След нервния плейоф за влизане в Шампионската лига, идва ред за трескавите часове на последните дни на трансферния пазар.

Арсенал предотврати, но само на косъм, немислимото – отпадането от най-големия футболен турнир и статутът му на един от най-богатите клубове в Европа остана непокътнат преди финалната трансферна права.

Топчиите имат около 80 млн. евро за харчене, а също и дупки за запушване в състава. Възможностите при това стечение на обстоятелствата сигурно биха накарали феновете да се облизват.

Арсен Венгер обаче трудно се отървава от старите си навици. И през 18-ата година от управлението си в Арсенал французинът държи на изгодните сделки и е готов по-скоро да прекъсне преговорите за даден футболист, отколкото да плати прекалено скъпа цена.

Типичен пример за това беше опитът на лондончани да привлекат гръцкия национал Костас Манолас на мястото на напусналия Томас Вермален.

Арсенал преговаряше вече две седмици с Олимпиакос, като цената за Манолас бе закована на 10 млн. Тогава обаче Рома се намеси, като предложи 13 млн. евро. Венгер моментално се отказа да участва в евентуално наддаване и всички усилия отидоха нахалост.

Феновете на Артилеристите вече са свикнали клубът им трескаво да се опитва да докопа някого в заключителните часове на пазара, с надеждата да изкара някой заек от цилиндъра и да удари джакпота. Като се имат предвид ресурсите, с които разполага Венгер, тази политика изглежда контрапродуктивна и дори загатва за липсата на здравословна амбиция.

Разбира се, фактът, че Топчиите нямаха гарантирано място в групите на ШЛ, усложняваше нещата. Но в крайна сметка те ще участват в тях за 17-а година поред, така че е време съставът да получи солидна доза нови имена.

Освен доказан централен защитник, Венгер има нужда и от класен дефанзивен халф, който да осигури енергия и характер в средата на терена – нещо, което често пъти липсваше срещу сериозни съперници през последния сезон.

Цел №1 на Топчиите е Уилям Карвальо от Спортинг (Лисабон). Твърди се, че преговорите се усложняват от факта, че част от правата на младока не принадлежат на настоящия му клуб. Първата оферта на Арсенал от 25 млн. евро бе отхвърлена и се очаква клубът да предложи по-висока цена.

Микел Артета остарява, а слабостите на Матийо Фламини са очевидни, така че необходимостта от елитен футболист, способен да играе ролята на щит пред защитата е може би основният приоритет на Венгер.

Освен това френският специалист се надяваше да купи и нападател още преди Оливие Жиру да излезе от строя най-малко за 3 месеца.

При все това, и след победата над Бешикташ мениджърът настоя, че не е готов да търси компромисни решения. Венгер заяви, че Санчес ще играе като централен нападател, а Уолкът, Саного и Подолски също могат да играят на този пост.

Чилиецът може и да загатна с играта си срещу Бешикташ защо Венгер толкова държи да го използва на върха на атаката. Пък и французинът вече неведнъж е успявал успешно да преквалифицира бързоноги крила в класически централни нападатели.

При все това, Уолкът и Подолски разочароваха при опитите му да ги наложи в центъра на атаката. Саного е твърде недодялан, а Джоел Кемпбъл още няма нито един мач като титуляр за Арсенал.

Всъщност травмата на Жиру лиши Топчиите от единствения им чист нападател, способен да се бори с мощни централни защитници и да играе с гръб към вратата.

Големият проблем за Венгер е, че играчите, които му трябват, се подвизават в клубове, които не желаят да подсилят пряк конкурент – такива са например са Дани Уелбек и Фернандо Торес.

Хора, близки до кухнята на Арсенал, очакват клубът да предприеме решаващи ходове в оставащото време до затварянето на пазара. Те твърдят, че Артилеристите задължително ще вземат централен защитник и полузащитник. Феновете могат само да се надяват лондончани да привлекат и доказан стрелец.

Успехът в сряда осигури на Венгер нужната зелена светлина. Той е длъжен да подсили състава си колкото се може по-добре.

Уейн Вейзи, Goal.com