Лукас Подолски се завърна триумфално в игра за Арсенал, след като изигра решаваща роля за обрата с 3:1 срещу Уест Хям в гостуването на "Ъптън Парк" в мач от 18-я кръг на Висшата Лига.

Домакините поведоха в резултата в началото на второто полувреме с гол на Карлтън Коул. След това те на три пъти пропуснаха да вкарат втори гол, докато Арсенал изпитваше сериозни затруднения в атака.

В средата на полувремето обаче Аарън Рамзи се контузи и трябваше да бъде заменен принудително от Принц Полди, който отсъстваше от игра от месец август. Именно влизането на германеца оживи играта на "артилеристите".

Тио Уолкът изравни в 68-та минута, а след това отново той вкара втори гол след асистенция на Подолски. Десетина минути преди края пък германецът сложи точка на спора с трети гол.

Така Арсенал прекъсна негативната си серия от 4 поредни мача без победа във всички турнири и три във Висшата Лига. Благодарение на победата пък "артилеристите" отново се върнаха на първото място в класирането преди дербито между Ливърпул и Манчестър Сити.



Уест Хям започна малко по-активно срещата, но Арсенал имаше първите опасни атаки. Първо Санти Касорла получи топката отляво в наказателното поле и пробва диагонален удар, но уцели тялото на защитник. След това пък Саня отправи хубаво центриране пред вратата и Оливие Жиру надскочи двама защитници, но съвсем малко не му достигна да засече отблизо в мрежата.

В 10-та минута домакините спечелиха пряк свободен удар точно на страничната линия на наказателното поле. Очакванията бяха за центриране, но Марк Нобъл пробва фалцов удар към далечния ъгъл. Войчех Шчесни обаче се разтегна и изби топката.

Малко по-късно пък се наложи вратарят на Уест Хям да прави страхотно спасяване. Центриране пред вратата му не бе изчистено добре и Санти Касорла по доста интересен начин отправи удар с глава от доста далечно разстояние, но затова пък насочи топката право към горният десен ъгъл и това принуди Адриан да се хвърля, за да спаси.

Постепенно темпото на игра се вдигна и двата отбора започнаха да създават доста бързи атаки. Малко обаче не достигаше да се стигне до чисто положение. При една акция на Мохамед Диаме той пробва много силен удар от дистанция и първоначално Шчесни изби топката към вратата си, но все пак успя да я улови сравнително лесно.

Малко по-късно на другия край на терена Арсенал имаше чудесна възможност, след като Рамзи даде копващ пас зад защитата за Тио Уолкът, но той от воле стреля неточно. Гостите имаха възможност за бърза контраатака чрез Месут Йозил, който подаде към Санти Касорла пред наказателното поле, но той стреля силно над вратата.

В 33-та минута Оливие Жиру имаше чудесна възможност, след като получи пас зад защитата, но скоростта му бе ниска и застигащ го бранител го принуди да стреля от границата на наказателното поле. Въпреки това позицията бе добра, но Жиру прати топката неточно встрани. Минута по-късно пък Рамзи опропасти чудесна контраатака с трима на двама играчи.

Малко преди почивката Йозил и Касорла комбинираха чудесно, като междувременно Тио Уолкът пропусна топката и това позволи на германеца да пробие до аутлинията в наказателното поле, но след това пасът му назад пред вратата не намери Жиру.

В 44-та минута пък Санти Касорла стреля в стената от пряк свободен удар, но след това Микел Артета отправи втори, много по-опасен удар и топката профуча на сантиметри от страничната греда.

В допълнителното време пък Уест Хям изпълни по заучен начин пряк свободен удар пред наказателното поле и вместо удар последва пас към Нолън в наказателното поле, но той не успя да отправи удар. Секунди по-късно на другия край на терена Гибс проби отляво в наказателното поле и Киерън Гибс отправи прострелно центриране пред вратата и топката се разходи покрай голлинията, без Жиру да успее да засече.

В първите секунди на второто полувреме Арсенал имаше опасна контраатака, при която обаче Тио Уолкът не успя да подаде точно пред наказателното поле. И в ответната атака Уест Хям откри резултата.

Ниско центриране в наказателното поле не бе изчистено добре от Микел Артета. Топката попадна в Нолън, който стреля силно от границата на наказателното поле, Шчесни не успя да улови топката и стоящия наблизо Карлтън Коул направи добавка с удар от упор.

В 50-та минута Арсенал имаше претенции за дузпа, след като силен удар на Мертезакер се удари в ръката на съперник в наказателното поле. Фил Дауд показа, че ръцете са били прилепени към тялото, което определено не бе така, но пък и със сигурност нямаше умисъл, тъй като ударът бе отблизо.

Арсенал се бе отворил и за малко да бъде наказан с втори гол. Джарвис се оказа на стрелкова позиция на границата на наказателното поле, но този път Шчесни бе стабилен и отрази удара. При друга атака пък Вермаелен увисна под центриране на Диаме и зад него О'Брайън от чиста позиция засече неточно с глава.

"Артилеристите" натискаха, но "Чуковете" създаваха положенията за гол. Поредно центриране пред вратата не бе изчистено от защитата на Арсенал, Шчесни също не излезе разчетено и Карлтън Коул можеше да засече в половината зееща празна мрежа, но не уцели вратата.

След центриране от корнер пред вратата на Уест Хям последва разиграване, след което Санти Касорла стреля силно от десетина метра, но уцели тялото на защитник пред вратата. В 60-та минута дойде ред на Арсенал да направи уникален пропуск. Този път удар на Касорла уцели вратата и Адриан успя само да парира топката, тя попадна в Месут Йозил, но той от точката на дузпата стреля право в легналия на земята вратар.

Опитите на Арсенал да се върне в играта получиха неприятен удар, след като Аарън Рамзи се контузи  при един спринт и трябваше принудително да бъде заменен от Лукас Подолски. И германецът можеше мигновено да направи разликата след като пробив на Артета му позволи да получи топката в наказателното поле, но защитник се хвърли в решителния момент и блокира удара му.

Арсенал обаче продължи да натиска и в средата на полувремето макар и с доза шанс стигна до изравняване. Тио Уолкът получи топката в наказателното поле и направи хубав финт, с който си създаде възможност за удар. След това нанесе не много силен изстрел, но той мина между краката на двама бранители и това не даде възможност за реакция на Адриан, който пусна топката покрай ръцете си в мрежата.

Този гол внесе спокойствие в играта на гостите и в атаките им веднага се усети много по-висока ефективност. Още в следващата минута Подолски имаше възможност за удар извън наказателното поле и прати топката съвсем малко над напречната греда.

В 70-та минута Арсенал стигна до пълен обрат. При наглед напълно безопасна атака по крилото Подолски центрира хубаво пред вратата и там Уолкът скочи най-високо и с глава забоде мощно в мрежата. Само две минути по-късно Подолски имаше чиста възможност за трети гол, получавайки пас зад защитата от Касорла, но останал сам срещу вратаря, но не можа да го преодолее.

Уест Хям буквално не можеше да излезе от наказателното си поле. След поредния корнер пред вратата на домакините Касорла получи топката пред пеналта и нанесе много опасен удар на сантиметри от страничната греда.

Доминацията на Арсенал бе пълна и напълно закономерно се стигна до трети гол във вратата на Уест Хям. Оливие Жиру показа страхотно гардиране на топката в наказателното поле и поднесе за удар към Лукас Подолски, който без замисляне от границата на пеналта заби неспасяемо до страничната греда.

В следващите минути тимът на Арсен Венгер намали леко оборотите, макар да продължи да доминира. В първата минута на допълнителното време пък влезлият като резерва Никлас Бендтнер също можеше да се разпише, но диагоналният му удар мина на сантиметри от втората греда.

Уест Хям - Арсенал 1:3

1:0 Карлтън Коул 46
1:1 Уолкът 68
1:2 Уолкът 71
1:3 Подолски 79

Уест Хям: Адриан, О'Брайън (63 Демел), Колинс (38 Рац), Томкинс, Макарти, Нобъл, Диаме, Нолън (75 Тейлър), Джарвис, Джо Коул, Карлтън Коул

Арсенал: Шчесни, Саня, Мертезакер, Вермаелен, Гибс, Артета, Рамзи (65 Подолски), Касорла, Йозил (81 Фламини), Уолкът, Жиру (85 Бендтнер)