Саутхямптън обърна Арсенал с 2:1 на стадион "Емиратс" в мач за купата на Лигата и продължава напред в 4-я кръг на турнира.

Алексис откри резултата за "Артилеристите" с перфектно изпълнен пряк свободен удар.

Гостите обаче много бързо изравниха след много лека дузпа, реализирана от Душан Тадич. Пет минути преди почивката пък Натаниел Клайн вкара победния гол с удар от дистанция, вина за който имаше и вратарят на Арсенал Давид Оспина.

Така "Светците" спечелиха първа победа като срещу Арсенал от 10 мача насам и за първи път елиминираха лондончани от 5 опита в този турнир. Това бе и 5-та поредна победа за отбора на Роналд Куман във всички турнири.


В състава на Арсенал Арсен Венгер бе извършил един куп промени, като единствено Джак Уилшър и Алексис Санчес бяха сред основните титуляри. Наставникът на гостите Роналд Куман пък бе заложил на повечето си налични титуляри.

Саутхямптън пръв имаше чисто голово положение. Защитата на Арсенал остави дупка в средата, Дейвис се втурна точно там и получи добър параболичен пас от Душан Тадич. Първото му докосване обаче не бе перфектно и макар да успя да стреля сам срещу Оспина, уцели тялото му.

Арсенал отговори с подобен прецизно премерен копващ пас на Уилшър зад защитата, но за малшанс на домакините там бе Томаш Росицки и отправи мек удар с глава.

В 13-та минута домакините откриха резултата след като Алексис изпълни по брилянтен начин пряк свободен удар и завъртя топката над стената право в горния ляв ъгъл на вратата.

Шест минути по-късно обаче гостите спечелиха изключително лека дузпа. Новото попълнение Садио Мане атакува срещу двама съперника отстрани на наказателното поле, но нямаше опасност направи финт назад. Росицки обаче направи неразчетено влизане и го закачи леко за крака точно на линията на пеналта. Съдията бе педантичен и посочи бялата точка, а Тадич не сбърка и вкара.

Две минути по-късно Мане бе изведен по крилото с чисто пространство пред себе си. Той обаче напредна много нескопосано и бавно и това позволи на Бейерин да го застигне и в последния момент да го блокира с чист шпагат.

Гостите бяха малко по-опасният тим в този момент и след два щастливи рикошета пред наказателното поле топката попадна в Грациано Пеле на стрелкова позиция, той нанесе мигновен удар, но разтърси мрежата от външната страна на гредата.

Арсенал имаше леко териториално преимущество, но темпото на игра бе ниско и нямаше опасни атаки. В 39-та минута обаче Саутхямптън вкара втори гол. Центриране пред вратата на Арсенал бе избито на пътя на Клайн пред наказателното поле. Той стреля силно и макар топката да се фалцира леко, Оспина имаше сериозна вина, допускайки топката над ръцете му и под напречната греда.

Домакините можеха да отвърнат почти веднага след като Уилшър изведе Подолски на чиста стрелкова позиция отляво в наказателното поле, но острият удар на германеца бе спасен брилянтно от Форстър. В самия край  на частта Арсенал организира хубава бърза атака, но накрая ударът от границата на наказателното поле на Уилшър бе прекалено лек.

Пет минути след почивката Саутхямптън бе близо да вкара трети гол. Мане даде хитро дълго подаване на втората греда за Тадич, той от малък ъгъл не стреля, а поднесе назад за Дейвис, но той от 6-7 метра стреля прекалено слабо и това позволи на Оспина да закове решително топката на голлинията.

Арсенал имаше ситуация, при която поиска също толкова лека дузпа като тази на Саутхямптън, след като Шнайдерлин без да играе с топката блъсна Кемпбъл в наказателното поле и го събори, но съдията този път замълча.

Заради лошо първо докосване Диаби загуби топката пред наказателното си поле, а след това извърши фаул. Тадич стреля изненадващо вместо Пеле, но този път Оспина внимаваше и изби силния му удар. Диаби провали и перспективна атака с нескопосан удар, след което бе сменен от Санти Касорла.

В 68-та минута Арсенал като по чудо не вкара гол. Бейерин бе изведен отдясно в наказателното поле с хитър пас от Подолски, центрира остро пред вратата и там Алексис засече от упор, но право в тялото на вратаря.

Саутхямптън бе притиснат, но въпреки това успяваше да организира опасни атаки чрез Мане. Той се озова на позиция в наказателното поле, но от малък ъгъл прати топката в тъч.

Арсенал доминираше, но се затрудняваше да създава чисти положения. Все пак Алексис имаше добра възможност от пряк свободен удар, но стреля в стената. При една от редките контраатаки на гостите пък се наложи Коклен да действа решително, за да избие в корнер.

След центриране от корнер за Саутхямптън Грациано Пеле засече остро с глава, но над напречната греда. Гостите имаха още една много опасна атака с двама на един играчи, но Дейвис и Тадич се засуетиха прекалено много и последният така и не нанесе удар.

 

Арсенал - Саутхямптън 1:2

1:0 Алексис 14
1:1 Тадич 20 дуз
1:2 Клайн 40

Арсенал: Оспина, Бейерин (85 Акпом), Хейдън, Чембърс, Коклен, Диаби (67 Касорла), Уилшър, Росицки, Кемпбъл (71 Окслейд-Чембърлейн), Алексис, Подолски

Саутхямптън: Форстър, Клайн, Фонте, Гардос, Таргът (84 Бертранд), Шнайдерлин, Уаняма, Дейвис, Мане (72 Лонг), Тадич, Пеле