Арсенал изигра великолепен мач и разгроми с 4:1 Съндърланд в мач от 27-я кръг на английската Висша Лига, игран на стадион "Емиратс".

Въпреки че бяха без звездата си Месут Йозил "Артилеристите" имаха пълно преимущество над своя съперник.

Реабилитираният Оливие Жиру откри резултата още в 5-та минута, а след това отново той вкара втори гол след грешка на защитник на гостите. В края на полувремето Томаш Росицки вкара трети гол след брилянтна комбинация между няколко играчи.

През второто полувреме Лоран Косиелни вкара четвърти гол, засичайки с глава центриране от корнер. Десет минути преди края Емануеле Джакерини вкара почетния гол за гостите.

Така Арсенал отговори по възможно най-добрия начин на разочароващата загуба от Байерн Мюнхен и се върна на второто място само на точка зад лидера Челси.


Преди мача настроението на "артилеристите" бе приповдигнато заради официалното откриването на статуята пред стадиона на легендата на клуба Денис Бергкамп. Самият холандец уважи събитието, след което изгледа мача от ложите.

Голямата новина в състава на Арсенал бе липсата на Месут Йозил, който дори не бе сред резервите. Преди мача Арсен Венгер не бе съобщил нищо за контузия на германеца и явно бе решил да му даде както физическа, така и психическа почивка. Самият германец пък бе сниман широко усмихнат заедно с Бергкамп.

В титулярния състав пък се завърна Оливие Жиру, който пропусна последните два мача. Партньор в атаката му бе Лукас Подолски, който получаваше рядък шанс да започне от самото начало.

Арсенал започна перфектно мача и откри резултата още в 5-та минута. Джак Уилшър започна атака през центъра на терена, топката мина през Подолски и Росицки и накрая защитник изби топката под носа на Уилшър, но тя попадна право в непокрития в наказателното поле Оливие Жиру, който не сбърка с левия крак.

Малко по-късно Касорла имаше възможност след пас на Росицки, но стреля прекалено леко от границата на пеналта и не затрудни Маноне.

В 15-та минута Съндърланд опита контраатака, която завърши с ниско центриране пред вратата, Косиелни се хвърли и пресече паса, но за малко не си вкара автогол, като все пак Шчесни спаси.

Арсенал както обикновено разиграваше постепенно, но при една ситуация Лукас Подолски пробва силен удар от дистанция и насочи топката чудесно към горния ляв ъгъл на вратата, но Вито Маноне направи стабилно спасяване в корнер.

Домакините бяха доволни от преднината си и разиграваха спокойно, без да налагат някакъв особен натиск. В 30-та минута обаче те стигнаха до много лек втори гол. След преса в полето на Съндърланд Вергини даде грешен пас назад, дебнещият Жиру пресече топката и мушна между краката на вратаря в мрежата.

В 42-та минута Арсенал вкара великолепен трети гол, който леко напомняше на прословутото попадение на Джак Уилшър срещу Норич. Този път топката не се движеше във въздуха, а през цялото време по земята, но въпреки това по подобен начин Уилшър, Касорла и Жиру разцъкаха с пасове на едно докосване, Росицки бе изведен в наказателното поле и технично чукна над вратаря.

За цялото първо полувреме Съндърланд нямаше нито един точен удар в очертанията на вратата. В самото начало на втората част обаче Борини получи пас в наказателното поле и макар от малък ъгъл нанесе силен удар, но Шчесни внимаваше и спаси.

Последваха още няколко опасни атаки на гостите, които на три пъти създаваха напрежение пред вратата на Арсенал, но така и не се стигна до удар. В този момент от мача Съндърланд играеше добре, но нещата бързо се върнаха по местата си.

Първо в 56-та минута мачът за малко да стане пълен кошмар за Вергини, който пресече по нелеп начин ниско центриране на Саня и за малко да си вкара автогол, но топката мина на сантиметри от гредата. От получилия се корнер обаче Арсенал вкара четвърти гол. Санти Касорла центрира и Лотан Косиелни мощно засече с глава в мрежата.

В 65-та минута Съндърланд можеше да има чисто положение, след като лошо изчистване от корнер бе върнато обратно пред вратата на Арсенал и топката дойде право към Бардсли, който обаче не реагира адекватно и не успя да я овладее. Ако го беше направил, щеше да е абсолютно сам срещу Шчесни, но пък и при ситуацията имаше поне еднометрова засада, която остана незабелязана от съдиите.

Мачът се развиваше перфектно за Арсенал, но въпреки това домакините получиха пореден неприятен удар с контузия. Получи я Лоран Косиелни след единоборство със съперник и бе заменен принудително от Матийо Фламини.

И гостите за малко да се възползват от липсата на французина. Силно центриране в наказателното поле бе свалено с глава от Ларсон към Ки, той засече от десетина метра, но Шчесни се хвърли и спаси брилянтно до страничната греда.

В75-та минута при ситуация на пасивна засада Джакерини бе изведен зад защитата по лявото крило, но изпусна първата възможност за удар и след това върналият се Саня го неутрализира.

В ответната атака Уилшър изведе брилянтно в коридор влезлият като резерва Серж Гнабри и той бе абсолютно сам в наказателното поле, но стреля право в тялото на вратаря.

Съндъланд спечели пряк свободен удар на перфектна позиция пред наказателното поле и Ларсон отправи много опасен удар, след който топката мина на сантиметри от сглобката на гредите.

Активната игра на гостите обаче бе факт и в 81-та минута те вкараха един гол. Центриране от фаул бе боксирано от Шчесни, но Джакерини овладя пред наказателното поле и с перфектен диагонален удар заби топката в далечния ъгъл на вратата.

До края на мача темпото на игра спадна значително и двата тима просто доиграха срещата.

 

Арсенал - Съндърланд 4:1

1:0 Жиру 5
2:0 Жиру 31
3:0 Росицки 42
4:0 Косиелни 57
4:1 Джакерини 81

Арсенал: Шчесни, Монреал (46 Дженкинсън), Мертезакер, Косиелни (67 Фламини), Саня, Артета, Росицки (73 Гнабри), Уилшър, Касорла, Подолски, Жиру

Съндърланд: Маноне, Бардсли, Вергини, О'Шей, Алонсо, Бридкът, Ки (73 Скоко), Колбак, Борини, Джонсън (46 Джакерини), Алтидор (46 Ларсон)