Арсенал не бе особено убедителен, но все пак спечели с 2:0 като гост на Съндърланд в мач от 9-я кръг на английската Висша Лига, игран на стадион "Стейдиъм оф Лайт".

И двата гола за успеха вкара Алексис Санчес, възползвайки се от две нелепи грешки на домакините. Първо в средата на първото полувреме Уес Браун даде лош пас назад, Алексис овладя топката сам срещу вратаря и го прехвърли.

В 92-та минута пък самият Вито Маноне не изчисти върнат към него пас, Алексис му отне и отблизо вкара в мрежата. Благодарение на победата "Артилеристите" излязоха на 5-то място с 14 точки, на 7 от лидера Челси и на 2 от четвъртия Уест Хям. Съндърланд пък може да се окаже в зоната на изпадащите, ако утре Нюкасъл вземе точка като гост на Тотнъм



В състава на Арсенал се завръщаше след контузия Микел Артета, който започна като титуляр. В защита Начо Монреал партнираше на Пер Мертезакер, докато Калъм Чембърс бе по крилото. Тио Уолкът също бе в състава, но бе оставен на резервната скамейка. Аарън Рамзи също бе на пейката и вместо него в центъра бе Матийо Фламини.

Очаквано "Артилеристите" наложиха сериозно териториално преимущество от самото начало, но първата интересна ситуация бе едва в 10-та минута, когато бившият им вратар Вито Маноне изпусна ниско центриране пред вратата на Съндърланд, но нямаше кой да се възползва и топката бе изчистена.

Пет минути по-късно Дани Уелбек нанесе много опасен удар, след който топката профуча на сантиметри от горната греда.

Постепенно домакините се съвзеха и изнесоха играта по-напред. При една ситуация те имаха претенции за дузпа за игра с ръка на Мертезакер в наказателното поле, но Родуел стреля от един метър и очевидно нямаше умисъл. При друга атака Ван Анхолд можеше да излезе на чиста стрелкова позиция, но си поведе прекалено силно топката и бе блокиран.

Съндърланд бе по-активен в този момент и имаше инициативата, но фатална грешка на Уес Браун доведе до откриване на резултата от Арсенал.

В 29-та минута централният защитник не уцели добре топката при опит за пас назад към вратаря и така позволи на Алексис да открадне и да излезе абсолютно сам срещу Маноне, след което технично копна над него в мрежата.

Голът вдъхнови гостите и те заиграха доста по-опасно. Бърза тяхна контраатака бе спряна при съмнително положение за нарушение. След това силен удар от дистанция на Санти Касорла профуча покрай страничната греда.

При друга ситуация Чембърс получи извеждащ пас по крилото и навлезе в наказателното поле на чиста стрелкова позиция, но от малък ъгъл не можа да преодолее Маноне.

В началото на второто полувреме Съндърланд получи неприятен удар, тъй като Флетчър получи лека контузия и бе заменен принудително от Конър Уикъм. В 51-та минута домакините отправиха първия си удар в очертанията на вратата - Джак Родуел засече с глава до страничната греда, но Шчесни се хвърли и спаси. Десетина минути по-късно Ларсон отправи хубав удар от двайсетина метра, но отново Шчесни внимаваше и спаси.

Арсенал не се възползваше по най-добрия начин от по-откритата игра на съперника и едва в 70-та минута Чембърлейн осъществи пробив по крилото, навлезе в наказателното поле и стигна до аутлинията, но от там не можа да поднесе точно назад.

В 74-та минута тимът на Арсен Венгер получи поредната си контузия, като Киерън Гибс бе принуден да напусне терена и вместо него влезе Ектор Бейерин. Все пак на пръв поглед контузията му не бе много опасна и той излезе на собствените си крака.

Пет минути по-късно бе един от редките удари към вратата на Арсенал през второто полувреме. Монреал центрира на първата греда и Уелбек с гръб към вратата засече с глава, но топката мина малко над вратата.

В 80-та минута Съндърланд имаше възможност, след като Шчесни изчисти неубедително с глава върнат назад пас и Ван Анхолд овладя топката около тъча, но след това от около 35 метра не уцели опразнената мрежа.

В последните минути пространствата в полето на домакините започнаха да стават все по-големи и Арсенал вече започна да организира по-опасни контри. При една такава Уелбек и Алексис не се разбраха и никой не нанесе удар. При друга ситуация чилиецът открадна топката от съперник и Арсенал беше с трима на двама играчи, но Касорла не игра добре и нанесе слаб удар.

Последва трета опасна атака с двама на двама футболисти, но Касорла и Бейерин отново действаха несериозно и младият защитник центрира лошо в ръцете на вратаря. Играта на Касорла не спореше и в 89-та минута той стреля ужасно лошо над вратата, след като Уелбек му поднесе топката идеално на линията на наказателното поле.

В 92-та минута испанецът повтори ужасното си изпълнение, след като Санчес му поднесе топката на 6-7 метра пред вратата, но той пак стреля ужасно високо над напречната греда.

В следващата атака обаче нова грешка на домакините сложи точка на спора. Вито Маноне не изчисти веднага върната назад топка, притичалият Алексис му отне топката и отблизо вкара в мрежата.

Съндърланд - Арсенал 0:2

0:1 Алексис 29
0:2 Маноне 92


Съндърланд: Маноне, Вергини, О'Шей, Браун, Ван Анхолт, Кетърмоул, Родуел (74 Жорди Гомес), Джонсън (74 Алтидор), Бъкли, Ларсон, Флетчър (50 Уикъм)

Арсенал: Шчесни, Гибс (74 Бейерин), Мертезакер, Монреал, Чембърс, Фламини, Артета (87 Рамзи), Касорла, Окслейд-Чембърлейн (90 Росицки), Санчес, Уелбек