С привличането на Алексис Санчес от Барселона Арсенал показа, че държи най-после да излезе от ролята на вечно четвърти във Висшата лига и да започне отново редовно да печели трофеи. Трансферната сума, платена за чилиеца (около 38 млн. евро) е втората най-голяма в историята на Топчиите след тази за Месут Йозил миналото лято.

Санчес се представи впечатляващо на световното първенство, а преди това заби 19 гола за Барса, но стана жертва на желанието на каталунците да привлекат Луис Суарес.

Със синьо-червената фланелка националът на Чили най-често игра като дясно крило. В Арсенал обаче на този пост се изявява Тео Уолкът. Последният ще пропусне старта на сезона заради травма в коляното, но въпреки това изглежда един от най-сигурните титуляри в тима на Венгер.

През миналия сезон именно Уолкът бе играчът, който най-често създаваше положения за Артилеристите и записа най-много асистенции спрямо времето, което прекара на терена. Дори Санчес не може да се мери с него по този показател.

При това Уолкът вкарваше с прилично темпо за типично крило, но в това отношение Санчес е за предпочитане. Все пак изглежда по-вероятно чилиецът да бъде пратен на левия фланг за сметка на Подолски и Санти Касорла. Първият от двамата може на практика да се окаже ненужен. Единственият му сериозен принос са головете, които бележи, но Алексис е по-добър реализатор от него.

Най-ценните качества на Санчес е бързината му и умението да надиграва защитниците един на един, които са в контраст със стила на Касорла – последният предпочита да подава.

В същото време Алексис може да бъде използван и в центъра на атаката. Нито един играч на Арсенал не успя да вкара повече шампионатни голове от него през миналия сезон, като най-добър в това отношение бе Оливие Жиру (16 попадения срещу 19-те на чилиеца).

При това също като в ситуацията с Касорла, уменията на Санчес допълват тези на френския национал. Жиру умее да играе с гръб към вратата и е силен във въздуха, докато Алексис е бърз и умее да използва свободните пространства.

Всичко това означава, че стига неочаквано да не излезе от форма, Санчес ще бъде изключително ценна придобивка за Артилеристите. Способността му да играе по целия фронт на атаката и характерният му стил ще осигурят на Арсен Венгер възможността да променя нападението си в зависимост от силните и слабите страни на всеки конкретен съперник. Привличането на Алексис е отличен ход по пътя към спечелването на шампионската титла в Англия – нещо, което Арсенал не е правил от 2004 г. насам.

"Евроспорт"