Арсенал даде сериозна заявка за нещо по-сериозно през този сезон, след като спечели дербито на върха на английската Висша Лига и победи Ливърпул с 2:0 на своя стадион "Емиратс".

Санти Касорла откри резултата в средата на първото полувреме, което бе сравнително равностойно. След почивката обаче превъзходството на "Артилеристите" бе осезаемо и те увенчаха добрата си игра със страхотен втори гол на Аарън Рамзи.

В самия край на мача и двата отбора пропуснаха добри положения за гол, но така или иначе изходът на мача не бе под въпрос.

Благодарение на победата Арсенал се откъсна с пет точки на върха на класирането пред Ливърпул и Челси. Същевременно този успех бе възможно най-добрия отговор на критиките срещу тима на Венгер, че досега побеждава единствено малките съперници, но не може да направи нищо в големите мачове.


Мениджърът на Арсенал Арсен Венгер бе заложил на почти същия състав, като този, който игра преди седмица срещу Кристъл Палас. Единствената промяна бе Томаш Росицки вместо контузения Фламини. Джак Уилшър пък дори не бе в групата за мача заради контузия в глезена.

В състава на гостите основната грижа за Брендън Роджърс бе липсата на Глен Джонсън и така като ляв защитник започна младият Джон Фланаган.

Първото интересно положение бе пред вратата на Ливърпул, когато в 5-та минута Томаш Росицки навлезе в наказателното поле, но ударът му от малък ъгъл бе избит от Миньоле в корнер.

В 9-та минута Ливърпул имаше много добра възможност за гол. Санти Касорла се увлече в индивидуални действия в центъра на терена и топката му бе отнета от Джордън Хендерсън. Той тръгна с пространство пред себе си и след като никой не му влезе, стигна чак до наказателното поле. Там обаче от отлична позиция нанесе много слаб удар и Шчесни лесно спаси.

Последваха доста спокойни минути, през които единствено Ливърпул стигна до един корнер, след който обаче не се стигна до удар към вратата. Изглеждаше, че двата отбора ще се дебнат, но това изведнъж се промени в 19-та минута, тъй като Арсенал откри резултата.

Бакари Саня бе изведен по крилото и центрира силно в наказателното поле. Там Коло Туре бе покрил Жиру, но отзад връхлитащият Санти Касорла с глава засече в гредата. Отбитата топка стигна отново до испанеца и той направи добавка на празна мрежа.

Голът разстрои играта на Ливърпул и три минути по-късно гостите позволиха на два пъти топката да им бъде отнета пред наказателното поле, Касорла излезе на стрелкова позиция, но Миньоле спаси удара му от 12-13 метра.

В 25-та минута Ливърпул можеше да създаде опасно положение, след като Саня направи ненужно нарушение срещу Луис Суарес, който правеше пробив на скорост, но имаше още един защитник пред себе си. "Мърсисайдци" опитаха с бързо изпълнение на фаула да сварят защитата на Арсенал неподготвена, но съдията нареди той да бъде изпълнен отново.

Арсенал организира една от типичните си атаки с бързи двойни подавания през центъра на защитата на съперника и Рамзи нанесе диагонален удар от десетина метра, но Миньоле се хвърли и изби с една ръка.

Малко след това пък дойде ред за станалите традиционни меки извеждащи подавания на Жиру, който намери Рамзи в наказателното поле. Уелсецът финтира защитник, но след това се поколеба да стреля и пропусна момента.

За Ливърпул Стърдидж и Суарес изглеждаха изолирани в половината на съперника и не получаваха достатъчно подкрепа. Все пак Стъридж успя да блесне с техничен финт срещу Косиелни и проби по аутлинията, но след това си поведе силно топката и я изгуби.

Постепенно темпото на игра падна, а "Артилеристите" изглеждаха доволни да разиграват топката в центъра на терена. В последната минута на полувремето обаче те организираха хубава контраатака, накрая на която Касорла опита удар от границата на наказателното поле, но не намери очертанията на вратата.

На почивката мениджърът на гостите Брендън Роджърс реагира, като замени Али Сисоко с Фелипе Коутиньо. И гостите започнаха по-активно. Първо Луис Суарес проби отдясно в наказателното поле, но от малък ъгъл не можа да преодолее Шчесни. След това пък уругваецът бе изведен отляво и центрира на втората греда към непокрития Хендерсън, който овладя, но след това стреля над вратата.

Арсенал обаче бързо реагира и на свой ред вдигна оборотите. В 55-та минута домакините имаха стопроцентово положение за гол. Оливие Жиру пресече грешно подаване пред наказателното поле на Коло Туре и излезе сам срещу вратаря. След това копна технично топката над него, но тя мина встрани от вратата. Последваха две опасни контраатаки на "артилеристите", при които Рамзи и Жиру получиха удобни топки, но не нанесоха добри удари.

Рамзи обаче не се нуждаеше от удобна топка, за да вкара и в 59-та минута удвои резултата със страхотен гол. Той получи подаване пред наказателното поле от Месут Йозил, но бе далеч и пред себе си имаше съперник. Въпреки това той нанесе великолепен удар и заби топката точно под напречната греда.

Играта на Ливърпул бе напълно разстроена, докато Арсенал играеше с голямо настроение и на много висока скорост. На няколко пъти обаче домакините пропуснаха удобни възможности с грешни подавания в последния момент.

При една от редките добри атаки на Ливърпул Даниел Стъридж получи точно центриране в наказателното поле, но с глава стреля над вратата. В 73-та минута гостите бяха още по-близо до гола. След центриране от ляво топката прехвърли цялата защита на Арсенал и отзад Стъридж я укроти на гърди. Стоящият до него Суарес веднага нанесе удар от малък ъгъл и преодоля Шчесни, но кълбото се удари в далечната греда.

Арсенал отговори с атака на Йозил, който слаломира между двама защитника и навлезе в наказателното поле, но след това нанесе слаб удар отблизо и не затрудни Миньоле.

Ливърпул не бе наложил някакъв натиск, но въпреки това в рамките на само две минути имаше две добри положения. Първо Даниел Стъридж бе изведен отляво в наказателното поле, но Шчесни се хвърли и спаси удара му. В следващата ситуация по почти аналогичен начин стражът на Арсенал се намеси решително, спирайки удар отблизо, но от малък ъгъл на Коутиньо.

Три минути преди края Ливърпул пропусна невероятно положение за гол. Мертезакер даде грешен пас в собствената си половина и Суарес веднага бе изведен сам срещу Шчесни, но стреля лошо покрай вратата. При тази ситуация имаше Суарес можеше да поднесе на непокрития встрани Стъридж, който да засече на празна мрежа, но се полакоми.

В 90-та минута и Арсенал направи уникален пропуск. Йозил бе изведен между двама защитника в наказателното поле, но останал очи в очи с вратаря стреля право в тялото му.


Арсенал - Ливърпул 2:0

1:0 Касорла 19
2:0 Рамзи 59

Арсенал:  Шчесни, Саня, Мертезакер, Косиелни, Гибс (78 Вермаелен), Артета, Росицки (71 Монреал), Рамзи, Касорла (85 Дженкинсън), Йозил, Жиру

Ливърпул: Миньоле, Фланаган (68 Моузес), Сако, Шкъртел, Туре, Сисоко (46 Коутиньо), Лукас Лейва, Хендерсън, Джерард, Стъридж, Суарес