Арсенал най-сетне излезе от летаргията, в която бе изпаднал и спечели убедителна победа с 3:1 срещу Уест Хям в отложен мач от 34-я кръг на английската Висша Лига, игран на стадион "Емиратс".

"Артилеристите" обаче отново бяха подложени на изпитание, тъй като Уест Хям откри резултата чрез Матю Джарвис пет минути преди края на първото полувреме. Домакините обаче имаха шанс да изравнят още преди почивката с гол на Лукас Подолски.

През втората част тимът на Арсен Венгер вдигна оборотите и най-сетне заигра с лекотата, която го правеше в началото на сезона. В 55-та минута Оливие Жиру направи резултата 2:1 след брилянтно индивидуално действие, а в 78-та минута Подолски вкара нов гол след добра асистенция на влезлия като резерва Аарън Рамзи.

С двата си гола Подолски има вече 4 гола и 4 асистенции в последните си 4 мача срещу Уест Хям. Той остана на терена до края, което бе едва четвъртият му мач с екипа на Арсенал, в който той не е заменен. Арсенал пък записа 4-ти пореден обрат срещу "Чуковете" и общо 7-ма поредна победа срещу Уест Хям.

Благодарение на нея "Артилеристите" изпревариха с една точка Евертън на 4-то място. "Карамелите" обаче утре имат отложен мач като домакин срещу Кристъл Палас.


Мениджърът на Арсенал Арсен Венгер бе дал дебют като титуляр за Ким Шелстрьом, който замени в халфовата линия Алекс Окслейд-Чембърлейн. В защита пък се завръщаше Лоран Косиели, което позволи на Томас Вермаелен да застане на крилото вместо контузените Монреал и Гибс. Интересна статистика бе тази, че средната възраст на титулярите на Арсенал бе 29 години и 188 дни, което е най-стария състав от 11 години насам.  За сметка на това на пейката най-възрастният полеви играч бе 23-годишният Аарън Рамзи, като до него бяха юноши като Чуба Акпом и Ектор Бейерин.

Първата опасна атака бе в полза на Уест Хям, когато в 5-та минута Мохамед Диаме финтира двама защитници пред наказателното поле, но след това стреля в тялото на друг бранител. Малко след това отново Диаме центрира към непокрития на втората греда Ночерино, но той от малък ъгъл също стреля в тялото на защитник.

Арсенал отвърна с бърза контраатака по крилото и Томаш Росицки отправи центриране в разреденото пространство в наказателното поле, топката премина между двамата защитници на гостите, но Санти Касорла не я овладя. Малко след това след центриране от фаул Ким Шелстрьом стреля никак нелошо от воле, но ударът бе пресечен.

В 14-та минута домакините имаха нова хубава атака и Подолски центрира остро пред вратата, топката не бе пресечена от защитник, но Оливие Жиру се размина на сантиметри да засече отблизо в мрежата. Две минути по-късно за малко да се стигне до дузпа за Уест Хям. Бакари Саня се замота с изчистването на топка в наказателното поле и накрая замахна закъсняло с крак. Матьо Джарвис го изпревари и залитна заради протегнатия крак на Саня, но не падна на земята и може би заради това съдията не отсъди нарушение.

В 19-та минута "Чуковете" имаха най-доброто си положение за гол. След центриране от корнер Анди Карол първо се пребори за топката, а след това от малък ъгъл центрира по земя. Топката стигна до абсолютно непокрития Диаме, но той от пет метра стреля над вратата.

В 29-та минута Арсенал пропусна стопроцентово положение. Санти Касорла пресече една топка в центъра на терена и след това изведе Жиру зад защитата. Французинът бе абсолютно сам срещу Адриан, но чукна прекалено леко с левия крак и това позволи на вратаря да се хвърли и да спаси. На повторението пък се видя, че положението е било доста съмнително за засада, тъй като бе на една линия с последния бранител, но кракът му бе пред защитата. Съдията обаче не вдигна флага и ако имаше гол, той щеше да бъде зачетен.

Три минути по-късно Жиру можеше да се реваншира, овладявайки с гръб към вратата и поднасяйки към изскачащия зад защитата Росицки, но той не си поведе добре топката и пропусна да излезе сам срещу вратаря. Грешка на Бакари Саня даде начало на опасна контраатака на гостите, но тя завърши с неточно центриране.

Пет минути преди почивката Уест Хям откри резултата. Ночерино получи извеждащо подаване в наказателното поле и бе изпуснат от Шелстрьом. След това ударът му от малък ъгъл бе спасен от Шчесни, но италианецът продължи да се бори за топката и така тя стигна до Джарвис, който отблизо засече с глава на празна мрежа. Шведът почти веднага се оказа действащо лице на другия край на терена, нанасяйки много силен удар от малък ъгъл, който обаче бе избит от Адриан в корнер.

Арсенал обаче засили пресата и това доведе до грешка на Уест Хям, която доведе до изравнителния гол. Санти Касорла пресече лошо изчистена топка пред наказателното поле и веднага изведе Подолски в пеналта. Германецът си спря добре топката и след това с кинжален удар с левия крак я заби в далечния ъгъл на вратата.

Психологическото преимущество трябваше да е на страната на домакините, но "Чуковете" започнаха по-добре втората част. Даунинг и Диаме пробваха неточни удари от дистанция, а хитър извеждащ пас не бе разчетен от Анди Каръл.

Постепенно Арсенал се съвзе и стигна до два последователни корнера и именно след втория падна втори гол във вратата на Уест Хям. След първоначалното центриране топката бе изчистена силно напред, но Вермаелен овладя и от почти 40 метра я прати в наказателното поле. Там двама души пазеха Жиру и се опитваха да го извадят от равновесие. Въпреки това французинът овладя топката с магическо първо докосване и след това с по-слабия си десен крак нанесе топовен удар от малък ъгъл, промушвайки топката между краката на вратаря.

В 62-та минута Арсенал спечели пряк свободен удар пред наказателното поле и Подолски стреля остро покрай стената, но Адриан внимаваше и парира. "Артилеристите" вече играеха с настроение и две минути по-късно създадоха много опасна контраатака, при която Касорла се вряза от крилото и нанесе свиреп удар от границата на наказателното поле, но топката профуча покрай гредата.

В игра за домакините се появи Аарън Рамзи на мястото на Росицки. И в 75-та минута той имаше отлична възможност за изстрел на границата на наказателното поле, но прати топката над вратата. Три минути по-късно обаче Рамзи асистира за третия гол на Арсенал.

Касорла започна атака и Подолски изведе Жиру по крилото. Французинът центрира в наказателното поле и там Рамзи с глава много хитро поднесе към Подолски и той със силен удар с левия крак препарира Адриан. Две минути по-късно Рамзи се изяви и с хубав пас към Касорла в наказателното поле, но той стреля в последния останал защитник пред него.

В 84-та минута напълно обезличеният Анди Карол бе заменен от Карлтън Коул. И само минута по-късно тъмнокожият нападател се прояви, засичайки с глава центриране от фаул, но неточно покрай вратата. До края на мача темпото на игра спадна, като Арсенал отказа да преследва нов гол, докато Уест Хям просто не можеше да създаде нищо опасно.

 


Арсенал - Уест Хям 3:1

0:1 Джарвис 40
1:1 Подолски 43
2:1 Жиру 55
3:1 Подолски 78

Арсенал: Шчесни, Саня, Мертезакер, Косиелни, Вермаелен, Артета, Шелстрьом, Росицки (72 Рамзи), Касорла (88 Дженкинсън), Подолки, Жиру

Уест Хям: Адриан, Демел, Томкинс, Рийд, Армеро, Нобъл, Ночерино, Джарвис (78 Ваш Те), Диаме, Даунинг (78 Джо Коул), Карол (84 Карлтън Коул)