Горе-долу по това време миналата година феновете на Арсенал се надяваха един южноамерикански нападател от световна класа, току-що привлечен от голям испански клуб, да дебютира за новия си отбор в турнира "Емиратс Къп".

Всъщност така и стана, но Гонсало Игуаин носеше екипа на Наполи, а не този на "артилеристите".

Това лято запалянковците от Северен Лондон са далеч по-спокойни. Артилеристите си научиха урока и Алексис Санчес бе привлечен малко след отпадането на Чили от световното първенство. Там нападателят за пореден път доказа класата си. Той заби два гола в четири мача, като единият бе във вратата на Бразилия, и бе един от най-добрите в състава на своите, които показаха силна, енергична игра на мондиала.

Алексис вероятно ще дебютира за новия си тим в събота срещу Бенфика. Второ поредно лято "артилеристите" харчат сериозно на пазара. Санчес бе привлечен за около 40 млн. евро и изглежда, че Арсен Венгер се е убедил, че подобни трансфери са необходими, ако иска отново да направи Арсенал шампион. Преди да купи Месут Йозил миналата година обаче, най-големият трансфер на Венгер, откакто взе Самир Насри и Андрей Аршавин през 2008/09, бе този на Санти Касорла, привлечен срещу 19 млн. евро.

Въодушевлението, което изпитват запалянковците на Арсенал относно последния ход на френския мениджър на пазара, е съвсем обяснимо, а представянето на Санчес до момента оправдава голямата сума. През миналия сезон той заби 19 гола в Примера и добави 10 асистенции. Нападател с неговите характеристики би трябвало да пасне идеално на стила на Арсенал. Чилиецът ще осигури онази бързина, която липсваше в отсъствието на контузения Тео Уолкът, когато Оливие Жиру се изявяваше сам в нападение. Йозил пък най-после дочака играч, способен да се възползва максимално от плеймейкърските му умения.

Спомените от играта му на врящия котел на "Ноу Камп" още не са отшумели, а до края на месеца Алексис го чакат двубоят с Ман Сити за "Къмюнити шийлд", плейофът за влизане в групите на ШЛ и гостуването на Евертън. Именно на "Гудисън парк" през миналия сезон Арсенал изигра един от слабите си мачове, така че програмата на Санчес и "артилеристите" е изключително тежка.

Феновете на Артилеристите обаче сигурно ще ви кажат, че е по-добре новата им звезда да има тежки първи мачове в новия си отбор… отколкото изобщо да няма никаква нова звезда!

Оливър Плат, Goal.com