С късен гол на Дани Уелбек Арсенал се спаси от срамна домакинска загуба от Хъл Сити и завърши 2:2 в мач от 8-я кръг на Висшата Лига, игран на стадион "Емиратс".

Двубоят бе на път да повтори развоя от финала за купата на Англия през пролетта, когато Арсенал обърна Тигрите и спечели с 3:2.

Този път "Артилеристите" поведоха в резултата с ранен гол на Алексис, но след това Хъл поведе с 2:1. Първият гол на гостите обаче бе много спорен, тъй като Мохамед Диаме определено извърши нарушение срещу Матийо Фламини. В самото начало на второто полувреме пък Абел Ернандес вкара хубав гол с глава.

Арсенал имаше сериозно териториално преимущество, но се затрудняваше със създаването на голови опасности. Едва в 91-та минута Уелбек успя да намери мрежата, след чудесна акция на Алексис.

Така Арсенал записа четвърто равенство от началото на сезона и вече изостава на 11 точки от лидера Челси. Ако утре Манчестър Юнайтед спечели своя мач, Арсенал ще изостава на 3 точки от 4-то място.


 

В 6-та минута Уелбек се пребори с двама защитника и нанесе удар със завъртане от близко разстояние, вратарят не успя да улови топката и притичалият Алексис опита добавка, но уцели отблизо вратаря.

Малко след това Касорла нанесе техничен фалцов удар от дистанция и топката се насочи към горния далечен ъгъл, но Харпър се разтегна максимално и изби с една ръка.

В 12-та минута Арсенал откри резултата. Алексис финтира защитник около ъгъла на наказателното поле, навлезе навътре и въпреки че ъгълът бе малък, преодоля вратаря с остър удар.

Четири минути по-късно домакините за малко да вкарат втори гол. Киерън Гибс се пребори за топката в наказателното поле след колебание на защитник и поднесе към непокрития Окслейд-Чембърлейн, но той от десетина метра не намери вратата и стреля в тялото на защитник.

И така в 18-та минута Хъл Сити изравни резултата. Мохамед Диаме направи индивидуален пробив зад защитата, изскочи сам срещу Шчесни и го преодоля. "Артилеристите" протестираха бурно за нарушение в атака срещу Фламини и наистина имаше дърпане срещу французина, но съдията замълча.

Арсенал натисна съперника в половината му, но се затрудняваше в създаването на чисти положения. Санти Касорла отново опита удар от дистанция, който не бе много силен, но бе много точен и принуди вратаря да се хвърля, за да улови топката.

Второто полувреме започна ужасно за Арсенал, тъй като Хъл вкара светкавичен гол. Том Хъдълстоун бе изведен отдясно и центрира в наказателното поле, където Ернандес надскочи Мертезакер и с глава заби неспасяемо в мрежата.

Арсенал продължи да играе по същия начин - със сериозен натиск, но без да се стига до голови възможности. При една от редките опасни ситуации Дани Уелбек получи хубав пас от Чембърлейн, но не можа да преодолее последния защтиник.

В 59-та минута домакините можеха да имат чиста позиция след пробив на Окслейд-Чембърлейн по крилото, но Касорла даде много лош пас пред наказателното поле.

Териториалното преимущество на домакините продължи, но гостите се защитаваха много организирано. Едва към края на мача отбраната на Хъл започна да се пропуква малко повече.

В 82-та минута Кемпбъл получи центриране зад защитата и овладя на гърди, но с гръб към вратата не можа да стреля, а поднесе назад към Алексис. Той пробва удар, но хвърлил се на земята защитник го блокира.

В 87-та минута се наложи Якупович да спасява отбора си след удар с глава на Алексис от непосредствена близост, но вратарят изби с чудесен рефлекс под напречната греда.

Заради постоянното бавене на играта от страна на Хъл, съдията даде цели 6 минути продължение. И още в първата от тях Арсенал изравни резултата. Алексис направи чудесен слалом между няколко защитника и намери Уелбек в наказателното поле, след което нападателят с бърз удар опъна мрежата.

При това положение естествено натискът на Арсенал стана още по-сериозен. В 93-та минута силен удар на Касорла не бе уловен от Якупович и топката стигна до Кембъл. От малък ъгъл той отказа да стреля, а опита да центрира ниско пред вратата, но защитник изби решително.

 

Арсенал - Хъл Сити 2:2

1:0 Алексис 12
1:1 Диаме 17
1:2 Ернандес 46
2:2 Уелбек 91

Арсенал: Шчесни, Монреал, Мертезакер, Гибс, Бейерин, Фламини (63 Рамзи), Уилшър (69 Кемпбъл), Касорла, Окслейд-Чембърлейн, Алексис, Уелбек

Хъл Сити: Харпър (43 Якупович), Дейвис, Доусън (83 Брус), Честър, Ливърмор, Робъртсън, Хъдълстоун, Диаме, Елмохамади, Бен Арфа, Ернандес (63 Рамирес)