С по два гола на Оливие Жиру и Санти Касорла Арсенал победи с 4:1 Нюкасъл в мач от 16-я кръг на английската Висша Лига, игран на стадион "Емиратс".

"Артилеристите" доминираха от началото до края на мача и не оставиха никакви съмнения в успеха си. Оливие Жиру откри резултата в 15-та минута след центриране на Алексис Санчес.

В началото на второто полувреме домакините решиха всичко с два бързи гола. Първо Санти Касорла се разписа с техничен копващ удар от малък ъгъл, като отново асистенцията бе на Алексис.

След това пък Жиру вкара ефектен гол след подаване на младока Ектор Бейерин. В самия край на мача Касорла оформи крайния резултат от дузпа, отсъдена за нарушение срещу Дани Уелбек. Така той отпразнува по възможно най-добрия начин 30-я си рожден ден.

Така Арсенал записа за втори пореден път победа с 4:1 след тази срещу Галатасарай в Шампионската Лига през седмицата и е на път да забрави разочарованието след загубата от Стоук Сити.



Арсенал бе много близо до откриване на резултата още в 6-та минута. Тогава домакините стигнаха до първия си корнер в мача и след центрирането Пер Мертезакер стреля с глава  на първата греда, топката прехвърли  вратаря, но се удари в напречната греда и тупна пред голлинията.

Домакините очаквано доминираха, а в 12-та минута имаха много опасна контраатака. При нея Окслейд-Чембърлейн и Жиру бяха срещу само един защитник, но англичанинът не успя да изведе нападателя сам срещу вратаря.

В 15-та минута Арсенал заслужено откри резултата.  Ектор Бейерин пресече пас в центъра на терена и Оливие Жиру изведе Алексис по дясното крило. Чилиецът застигна топката до аутлинията и центрира пред вратата, където отново Жиру с глава засече точно в мрежата.

Това бе неговият пети гол  срещу Нюкасъл с екипа на Арсенал. Според статистиката пък от четирите му точни удара с глава срещу Нюкасъл, той е вкарал четири гола.

Две минути по-късно Дани Уелбек вкара нов гол с техничен копващ удар над Алнуик, но съдията вече бе надул свирката за негово нарушение срещу Дарил Янмаат. На повторението наистина се видя, че холандецът се спъва, но не се видя добре дали това е след контакт с Уелбек.

В 21-та минута домакините отново имаха претенции към съдията, след като Жиру получи пас от Алексис в наказателното поле и след опит да гардира топката пред Тиоте падна на земята. На повторенията обаче се видя, че този път нападателят на Арсенал бе виновен и той извършва нарушение.

Ектор Бейерин бе доста активен и в 27-та минута показа защо наскоро измести Тио Уолкът като най-бързия играч в тима. Той направи скоростен пробив между двама съперника в центъра на терена и  имаше доста пространство пред себе си. Той можеше да потърси комбинация със съотборник на крилото, но реши да продължи сам и в крайна сметка защитник изби в корнер.

Арсенал продължи да води играта и след типична постепенна атака Алексис даде копващо подаване зад защитата и Уелбек нанесе хубав удар от въздуха с шпагат. Топката мина покрай Алнуик, но след това и доста близо покрай гредата.

Всичко, което бе направил Нюкасъл бяха две центрирания. При второто от тях обаче при повече строгост от съдията гостите можеха да получат дузпа, тъй като топката се удари в ръката на Дани Уелбек в наказателното поле. Със сигурност обаче нямаше умисъл, тъй като той видя топката в последния момент.

В 33-та минута дойде и първият шанс за гол за Нюкасъл. След центриране от фаул Йоан Гуфран стреля отблизо с глава, Шчесни спаси пред голлинията, но топката попадна в Сисе. Той опита добавка от непосредствена близост, но уцели защитник също на голлинията.

Арсенал също имаше шанс след статично положение. Всички очакваха високо центриране от фаул, но Алексис поднесе по земя пред наказателното поле и Санти Касорла стреля силно по земя през купа от играчи, но топката мина на половин метър от вратата.

Второто полувреме започна равностойно, но след десетина минути игра Арсенал реши всичко с два бързи гола.

Първо в 55-та минута Алексис се включи от крилото и даде извеждащ пас за Касорла в наказателното поле, испанецът се измъкна между двама защитника и от малък ъгъл с копващ удар покрай вратаря намери мрежата. С това той си направи прекрасен подарък за рождения си ден.

След това в 57-та минута Бейерин бе изведен по дясното крило, поднесе по земя пред вратата и Жиру с елегантно чукване с левия крак заби топката в горния ъгъл.

Малко след това Алексис имаше удобна възможност да стреля от пряк свободен удар точно пред наказателното поле, но уцели стената. Минута по-късно от много по-малък ъгъл всички очакваха центриране на Алексис, но той стреля директно към вратата и трябваше

В този момент изглеждаше, че нещата отиват за разгром за свраките. В 63-та минута обаче Нюкасъл върна един гол. След центриране от фаул Айосе Перес плонжира в наказателното поле и с точен удар с глава прати топката в далечния ъгъл на вратата.

В ответната атака Касорла можеше да възстанови аванса от три гола, но от диагонална позиция от десетина метра стреля неточно от външната страна на мрежата.

С настойчива игра в наказателното поле на Нюкасъл Уелбек отне топката от Колочини и създаде напрежение, накрая Гибс получи шанс да стреля от воле от десетина метра, но и той разтърси мрежата от външната страна на вратата.

В следващите минути не се стигна до натиск на гостите, какъвто  можеше да се очаква заради намаляването на резултата. В 77-та минута пък Арсенал имаше страхотна възможност за четвърти гол. След грешен пас назад Алексис и Уелбек започнаха контраатака срещу само един защитник. Чилиецът обаче се поколеба какво да направи и накрая даде лош пас за Уелбек.

Малко след това Нюкасъл имаше шанс да върне втори гол. Янмаат центрира от крилото по земя и в наказателното поле Ривиер можеше да засече отблизо, но ударът му бе блокиран.

В 88-та минута Арсенал спечели дузпа. Касорла даде извеждащ пас за Уелбек в наказателното поле и той изпревари Дъмет за топката, след което бе съборен. Санти Касорла застана зад топката и не сбърка.


Арсенал - Нюкасъл

1:0 Жиру 15
2:0 Касорла 55
3:0 Жиру 57
3:1 Перес 63
4:1 Касорла 88 дуз.

Арсенал: Шчесни, Гибс, Дебюши, Мертезакер, Бейерин, Фламини, Касорла, Окслейд-Чембърлейн (Мейтланд-Найлс), Алексис (87 Коклен), Уелбек, Жиру (73 Подолски)

Нюкасъл: Алнуик, Янмаат, Уилямсън, Колочини, Дъмет, Тиоте, Коулбак, Перес (82 Армстронг), Гуфран, Сами Амеоби (56 Кабея), Сисе (56 Ривиер)