След разгрома в Ливърпул, мениджърът на Арсенал Арсен Венгер има тежката задача да не позволи на своите да се разпаднат напълно срещу Манчестър Юн. в сряда. Предвид формата на Червените дяволи, на Артилеристите на пръв поглед няма да им е толкова трудно. От друга страна, Топчиите имат неприятния навик да се сриват тотално през черния за себе си февруари.

Проклятието удари за първи път в онзи ужасен февруарски ден в Бирмингам през 2008 г., когато хърватският нападател на Арсенал Едуардо остана на тревата със счупен крак след грубо влизане на противников защитник. В онзи момент лондончани все още имаха шансове за титлата, но въпросният мач сложи началото на серия слаби резултати и те скоро отпаднаха от борбата за първото място. Оттогава често се случва Топчиите да понасят тежки поражения през втория месец от календарната година.

Надпреварата в Шампионската лига скоро ще бъде подновена, а Купата на Англия навлиза в решаващ етап. В Арсенал започват да се опасяват от преумора, основни играчи получават почивка в неподходящ момент, приоритетите остават неясни и в крайна сметка остават с празни ръце. Този сценарий е познат до болка на привържениците на Артилеристите.

След загубата с 1:5 от Ливърпул призраците на миналите провали отново ще витаят на "Емиратс" в сряда вечерта, независимо от факта, че Манчестър Юн изпитва далеч по тежки трудности.

Венгер вероятно ще направи няколко промени в сравнение с единайсеторката, която започна на "Анфийлд". Начо Монреал вероятно ще остане на пейката, но най-важното решение, което трябва да вземе французинът, е дали да заложи на Йозил. Германският национал се представи слабо срещу Ливърпул, а според лекарския щаб на Арсенал той не е в оптимална кондиция и рискът от травми за него е доста висок.

Нападателят Оливие Жиру също тренира на облекчен режим. Французинът е пропуснал само два от 33-те мача на Артилеристите в първенството и Шампионската лига до момента. За сравнение, Руни е бил титуляр в 24 мача този сезон, а Ван Перси – сам в 16. Според мнозина това доказва колко важно беше за Арсенал да вземе нов нападател през януари.

Централните защитници на лондончани Мертезакер и Кошиелни също са почти несменяеми титуляри. Досега този подход помагаше на Арсенал да се държи на върха или достатъчно близо до него, но какво ли чака Топчиите през черния за тях февруари?

Сам Кънингам, "Дейли Мейл"

СПРАВКА

Февруарските провали на Арсенал в последните години.

2008

Мартин Тейлър от Бирмингам влезе грубо срещу Едуардо и нападателят на Арсенал претърпя ужасяваща открита фрактура на крака. Артилеристите, които в онзи момент водеха в класирането, не успяха да бият сините (2:2), завършиха наравно и в следващите си три мача от първенството, загубиха от Челси и се разделиха с мечтите за първа шампионска титла след 2004 г.

2011

Бирмингам отново стана черна котка за лондончани. Арсенал изглеждаше готов най-после да спечели първи трофей след 2005 г. във финала за Купата на Лигата, но вместо това грешка на Кошиелни позволи на Обафеми Мартинс да отбележи късен победен гол за сините. Три седмици по рано пък в шампионатен мач Топчиите позволиха на Нюкасъл да им изравни само за 19 мин. през второто полувреме, след като водеше с 4:0 в 26-ата мин. на двубоя на "Сейнт Джеймсис Парк".

2012

Арсенал се прости с надеждите си да стигне до четвъртфиналите в Шампионската лига, след като бе разгромен с 4:0 при гостуването на Милан. Само три дни по-късно Съндърланд отстрани Артилеристите от Купата на Англия.

2013

Блекбърн сензационно изхвърли Арсенал от Купата на Англия в осминафиналите, въпреки че тимът на Венгер имаше почти пълно превъзходство на "Емиратс". Колин Казим-Ричардс обаче сложи край на мечтите на Топчиите да играят на "Уембли". Топчиите претърпяха крах и в Шампионската лига, където паднаха с 1:3 у дома от бъдещия носител на трофея Байерн.