Арсенал постигна невероятна победа като гост над Андерлехт с 2:1, въпреки че изоставаше на практика до края на мача. 

Лондончани нямаха кой знае какви положения и в средата на втората част се оказаха догонващи, но с голове на Киърън Гибс и Лукас Подолски в самия край, постигнаха целта си. 

Триумфът бе втори за отбора в групата и с 6 точки класирането за 1/8финалите е доста по-близо. Домакините от Белгия има за какво да съжаляват, тъй като изпуснаха успеха и остават само с точка от първите си 3 мача. 

Очаквано Дамиан Мартинес стартира на вратата за Арсенал, а заради кризата в средата на отбраната, Начо Монреал партнираше на Пер Мертезакер в тази зона. Дани Уелбек водеше нападението на лондончани. 

Арсенал установи контрол върху топката още от началото, а домакините се прибраха близо до своя вратар и чакаха моменти за контраатака. Освен това Монреал не се чувстваше комфортно в ролята на централен бранител и получи жълт картон още в 8-ата минута за цинично нарушение срещу Циряк. 

Малко след това Касорла стреля в стената от свободен удар и не успя да реализира от отлична позиция. Последва центриране на испанеца пак от статично положение, но Дешахт бе добре пласиран и Артилеристите определено имаха трудности при създаването на положения. 

Уелбек имаше нелоша възможност след центриране на Алексис, но стреля неточно. Като цяло обаче нападателят бе изолиран и нямаше особено влияние върху играта. Белгийците пък усетиха, че гостите не са солидни в отбрана и всеки опит за атака всяваше смут в защитата на Арсенал. 

Затова и не изглеждаше, че хората на Венгер доминират кой знае колко. Домакините действаха уверено и без проблеми се справяха с атаките на противника, като почивката очаквано дойде при 0:0 с оглед на показаното. 

Едва след нея Арсенал стигна до добро положение. След центриране от фаул Алексис получи възможност да засече, но за щастие на Андерлехт стреля право във вратаря. 

Като цяло обаче липсваше промяна в играта и белгийският състав ставаше все по-уверен. В 58-ата минута Циряк стреля от двайсетина метра, но право в гърдите на Мартинес. 

В 64-ата минута колегата му Прото отрази удар на Касорла, а след това при добавката Алексис би над вратата. Малко след това Рамзи от малък ъгъл не постигна нищо. 

Така се стигна до 71-ата минута, в която Андерлехт поведе. След центриране на Пре Наджар успя да се пребори с Чеймбърс на далечната греда и спокойно реализира с глава, за да даде шокиращ аванс на своя отбор. 

Венгер реагира и пусна Джоел Кембъл и Алекс Окслейд-Чембърлейн в стремежа да постигне изравняване. Домакините обаче търсеха и второ попадение и в 78-ата минута Ванден Боре стреля в гредата, а след това Наджар не успя да направи добавка. 

В крайна сметка обаче Арсенал се докопа до точката. В 89-ата минута Чеймбърс центрира отлично отдясно и постави топката на крака на Киърън Гибс, който от въздуха преодоля Прото и направи 1:1. 

Попадението шокира белгийците и лондончани се възползваха. Отново на далечната греда имаше свободен човек, като този път Алексис не успя да вкара, но влезлият от пейката Лукас Подолски не сгреши с удара си от 6 метра и така осигури ценния успех на своя тим. 

Андерлехт – Арсенал    1:2

1:0    Наджар    71
1:1    Гибс    89
1:2    Подолски    90

Андерлехт: Прото, Ванден Боре, Мбемба, Дешахт, Ачеампонг, Дефур, Телеман, Наджар, Пре (88 Дендонкер), Конте, Циряк (83 Суарес)


Арсенал: Мартинес, Чеймбърс, Мертезакер, Монреал, Гибс, Фламини (75 Окслейд-Чембърлейн), Уилшър (84 Подолски), Алексис, Рамзи, Касорла, Уелбек (75 Кембъл)