Борусия Дортмунд надигра тотално Арсенал и спечели напълно заслужена победа с 2:0 на старта на Шампионската Лига на своя стадион "Сигнал Идуна Парк".

Домакините имаха пълно преимущество през първото полувреме и в края му имаха 15-1 положения за гол. Изглеждаше, че Арсенал ще удържи суха мрежа до почивката, но в последната минута Чиро Имобиле вкара чудесен гол след индивидуален пробив.

Преди него пък Дани Уелбек пропусна единственото, но много чисто положение за Арсенал.

Само три минути след почивката Дортмунд уби интригата с втори гол на Обамеянг, който получи асистенция от Гроскройц и заобиколи Шчесни, за да вкара на празна мрежа.

След това Борусия прие играта в своята половина, но продължи да е много по-опасния отбор и можеше да вкара и трети гол, ако не беше лакомията на Мхитарян.

Към края на мача Уелбек и Подолски изпуснаха добри възможности да направят загубата на гостите по прилична.


 


Домакините очаквано започнаха по-активно и още в 4-та минута имаха добра атака, при която Обамеянг получи пас по земя пред вратата но с гръб към нея не можа да стреля.

Малко по-късно Борусия имаше претенции за дузпа, когато Мхитарян финтира успешно Артета в наказателното поле, но сам се хвърли на земята и съдията правилно му показа жълт картон за симулация.

След центриране от корнер пред вратата на Арсенал Сократис овладя топката под носа на съперник и успя да нанесе бърз удар, но покрай вратата.

Дортмунд продължи да доминира и в 27-та минута пропусна чисто положение. Гроскройц бе изведен отляво в наказателното поле и поднесе по земя пред вратата, където Обамеянг засече от упор от само три метра, но в тялото на Шчесни.

Две минути по-късно домакините направиха втори уникален пропуск. Имобиле бе изведен по лявото крило и центрира остро пред вратата. Шчесни изби под носа на Обамеянг, но топката се насочи към връхлитащия към празната мрежа Мхитарян. Точно когато нанесе удара обаче Уилшър направи решителен и чист шпагат отзад и така ударът на арменеца мина над вратата.

Арсенал се затрудняваше да стига наказателното поле, но стигна лесно до шанс за гол. Наглед не особено опасно центриране не бе избито добре от Вайденфелер и топката стигна до Уелбек на втората греда, но той не можа да реагира достатъчно бързо и не засече добре отблизо пред вратата.

Борусия не спираше да напада и Мхитарян нанесе неточен удар по земя извън наказателното поле, а след това Обамеянг влезе в пеналта и от малък ъгъл разтърси мрежата от външната страна. Топовен удар на Имобиле пък мина през купа от играчи, но Шчесни успя да види топката и да я улови сигурно в обятията си.

В този момент компютърната статистика показваше 13-0 положения за Борусия, явно не отчитайки възможността за Уелбек. В 40-та минута обаче именно английският национал имаше златен шанс за гол. Той пресира защитата и това принуди Шмелцер да изчисти лошо на пътя на Рамзи. Уелсецът изведе Уелбек на чиста позиция в наказателното поле, но той стреля покрай вратата.

Мхитарян получи поредна възможност да стреля от границата на наказателното поле, но бе неточен. В последната минута обаче натискът на Дортмунд най-накрая доведе до гол.

Имобиле започна индивидуален пробив от центъра и необезпокояван стигна до наказателното поле. Там между двама играчи на Арсенал опита финт, при който топката рикошира в краката му по щастлив начин така, че всъщност той излезе непокрит в пеналта и от малък ъгъл стреля покрай Шчесни в мрежата.

Арсенал може би се надяваше да започне второто полувреме съвсем различно, но получи гол само две минути след подновяване на играта. Домакините организираха контраатака, при която Гроскройц поднесе между двамата последни защитници за Обамеянг. Шчесни излезе да го пресрещне, но нападателят го заобиколи и вкара на празна мрежа.

Дортмунд продължи да налита и Гроскройц нанесе топовен удар от петнайсетина метра, който с мъка бе избит от Шчесни под напречната греда. При друга атака силен удар на Сократис мина през пролука в отбраната, но попадна право в ръцете на Шчесни.

В 57-та минута Арсенал най-сетне организира хубава атака, при която Гибс бе изведен в наказателното поле, стигна до аутлинията и опита да поднесе за Уелбек, но не бе достатъчно точен. В ответната контраатака Обамеянг напредна и когато бе застигнат от Косиелни нанесе удар от границата на наказателното поле, който тресна напречната греда.

Арсен Венгер потърси промяна като направи двойна смяна и пусна Санти Касорла и Алекс Окслейд-Чембърлейн на мястото на Йозил и Рамзи. Това не промени много положението на терена, макар все пак англичаните да започнаха да владеят малко повече топката.

Дортмунд обаче използваше всяка ситуация да пресира и при една ситуация двама души се хвърлиха срещу Шчесни. Той се опита да финтира Обамеянг, но нападателят пресече с шпагат и за малко да го накаже, но не успя да стигне топката.

В 72-та минута само егоизмът на Мхитарян лиши домакините от трети гол. Артета допусна грешка в центъра на терена и макар Косиелни да изби топката от Обамеянг, тя попадна в Мхитарян, който навлезе отдясно в наказателното поле. До него имаше двама съотборника, които чакаха да им поднесе, но арменецът се полакоми и стреля над гредата.

В 77-та минута Арсенал имаше чисто положение за гол. Уелбек получи пас пред наказателното поле и чудесно се завъртя покрай защитник, оказвайки се на стрелкова позиция. След това обаче стреля над вратата.

Десет минути преди края статистиката показа 23-3 положения за Дортмунд, но домакините не спираха да атакуват. Мхитарян проби като на парад и почти влезе с топката във вратата, но в последния момент Окслейд-Чембърлейн направи чист шпагат отзад и му изби топката.

В игра за Арсенал влезе Лукас Подолски и в последната минута имаше чиста възможност, след като получи извеждащ пас срещу вратаря. Той обаче се поколеба да стреля веднага, опита да го заобиколи и извади топката в аут.

Борусия Дортмунд - Арсенал 2:0

1:0 Имобиле 45
2:0 Обамеянг 48

Борусия: Вайденфелер, Сократис, Суботич, Шмелцер, Дурм, Кел (46 Гинтер), Бендер, Гроскройц, Мхитарян, Обамеянг, Имобиле (86 Рамос)

Арсенал: Шчесни, Гибс, Косиелни, Мертезакер, Бейерин, Артета, Уилшър, Рамзи (62 Касорла), Йозил (62 Окслейд-Чембърлейн), Санчес, Уелбек