С гол на Оливие Жиру Арсенал измъкна минимална победа с 1:0 като гост на Нюкасъл в мач от 19-я кръг на английската Висша Лига, игран на стадион "Сейнт Джеймс Парк".

Двата тима изиграха много оспорван двубой, в който обаче преобладаваше битката на терена и головите положения бяха рядкост. В средата на второто полувреме обаче френският нападател на "артилеристите" засече с глава центриране от фаул и донесе победата на отбора си.

Това бе едва втория гол на Жиру за Арсенал в мач като гост. С това той сложи точка на головата си суша, която трая 499 минути. Арсенал пък спечели втора поредна победа с 1:0 като гост на Нюкасъл и вече в 7 поредни мача няма загуба на този стадион.

Благодарение на успеха Арсенал се върна отново на първото място в класирането с една точка пред Манчестър Сити. Нюкасъл пък допусна едва втора загуба в последните 10 мача и остава на 7-мо място с 33 точки.


В състава на Нюкасъл след изтърпяно наказание се завърна Шейк Тиоте, който зае мястото в центъра на терена вместо Хатем Бен Арфа. За Арсенал пък след възстановяване на прорезна рана в защита се завърна Лоран Косиелни на мястото на Томас Вермаелен. В полузащитата пък единствено Сани Касорла запази мястото си и Матийо Фламини, Джак Уилшър и Томаш Росицки замениха контузените Аарън Рамзи, Месут Йозил и получилият почивка Микел Артета.

Мачът започна равностойно, без натиск от нито един от двата тима. В 12-та минута Нюкасъл можеше да стигне до голово  положение, когато Дебюши получи дълъг пас зад защитата и изскочи на ръба на засадата, но след това не можа да овладее топката в наказателното поле, за да остане сам срещу вратаря. Арсенал отвърна с опасна контраатака, но Касорла не можа да изведе непокрития Жиру.

Последва добър период за домакините, но без да се стигне до голова опасност пред вратата на Шчесни. Арсенал от своя страна пробва два силни удара от границата на наказателното поле, но Уилшър прати топката малко над вратата, а изстрелът на Росицки попадна в ръцете на Тим Крул. Санти Касорла пък пробва диагонален удар, след като се вряза отдясно, но не придаде достатъчен ъгъл и отново Крул спаси.

В следващите минути обаче играта се накъса, за което спомогнаха и няколкото остри нарушения и от двата отбора. Едва в 42-та минута Арсенал стигна до нова възможност, когато лошо изчистване от  защитата на Нюкасъл бе пресечено от Пер Мертезакер на границата на наказателното поле, но след това от удобна позиция германецът стреля слабо и неточно.

В даденото от съдията допълнително време пък Косиелни даде грешен пас в собствената си половина и удар на Сисоко бе избит с мъка от Шчесни под гредата. След центрирането от корнера пък Дебюши с глава засече в напречната греда, а след това застаналият отдолу Уилшър изчисти от голлинията.

През второто полувреме двата тима съвсем затвориха пространствата и играта стана типичен английски футбол - с много борба по целия терен. Головите положения обаче липсваха, като единствено при едно центриране пред вратата на Арсенал Войчех Шчесни не разчете излизането си, а зад него и Бакари Саня не пресече добре, но нямаше играч на Нюкасъл, който да се възползва от това.

Арсенал имаше леко териториално преимущество, но не се виждаше как може да вкара гол. Въпреки това "Артилеристите" откриха резултата в 64-та минута. След центриране от фаул Оливие Жиру се пребори с четирима защитници на границата на наказателното поле и с глава отклони технично покрай Тим Крул.

Само пет минути по-късно Арсенал можеше да вкара много лек втори гол. Уолкът получи извеждащ пас в наказателното поле, но изглеждаше, че Крул ще го изпревари. Въпреки това крилото на Арсенал се хвърли с шпагат да засече, последва рикошет и топката попадна отново в него. Без да има време за реакция той бързо опита да прехвърли Крул, но топката се удари в напречната греда. Опасността обаче не бе преминала и върналата се в игра топка попадна в Жиру, но той от въздуха направи неточна добавка с десния крак.

В 70-та минута Нюкасъл имаше претенции за дузпа, след като при борба за висока топка в наказателното поле Фламини натисна леко отзад Дебюши, но съдията прецени, че това е чисто единоборство. За решението му може би помогна и това, че нямаше голова опасност.

Домакините потърсиха промяна с няколко офанзивни смени, докато за Арсенал се наложи принудително да излезе Киерън Гибс, който първоначално бе сменен от Микел Артета, но след това Арсен Венгер пусна и Карл Дженкинсън.

Нюкасъл изпитваше затруднение в организиране на играта си, но десет минути преди края можеше да получи подарък. Тогава Войчех Шчесни изчисти топката право в лицето на Реми и след рикошет тя премина много близо до страничната греда.  Малко след това центриране в наказателното поле бе свалено с глава пред вратата от Шола Амеоби, но нямаше негов съотборник, който да стреля отблизо.

Постепенно домакините натикаха съперника в наказателното му поле и пред вратата на Шчесни заваляха центрирания. Нито едно от тях обаче не доведе до удар. Едва в 91-та минута Бен Арфа се прояви с технична игра и финтира Фламини отстрани на наказателното поле, но след това от малък ъгъл нанесе неточен удар.

Нюкасъл - Арсенал 0:1

0:1 Жиру 64

Нюкасъл: Крул, Дебюши, Уилямсън, Колочини, Сантон, Анита (74 Шола Амеоби), Тиоте, Кабай, Гуфран (62 Бен Арфа), Сисоко (79 Айдара), Реми

Арсенал: Шчесни, Гибс (70 Артета), Мертезакер, Косиелни, Саня, Фламини, Уилшър, Росицки, Касорла, Уолкът (80 Дженкинсън), Жиру (86 Бендтнер)