С решителен гол на Алексис Санчес Арсенал победи с 1:0 Бешикташ в реванша на "Емиратс" и влезе в груповата фаза на Шампионската Лига.

Чилиецът отбеляза дебютния си гол с екипа на "Артилеристите" в самия край на първото полувреме след добра работа на Джак Уилшър.

През първото полувреме мачът бе равностоен и без много положения, но след почивката Арсенал имаше подчертано превъзходство. Домакините обаче не можаха да си вкарат положенията, а подобно на първия мач четвърт час преди края останаха с човек по-малко след втори жълт картон на Матийо Дебюши.

Въпреки това обаче Бешикташ така и не се възползва от численото си преимущество и така отпадна от турнира.

Това бе 7-ми успех на Арсенал в плейофи за влизане в Шампионската Лига и така тимът ще участва за 17-ти път в груповата фаза на турнира.


Още в първата минута Бешикташ можеше да има опасно положение, след като основателни претенции за засада на Начо Монреал срещу Пектемек не бяха уважени от съдията. Играчът на гостите можеше да тръгне сам срещу вратаря, но реши да поднесе към Демба Ба и това забави атаката, а след това последва блокиран удар.

Последва активизация на Арсенал и след центриране от корнер Пер Мертезакер засече топката с глава на близката греда, но неточно.

В 9-та минута Арсенал бе изключително близо до гола. Грешен пас назад бе прихванат от Алексис, който опита пробив между двама душни, но бе съборен. Съдията обаче даде много добър авантаж и Джак Уилшър продължи с топката напред, пребори се със защитник и от отлична позиция стреля покрай вратаря, но и покрай вратата.

Само минута по-късно пресата на домакините доведе до нова грешка - вратарят Зенгин изчисти лошо към Санти Касорла и той пробва с едно докосване от 30 метра да намери опразнената мрежа, но бе неточен.

Извеждащо подаване зад защитата за Демба Ба хвана Мертезакер и Косиелни неподготвени, но отзад Войчех Шчесни внимаваше и улови топката точно на границата на наказателното поле.

Арсенал имаше пряк свободен удар на много удобна позиция за директен обстрел, но макар да прехвърли стената, Алексис не затрудни Зенгин.

Домакините имаха и две перспективни атаки, при които обаче Алексис и Йозил не се разбраха добре с финалното подаване. За гостите пък Пектемек за малко да излезе на чиста позиция, след като Мертезакер не можа да се пребори за висока топка с Демба Ба, но в решителния миг Дебюши се намеси с ключов шпагат.

Пет минути преди края се стигна до спорна ситуация, при която гостите поискаха дузпа за влизане отзад на Джак Уилшър към Рамон Мота в наказателното поле. От една страна на нито едно повторение не се видя да има контакт, от друга пък влизането бе изцяло отзад на Мота и той нямаше как да види шпагата, за да симулира.

В 43-та минута Арсенал имаше много опасна контраатака с четирима играчи, накрая пред наказателното поле Уилшър подаде към Алексис, но пасът леко затрудни чилиеца и той не си поведе достатъчно добре топката, което позволи на вратаря да го пресече.

В даденото от съдията едноминутно продължение "Артилеристите" нанесоха своя удар. Уилшър и Йозил направиха хубаво двойно подаване пред наказателното поле и матираха защитата, след това англичанинът остави топката на стоящия в по-удобна позиция до него Алексис и той с удар под плонжа на вратаря опъна мрежата.

Арсенал започна много настойчиво второто полувреме и още от началото зареди опасни атаки. След пас на Йозил Касорла не можа да засече от трудна позиция, а после прострелен удар на испанеца мина встрани. Окслейд-Чембърлейн демонстрира страхотна скорост и изпревари вратаря за спорна топка, но бе изтикан до аутлинията и се пребори само за корнер.

В 52-та минута обаче отново настойчивостта на Окслейд-Чембърлейн доведе до грешка на гостите, Уилшър се оказа с топка в крака в наказателното поле и елегантно чукна към Алексис пред вратата, но неговият удар като по чудо не намери мрежата, а мина на сантиметри от гредата.

Три минути по-късно англичаните имаха много хубава бърза контраатака, но накрая Алексис се полакоми да стреля в купа от играчи, вместо да поднесе на намиращия се в по-добра позиция пред пеналта Уилшър.

Една от редките възможности за Бешикташ бе от пряк свободен удар в 57-та минута, но Озякуп стреля над вратата. Три минути по-късно обаче Арсенал бе много по-близо до гол от стратично положение. Касорла центрира прострелно от пряк свободен удар и Дебюши стигна топката на втората греда, но от непосредствена близост засече неточно с глава.

В 64-та минута неразбирателство между Фламини и Шчесни даде възможност на Демба Ба да стреля, но от странична позиция той не намери очертанията на вратата.

Постепенно Бешикташ пренесе играта в половината на домакините и на няколко пъти създаде напрежение в наказателното поле пред Шчесни, но без да се стига до удар.

Това обаче даде предпоставки за опасни контраатаки на Арсенал. Месут Йозил пропиля една такава ситуация, но след това Касорла и Алексис разиграха чудесно и чилиецът поднесе на тепсия за испанеца, но той стреля в последния защитник пред празната мрежа.

При продължението на същата атака пък прострелно центриране на Начо Монреал мина зад защитата и Окслейд Чембърлейн изскочи зад нея, но абсолютно сам срещу вратаря стреля в тялото му.

И след като пропусна да реши мача, Арсенал получи неприятен удар, тъй като Матийо Дебюши бе изгонен. Той спря съперник с ръка в центъра на терена и получи леко пресилен втори жълт картон. След това пък съдията Педро Проенса показа много странен жълт картон на влезлия в този момент като резерва Калъм Чембърс, който обаче бе получил разрешение от четвъртия съдия.

Дори и с човек по-малко Арсенал продължи да създава опасни атаки. Чембърс проби по дясното крило и центрира по земя, топката стигна до Алексис, но той от чудесна позиция я засече над вратата.

Въпреки териториалния си натиск пък Бешикташ така и не стигна до голово положение, като едва в 90-та минута едно центриране мина близо до Демба Ба, но той не можа да засече с глава.

 

Арсенал - Бешикташ 1:0

1:0 Алексис 45+1

Червен картон: Дебюши 75

Арсенал: Шчесни, Дебюши, Косиелни, Мертезакер, Монреал, Фламини, Уилшър, Рамзи, Йозил (76 Чембърс), Алексис, Окслейд-Чембърлейн

Бешикташ: Зенгин, Кьобаши, Франко, Гюлум, Мота, Кавлак (77 Уйсал), Озякуп, Хътчисън, Шахан (63 Тьоре), Пектемек (87 Тосюн), Ба