Арсенал излъга Борусия Дортмунд и измъкна много важна победа с 1:0 в гостуването си на "Сигнал Идуна Парк" в мач от Група F на Шампионската Лига.

Единствения гол в мача вкара Аарън Рамзи в средата на второто полувреме след асистенция на Оливие Жиру. Артилеристите стигнаха до победата по абсолютно същия начин, по който това стори Борусия преди две седмици на "Емиратс".

Домакините бяха по-активният отбор през първото полувреме, а "артилеристите" нямаха смислена атака до 60-та минута. Те обаче вкараха с първото си положение за гол, а след това на няколко пъти пропуснаха да решат мача.

Това обаче не се оказа фатално и Арсенал измъкна победата, която го поставя в много добра позиция за класиране напред към осминафиналите на турнира. Борусия от своя страна вероятно ще се нуждае от задължителна победа като домакин на Наполи в следващия кръг, ако не иска да изхвърчи надпреварата.


Без да изостря играта особено, Борусия бе много близо до гол в 17-та минута. След центриране от фаул топката бе свалена пред вратата на Арсенал и Суботич изпревари няколко защитника и засече топката, която мина покрай Шчесни, но след това и на сантиметри от страничната греда.

В средата на полувремето Якуб Блашчиковски засече от въздуха центриране на Кроскройц в наказателното поле, но под натиска на Бакари Саня не успя да уцели вратата.

В 37-та минута домакините имаха най-доброто си положение за гол. Съдията даде авантаж след нарушение на Косиелни срещу Левандовски по крилото и Мхитарян бе намерен непокрит пред наказателното поле, но от чиста позиция стреля неточно покрай вратата.

Малко преди края на полувремето Левандовски пробва много силен, но неточен удар от двайсетина метра. За цялото първо полувреме Арсенал нямаше нито една опасна атака към вратата на съперника.

И след почивката Борусия продължи да е по-активният отбор. В 50-та минута Марко Ройс засече много опасно с глава центриране на Бендер и насочи топката точно до страничната греда, но Шчесни се хвърли и направи решително спасяване.

Само минута по-късно домакините създадоха много опасна контраатака чрез Хейнрих Мхитарян, който спечели много терен и пред наказателното поле обърна за Блашчиковски, но неговият остър удар от десетина метра бе спасен на голлинията от Шчесни.

Арсенал изглеждаше все по-неспособен да създаде каквото и да било в атака, като на моменти се защитаваше с всички играчи пред наказателното си поле. Противно на логиката на игра обаче "Артилеристите" откриха резултата с първото си положение за гол. Йозил центрира в наказателното поле, където Жиру свали топката с глава към Рамзи и той също с глава отблизо я забоде в мрежата.

Борусия можеше да изравни само две минути по-късно. Левандовски игра добре индивидуално и центрира опасно пред вратата, но Марко Ройс не уцели топката само на един метър от мрежата.

Арсенал обаче на свой ред пропусна златно положение да вкара втори гол. Жиру и Рамзи направиха образцова контраатака с три паса и французинът намери с чудесно центриране съотборника си в наказателното поле. Той овладя на гърди и стреля силно от само пет метра разстояние, но право в тялото на Вайденфелер.

След центрирането от получилия се корнер Жиру засече от пет метра, но Шахин изчисти от голлинията, а при продължението на атаката сантиметри не достигнаха на Мертезакер да засече на празна мрежа центриране на Касорла.

В 70-та минута отново Мертезакер бе много близо до гола. Той засече с глава центриране от фаул и прехвърли неразчетено излезлия Вайденфелер, но за щастие на вратаря топката мина малко над напречната греда.

Дортмунд имаше известен импулс в първите минути след гола, но много бързо настроението в играта на домакините започна да спада и постепенно атаките им загубиха всякаква острота. Арсенал пък започна да разиграва топката много уверено и дори обърна показателя за владеене на топката, който през първото полувреме бе в полза на Борусия.

Едва в последните пет минути германският тим успя да натисне съперника. В 89-та минута меко центриране след корнер стигна до Левандовски и той изпревари Шчесни за топката, но с гръб към вратата стреля високо над нея.

В последната от дадените от съдията 4 минути допълнително време домакините имаха претенции за дузпа, след като Пер Мертезакер хвана леко за рамото Роберт Левандовски, но съдията прецени, че това не е достатъчно, за да отсъди нарушение.


Борусия Дортмунд - Арсенал 0:1

0:1 Рамзи 62

Борусия Дортмунд: Вайденфелер, Суботич, Сократис, Шмелцер, Гроскройц, Бендер (74 Хофман), Шахин, Блашчиковски (74 Аубамеянг), Ройс (86 Шибер), Мхитарян, Левандовски

Арсенал: Шчесни, Гибс, Мертезакер, Косиелни, Саня, Артета, Росицки (91 Вермаелен), Рамзи, Йозил, Касорла (75 Монреал), Жиру (90 Бендтнер)