С два гола на Алексис Санчес Арсенал победи с 3:0 Бърнли в мач от 10-я кръг на английската Висша Лига, игран на стадион "Емиратс".

Чилиецът бе най-добрия играч на терена и именно той вкара решителния първи гол в 69-та минута на мача.

Преди това "Артилеристите" имаха пълно превъзходство, но не можеха да разпечатат вратата на съперника. Само две минути след първия гол обаче падна и втори. Негов автор бе защитникът Калъм Чембърс, като това бе първият му гол с фланелката на Арсенал.

В самия край на мача Алексис вкара втория си гол. Доброто настроение на домакините бе приповдигнато и от завръщането в игра на Тио Уолкът, който отсъства 10  месеца заради контузия в коляното.


Мачът очаквано започна с домакински натиск. Чембърс проби отдясно на наказателното поле, но след това при комбинация със съотборник се оказа в засада. При друга атака Уелбек свали с глава топката пред наказателното поле за Касорла, но неговият удар бе лек и не затрудни вратаря.

В 13-та минута Арсенал имаше чисто положение. Уелбек си поведе добре топката покрай защитник в наказателното поле, след това подмина втори бранител и излезе на чиста позиция, но направи по-трудното и стреля в главата на бранител на голлинията.

Алекс Окслейд-Чембърлейн изпревари съперник за спорна топка и напредна в опразненото пространство отдясно, но след това центрира неточно.

В средата на полувремето Арсенал трябваше да получи дузпа заради умишлена игра с ръка на Бойд в наказателното поле след центриране от корнер. Полузащитникът пък трябваше да бъде изгонен, тъй като преди това имаше жълт картон. Съдията обаче не видя ситуацията и замълча.

В 26-та минута Арсенал бе на сантиметри от гола. Алексис изведе добре Чембърлейн отдясно, той поднесе по земя в наказателното поле и Касорла засече силно само на пет метра от вратата, но топката профуча на сантиметри покрай гредата.

В 32-та минута при една от редките атаки на гостите рикошет прати топката право на пътя на пробиващия Дани Ингс, но след това той не поднесе точно към съотборник и Фламини успя да пресече.

Арсенал продължи да натиска. След брилянтна индивидуална игра на Алексис той се освободи от двама защитника и нанесе остър удар от границата на наказателното поле, но вратарят спаси. При продължението на атаката Окслейд-Чембърлейн поднесе към Касорла пред вратата, но ударът му бе блокиран.

Алексис продължи да е най-активният играч на терена и пореден негов удар от границата на наказателното поле прати топката на сантиметри от сглобката на гредите.

Пет минути преди почивката чилиецът имаше чиста възможност, излизайки сам срещу вратаря отляво в наказателното поле, но не можа да го преодолее.

Първото положение след почивката бе за гостите, след като Дани Ингс получи подаване пред наказателното поле, но притиснат от Начо Монреал не можа да нанесе удар.

След това обаче Арсенал отново натисна. Киерън Гибс и Алексис влязоха в борба със защитата на Бърнли на метър от гредата, но със сетни сили гостите изчистиха в корнер. След друг ъглов удар топката бе изчистена към Окслейд-Чембърлейн, но ударът му от границата на наказателното поле попадна в ръцете на вратаря.

Алексис даде прекрасен копващ пас към Чембърс, който опита да поднесе към Уелбек пред вратата, но защитник изчисти. Топката обаче попадна на пътя на връхлитащия Касорла, който обаче от пет метра уцели тялото на защитник на голлинията.

Натискът на Арсенал обаче продължаваше и в 69-та минута домакините заслужено откриха резултата. След центриране в наказателнтоо поле Алексис се оказа на точното място и с глава забоде топката в мрежата.

Само две минути по-късно "Артилеристите" мушнаха втори гол. След центриране от корнер топката стигна до Уелбек, неговият удар от упор бе блокиран от защитник на голлинията, но Чембърс направи добавка отблизо.

Рамзи имаше възможност да стреля от границата на наказателното поле, след като Уелбек му поднесе топката, но бе много неточен.

Десет минути преди края в игра влезе Тио Уолкът, завръщайки се след 10-месечно отсъствие заради контузия в коляното. Заедно с него на терена се появи и Лукас Подолски.

И три минути по-късно германецът като по чудо не вкара, получавайки центриране непокрит в наказателното поле, но ударът му от упор бе блокиран блестящо от вратаря.  Камерите показаха как в този момент Шчесни аплодира изявата на колегата си.

В следващата атака пък Уолкът нанесе остър удар от малък ъгъл, но отново Хийтън спаси чудесно. Двамата бяха най-активните на терена и минута по-късно Уолкът центрира към втората греда, където Подолски стреля мощно от воле, но уцели гредата.

Рамзи също се включи в шоуто на резервите и негов силен удар от дистанция бе спасен с поредна изява от Хийтън.

В 91-та минута обаче неукротимият Алексис вкара третият гол Ниско центриране на Гибс в наказателното поле бе стигнато от Алексис, който вместо да стреля от движение овладя топката, мина покрай защитник и почти влезе с топката във вратата.

За забавление на публиката в ответната атака Шчесни предотврати гол. Ингс бе изведен при съмнително положение за засада, а после и за нарушение срещу Монреал. Накрая успя да чукне отблизо, но Шчесни успя да избие пред вратата.

В края на мача статистиката показваше 31 положения за гол за Арсенал и 68 процента владение на топката.

 

Арсенал - Бърнли 3:0

1:0 Алексис 69
2:0 Чембърс 71
3:0 Алексис 91


Арсенал: Шчесни, Гибс, Мертезакер, Монреал, Чембърс, Фламини, Артета (62 Рамзи), Касорла, Окслейд-Чембърлейн (80 Уолкът), Алексис, Уелбек (80 Подолски)

Бърнли: Хийтън, Трипиър, Дъф, Шакуел, Уорд, Бойд, Марни (80 Чалоба), Джоунс, Арфийлд, Ингс, Сордел (69 Юткевич)