Арсенал изпусна по нелеп начин победата срещу Суонзи, след като допусна автогол в 90-та минута и завърши само 2:2 в отложен мач от Висшата Лига, игран на стадион "Емиратс".

Преди това "Артилеристите" бяха преминали от агония в екстаз, тъй като Суонзи поведе още в началото на мача и след това дълго време се защитаваше много хладнокръвно.

Арсенал изглеждаше безидеен, но в средата на второто полувреме обърна резултата с два бързи гола в рамките на само 60 секунди. Първо Лукас Подолски засече отблизо центриране на Киерън Гибс, а след това самият германец направи асистенция към Оливие Жиру.

Това обаче се оказа недостатъчно за победата, тъй като в самия край на мача Матийо Фламини си вкара автогол. Така Арсенал се отдалечи още повече от върха, а вече не може да е сигурен и за 4-то си място тъй като бе приближен на 6 точки от Евертън. Карамелите обаче имат и мач по-малко, а след две седмици приемат именно Арсенал.


В 3-та минута Алекс Окслейд-Чембърлейн пробва изненадващ удар от воле пред наказателното поле, след като топката бе изчистена на пътя му, но Мишел Ворм внимаваше и спаси.

Арсенал продължи да доминира в центъра на терена, докато Суонзи нехарактерно за стила си бе допуснал съперника да владее много топката. Въпреки това в 10-та минута гостите изненадващо откриха резултата. Нийл Тейлър центрира силно от лявото крило, в наказателното поле Бони надскочи Вермаелен и с глава забоде топката в мрежата.

"Артилеристите" очаквано отвърнаха с натиск. Росицки комбинира с Касорла и навлезе в наказателното поле, но след това не можа да поднесе към съотборник пред вратата. Малко след това и испанецът проби отляво, но центрирането му бе пресечено в корнер. От центрирането Пер Мертезакер стреля с глава на първата греда, но не уцели вратата от само пет метра.

В следващата атака силен удар от дистанция на Оливие Жиру рикошира в защитник, но топката мина покрай вратата. Касорла бе много активен и финтира съперник отдясно на наказателното поле, но след това центрира прекалено меко.

Арсенал атакуваше, но в средата на полувремето гостите имаха изключително опасна контраатака с четирима на двама футболисти. Мичу обаче я забави, а след това върна прекалено назад към Джонджо Шелви и неговият удар от дистанция бе блокиран.

След центриране от корнер Жиру стреля с глава, но топката срещна тялото на защитник пред голлинията. Малко след това пък силен удар на Окслейд-Чембърлейн срещна тялото на Томаш Росицки. В следващата атака Жиру не можа да овладее полуниско центриране пред вратата, топката все пак попадна в Саня, но той нанесе лош удар. Малко след това Окслейд-Чембърлейн проби с рязък демараж в наказателното поле, но от малък ъгъл стреля неточно.

Три минути преди почивката Арсенал имаше чисто положение за гол, след като Касорла се освободи от пазача си пред наказателното поле, но след това от чиста позиция не можа да преодолее Ворм.

Второто полувреме започна с още по-сериозен териториален натиск на домакините, но в атаките им нямаше никаква острота. Суонзи от своя страна имаше нелоша възможност, когато Шелви отправи прострелно центриране от дистанция и намери Мичу, но той не уцели добре топката с удара си.

За Арсенал Артета се озова непокрит с топка в крака пред наказателното поле, но отказа да стреля и даде лош пас. След това пък Росицки се престраши от дистанция, но бе доста неточен. Суонзи имаше много добра възможност, след като Мичу получи точно центриране пред вратата, но стреля много слабо с глава.

Домакините имаха претенции за дузпа, когато при едно центриране пред вратата Касорла бе натиснат в гръб, но реферът замълча.

Натискът на Арсенал бе тотален, като статистиката за второто полувреме показа 71 процента владеене на топката. "Артилеристите" обаче така и не стигаха до удари, като вместо това се опитваха да влязат с топката във вратата.

И в 73-та минута направиха точно това. Гибс проби покрай защитник отляво в наказателното поле и поднесе пред вратата, където Подолски от пет метра засече в мрежата.

Голът очевидно шокира Суонзи и секунди след подновяване на играта се стигна до пълен обрат. След изпълнението на центъра  гостите загубиха топката и Подолски напредна по крилото. След това поднесе по земя пред вратата и там Оливие Жиру изпревари защитник и с левия крак засече в отблизо в мрежата.

Преди головете "Лебедите" едва излизаха от половината си, но след обрата нормално потърсиха отговор. И Шелви не бе далеч от това, нанасяйки остър диагонален удар от дистанция, след който топката профуча покрай гредата.

В 84-та минута Бони получи центриране в наказателното поле и отново се пребори във въздуха със защитник, но от десетина метра не застраши Шчесни. В следващата ситуация Ранхел бе изведен опасно по крилото, но не можа да поднесе към съотборник.

Арсенал обаче бе позволил на съперника да се активизира и в 90-та минута плати скъпо за това, допускайки изравнителен гол. Лиън Бритън проби в наказателното поле, но там топката му бе избита назад от Пер Мертезакер. Тя се насочи към хвърлилия се на земята Шчесни, който опита да я изрита с крак, но уцели Фламини и след рикошет тя влезе в мрежата.

Арсенал - Суонзи 2:2

0:1 Бони 10
1:1 Подолски 73
2:1 Жиру 74
2:2 Фламини 90 а.г.

Арсенал: Шчесни, Саня, Вермаелен, Мертезакер, Гибс, Артета, Росицки (79 Шелстрьом), Касорла, Окслейд-Чембърлейн (57 Подолски), Жиру (88 Саного)

Суонзи: Ворм, Ранхел, Тейлър (73 Дейвис), Уилямс,  Чико, Шелви (78 Пабло), Де Гузман, Бритън, Раутлидж, Мичу (63 Дайър), Бони