Арсенал спечели лондонското дерби срещу Тотнъм, побеждавайки с 2:0 в мач от третия кръг от турнира за купата на Англия, игран на стадион "Емиратс".

"Артилеристите" имаха пълно преимущество през по-голямата част от мача и можеха да спечелят и с по-голям резултат.

Санти Касорла откри в средата на първото полувреме след добра работа на младока Серж Гнабри. През второто полувреме пък Томаш Росицки се възползва от грешка на Дани Роуз и сложи точка на спора с втори гол.

Десетина минути преди края Тио Уолкът се контузи и Арсенал трябваше да доиграе мача с човек по-малко, но въпреки това нямаше никакви проблеми да запази суха мрежа.


Тотнъм започна малко по-добре мача и още във втората минута след центриране от корнер се стигна до разбъркване пред вратата на Арсенал. Топката се оказа в Солдадо, но неговият удар от десетина метра не затрудни Фабиански.

Малко по-късно след центриране от фаул топката бе изчистена в Ериксен и той се озова на чиста позиция отляво на наказателното поле, но Фабиански направи чудесно спасяване в корнер.

След десетата минута обаче Арсенал взе контрола във свои ръце и наложи сериозен натиск. В 12-та минута домакините имаха много опасна контраатака, при която Серж Гнабри намери Тио Уолкът, той си поведе топката на скорост покрай съперник и нанесе точен удар по земя от 25 метра, но Лорис се хвърли и изби до гредата.

Само две минути по-късно гостите имаха нова контраатака, при която Росицки намери Уолкът пред наказателното поле, той си намери пролука за удар, но прати топката на сантиметри покрай страничната греда. След получилия се корнер пък Гнабри овладя в наказателното поле и отправи много силен удар съвсем малко над вратата.

Тотнъм имаше пряк свободен удар на удобна позиция пред наказателното поле, но Кристиан Ериксен стреля над вратата.

Арсенал обаче продължи да бъде много по-агресивният тим. Последваха две типични скоростни атаки с бързи подавания. При първата Росицки и Касорла разиграха и испанецът стреля силно от границата на наказателното поле покрай вратата. При другата пък Уолкът бе изведен на ръба на засадата и навлезе в наказателното поле. До него тичаше абсолютно непокрит съотборник, но Уолкът се полакоми и стреля право във вратаря.

Доминацията на домакините обаче закономерно доведе до откриване на резултата. В 31-та минута Гнабри се вряза отдясно към наказателното поле, там изпревари двама защитници и между тях изведе идващият от лявото крило непокрит Касорла и испанецът се оказа сам в наказателното поле, след което с остър удар преодоля вратаря.
 
И след гола "артилеристите" продължиха да атакуват. След центриране от корнер топката бе избита на пътя на Уолкът, който стреля от десетина метра от воле, но съвсем малко над напречната греда.

Едва в последната минута на полувремето и Тотнъм направи нелоша атака, накрая на която Солдадо нанесе силен диагонален удар покрай вратата. В допълнителното време пък Арсенал имаше страхотна възможност, при която Уолкът се пребори за топката по крилото и центрира за непокрития в наказателното поле Касорла, но той се поколеба да стреля от чиста позиция от воле и след това бе застигнат от защитник.

Второто полувреме започна равностойно. Първото добро положение бе за Тотнъм в 55-та минута, когато Адебайор овладя с гръб пред вратата и от пет метра нанесе удар със завъртане, но не уцели добре топката и съответно изстрелът се оказа безопасен.

Пет минути по-късно Арсенал организира хубава атака по крилото и Гнабри чудесно изведе Уолкът в наказателното поле, той изпревари Уго Лорис и го заобиколи, но след това от много малък ъгъл не намери опразнената мрежа.

В 62-та минута нелепа грешка на Тотнъм доведе до втори гол за домакините. Последният защитник Дани Роуз ненужно опита да финтира Росицки в центъра на терена и загуби топката. Чехът напредна скоростно сам срещу вратаря и пред наказателното поле технично копна над Лорис в мрежата.

След този втори гол "артилеристите" се прибраха леко в половината си и уплътниха пространствата пред вратата си. Това направи лиши Тотнъм от почти всякакви възможности да потърси някакъв обрат в резултата. Единствено Муса Дембеле опита силен удар от дистанция, който обаче бе уловен стабилно от Фабиански.

В 76-та минута Арсенал имаше страхотна възможност за трети гол. Кирикеш със сетни усилия спря опасна контраатака пред наказателното поле, но след това изчисти топката в Серж Гнабри. Младокът веднага обърна встрани към Уолкът, който от десетина метра стреля на сантиметри от страничната греда. При тази ситуация встрани от него на още по-добра позиция бе Касорла, но Уолкът отново се полакоми да играе сам.

При едно от редките навлизания на Тотнъм в наказателното поле на Арсенал топката бе изритана в ръката на Касорла, но това бе буквално по-малко от метър и със сигурност нямаше умисъл.

Десетина минути преди края Уолкът се контузи докато изчистваше топката от съперник и не можа да продължи мача. Тъй като Арсен Венгер бе извършил и трите смени, Арсенал трябваше да доиграе мача с човек по-малко.

Тотнъм обаче така и не успя да се възползва от това. В 90-та минута пък след нова добра работа на Гнабри Месут Йозил излезе на стрелкова позиция вляво в наказателното поле, но Лорис изби с върха на пръстите си диагоналния му удар.

Арсенал - Тотнъм 2:0

1:0 Касорла 31
2:0 Росицки 62

Арсенал: Фабиански, Саня, Вермаелен (46 Мертезакер), Косиелни, Монреал, Артета (75 Йозил), Уилшър (71 Фламини), Росицки, Касорла, Гнабри, Уолкът

Тотнъм: Лорис, Уолкър, Доусън, Кирикеш, Роуз, Бенталеб, Дембеле, Ериксен, Ленън, Солдадо (64 Чадли), Адебайор