С драматичен късен гол на Никлас Бендтнер Арсенал измъкна трудна победа с 2:0 срещу Кардиф в мач от 20-я кръг на английската Висша Лига, игран на стадион "Емиратс".

"Артилеристите" имаха тотално преимущество през цялото време, но направиха куп пропуски. На два пъти съдията отказа да отсъди чиста дузпа в тяхна полза, а при други две ситуации гредата спасяваше уелсците.

В 87-та минута обаче влезлият като резерва Никлас Бендтнер вкара решителния гол, който сломи съпротивата на съперника. Той направи добавка отблизо след удар с глава на Бакари Саня.

В даденото от съдията продължение пък Тио Уолкът сложи точка на спора с втори гол, получавайки чудесна асистенция от Джак Уилшър.

Така Арсенал отново се върна на първото място с точка пред втория Манчестър Сити.



Мениджърът на домакините Арсен Венгер не можеше да разчита на Йозил, Рамзи, Жиру и Гибс. Все пак добрата новина бе, че Тио Уолкът, Джак Уилшър и Начо Монреал, чието участие бе под съмнение, бяха възстановени и излязоха като титуляри.

Срещата започна с подчертано преимущество на Арсенал, като особено активен в атака бе Тио Уолкът. На няколко пъти той се оказа в тънко положение на засада, но в 13-та минута получи чудесно центриране на втората греда и засече от воле, но не уцели вратата.

"Артилеристите" продължиха да доминират, но се затрудняваха в създаването на голови положения. В 25-та минута обаче те трябваше да получат дузпа, след като Джак Уилшър разигра в наказателното поле с Подолски и бе спънат от Гари Медел, но съдията Джонатан Мос замълча. Малко след това домакините имаха ново положение, когато при контраатака Артета подаде на Уолкът отдясно, той се вряза в наказателното поле, но се полакоми да стреля сам, въпреки че имаше защитник пред себе си и прати топката над вратата.

Първия удар на гостите дойде в 28-та минута, когато Джордън Мътч напредна отляво и въпреки че бе блокиран от Косиелни успя да нанесе удар от малък ъгъл, но Шчесни спаси.

Арсенал продължи да атакува и Касорла се освободи добре от защитник покрай наказателното поле, след което поднесе назад към Уолкът, но неговият удар от десетина метра бе неточен.

В този момент от мача Джак Уилшър бе най-активният играч на терена. Той комбинира много добре с Уолкът пред наказателното поле, но след това силният му удар срещна тялото на защитник пред вратата. При друга ситуация пък той проби централно и след като първият му опит да изведе Подолски бе пресечен след това намери Касорла отляво, но ударът на испанеца попадна в тялото на Подолски.

В последната минута Арсенал имаше нова хубава атака, започната с технично подаване на Артета към Уолкът, който укроти топката в наказателното поле, но след това Подолски се полакоми да стреля от трудна позиция, вместо да подаде на непокрит съотборник.

Второто полувреме продължи с натиск на Арсенал, като в 50-та минута Бакари Саня се оказа на стрелкова позиция пред наказателното поле, но шутира силно над напречната греда.

При една от редките атаки на Кардиф гостите имаха претенции за дузпа, тъй като центриране се удари в ръката на Начо Монреал, но той така или иначе бе точно на границата на наказателното поле и по-скоро трябваше да има пряк свободен удар.

Малко по-късно и  Арсенал имаше претенции, когато топката удари играч на Кардиф, който беше вътре в наказателното поле, но пък и определено нямаше умисъл в действията му.

Статистиката показваше смазващото притежание на топката от 74% в полза на Арсенал. Домакините обаче се затрудняваха в създаването на чисти положения.

Джак Уилшър, който продължаваше да е най-креативният играч на Арсенал, реши да отправи изненадващ удар от малък ъгъл и само малшансът му попречи да се разпише, защото топката удари гредата.

В средата на полувремето Венгер потърси освежаване на играта с двойна смяна, пускайки Никлас Бендтнер и Томаш Росицки на мястото на Фламини и Подолски.

Точно в средата на полувремето Арсенал имаше стопроцентово положение за гол. Уолкът центрира хубаво в наказателното поле, където Мертезакер засече от упор с глава и вратарят застина на място, но за негов късмет топката облиза страничната греда от външната страна.

Само две минути по-късно отново германецът бе още по-близо до гола, след като засече центриране от корнер в страничната греда.

Обсадата на вратата на Кардиф бе тотална и се стигаше до корнер след корнер. При едно лошо изчистване топката попадна в Джак Уилшър пред наказателното поле, но силният му удар по земя мина встрани от вратата. Удар на Касорла пък рикошира в защитник, но въпреки това Маршъл успя да улови топката.

Джак Уилшър спечели пряк свободен удар точно на границата на наказателното поле и Уолкът стреля над стената, но топката кацна от горната страна на мрежата.

В 77-та минута Арсенал за втори път в мача трябваше да получи дузпа, след като защитник ритна отзад в глезена получилия топката в наказателното поле Тио Уолкът, но съдията отново замълча.

В 83-та минута Уолкът открадна топката от защитник по крилото и центрира чудесно пред вратата, но сантиметри не достигнаха на Бендтнер да засече на празна мрежа. Секунди по-късно при нова атака Росицки бе изведен в наказателното поле, но от малък ъгъл не можа да преодолее Маршъл.

Времето изтичаше и сред домакините започна да се прокрадва отчаяние. Три минути преди края обаче Никлас Бендтнер вкара решителния гол. Бакари Саня засече остро центриране на Монреал и Маршъл направи чудесно спасяване на голлинията, но дебнещият наблизо датчанин направи добавка от малък ъгъл. След гола си обаче той се контузи и бе заменен принудително от Томас Вермаелен.

Съдията даде цели 5 минути допълнително време, което можеше да доведе до някои напрегнати моменти пред вратата на Шчесни. Вместо това обаче във втората от тях Арсенал сложи точка на спора.  Джак Уилшър изведе много технично Уолкът между двама защитници, той си поведе добре топката и след това хладнокръвно копна над вратаря.

В последната минута Кардиф можеше да върне един гол, след като центриране от фаул рикошира в неориентирания в наказателното поле Начо Монреал, но след това Коулкър от упор стреля право в гърдите на излезлия смело пред него Шчесни.

Арсенал - Кардиф  2:0

1:0 Бендтнер 87
2:0 Уолкът 92

Арсенал: Шчесни, Саня, Мертезакер, Косиелни, Монреал, Артета, Фламини (65 Росицки), Уилшър, Касорла, Уолкът, Подолски (65 Бендтнер (88 Вермаелен))

Кардиф: Маршъл, Макноутън, Коулкър, Търнър, Джон, Медел (61 Гунарсон) , Нуун, Ким, Мътч (67 Коуи), Уитингам, Кемпбъл (79 Мейнард)