката пред наказателното поле позволиха на Гедиора да стреля силно от границата на наказателното поле, но отново Шчесни спаси.

Домакините се бяха активизирали леко и след поредното разбъркване в наказателното поле на съперника Банан нанесе опасен удар към втората греда и топката профуча застрашително близо покрай вратата, а преди да излезе Дилейни за малко да я засече в мрежата.

На свой ред Арсенал бе близо до гол в 34-та минута. Артета изпревари с шпагат защитник пред наказателното поле и подаде на Рамзи, той технично изведе Касорла в наказателното поле и от малък ъгъл испанецът отправи прострелно центриране пред вратата. Жиру бе много близо до това да засече отблизо в мрежата, но не успя, а след това топката мина близо покрай гредата. При друга подобна атака Рамзи без да се колебае стреля силно от малък ъгъл, но Сперони спаси.

Шест минути преди края на полувремето "Артилеристите" можеха да получат дузпа, тъй като Серж Гнабри изпревари защитник отдясно до наказателното поле и щеше да навлезе в него, но бе препънат. Нарушението бе съвсем малко навътре в пеналта, но съдията се презастрахова и даде фаул на линията на полето.

Още в първата минута на второто полувреме обаче Аренал вече получи дузпа. Рамзи изведе Гнабри в наказателното поле и той финтира Гедиора, който се бе хвърлил с остър шпагат и без да може да спре инерцията на тялото си го подсече. Съдията мигновено посочи бялата точка, а Микел Артета не сбърка, откривайки резултата.

Малко след това гостите можеха да вкарат втори гол. Жиру даде типичното си меко подаване между купа от играчи и изведе Гнабри зад защитата, но Дилейни с чист шпагат отзад го неутрализира.

В 53-та минута самият Жиру направи невероятен пропуск, след като Саня центрира точно към него и французинът бе абсолютно непокрит на три метра от вратата, но засече неточно с глава.

Постепенно обаче домакините се активизираха и изравниха играта. За това помогна и смяната на Жером Томас с Болазие. И в 65-та минута те получиха допълнителен стимул, тъй като Арсенал остана с човек по-малко. Маруан Шамак получи извеждащо подаване по крилото и останалият единствен в собствената си половина Микел Артета първо не разчете опита си да му пресече топката и след това изпусна нападателя на Палас. Последва сблъсък рамо в рамо и преплитане на краката и двамата паднаха на земята. Съдията прецени, че това е нарушение на Артета и съответно му показа задължителния в този случай червен картон, тъй като испанецът бе последен в защита.

Това принуди Арсен Венгер да реагира със смяна, изваждайки Серж Гнабри и на негово място се появи Джак Уилшър.

С човек повече домакините още повече се вдъхновиха и в 74-та минута на два пъти бяха много близо до гол. Първо удар от границата на наказателното поле на Уорд бе отклонен с върха на пръстите от Шчесни в напречната греда. След центрирането от получилия се корнер Йединак стреля от полуволе, но отново Шчесни направи страхотно спасяване с една ръка.

Последваха още няколко смени, които допълнително накъсаха играта и помогнаха на Арсенал да овладее натиска на домакините. Влезлият в игра Начо Монреал пък се отличи с индивидуален пробив по крилото, след който навлезе в наказателното поле, но от малък ъгъл не можа да намери очертанията на вратата.

В последните минути "Артилеристите" започнаха да поглеждат по-често на контраатака и Месут Йозил имаше чудесна възможност, получавайки центриране непокрит на пет метра пред вратата, но реши да стреля акробатично, вместо първо да овладее топката и не отправи добър удар.

Три минути преди края обаче Арсенал сложи точка на спора. Аарън Рамзи започна поредна контраатака и първо показа скорост, за да стигне до наказателното поле и там вместо да се лакоми копна топката към тичащия встрани Жиру и французинът с глава заби топката в мрежата.

Кристъл Палас - Арсенал 0:2

0:1 Артета 47
0:2 Жиру 87

Кристъл Палас: Сперони, Уорд, Мокси, Дигакой, Габидон, Дилейни, Банан (77 Гейл), Йединак, Гедиора (72 Кебе), Томас (58 Болазие), Шамак

Арсенал: Шчесни, Гибс, Мертезакер, Косиелни, Саня, Артета, Фламини (8 Гнабри (69 Уилшър)), Рамзи, Касорла (72 Монреал), Йозил, Жиру