Арсенал имаше пълно преимущество през първото полувреме, но в самото начало Алексис Санчес пропусна от дузпа, отсъдена за нарушение срещу самия него. Чилиецът обаче се реваншира по-късно с гол с глава.

В началото на второто полувреме Арсенал остана с човек по-малко след директен червен картон на Оливие Жиру, който реагира гневно срещу съперник. При ситуацията обаче бе спестен втори жълт картон за Рио Фърдинанд, който също сграбчи Жиру.

Макар и с човек по-малко, домакините вкараха втори гол чрез Томаш Росицки, който получи асистенция от Алексис. Десет минути преди края КПР се върна в мача с гол от дузпа, която обаче не трябваше да бъде отсъждана, тъй като Дебюши игра първо с топката. Чарли Остин не сгреши и намали резултата, но до края не падна нов гол.

Като цяло съдийството на Мартин Аткинсън бе ужасно, тъй като той не отсъди по една  чиста дузпи за Арсенал и една за КПР, както и спести червен картон на играч на гостите.

Така или иначе това не повлия на резултата и Арсенал за пореден път спечели в кръга по Коледа, а КПР записа 9-та поредна загуба като гост във Висшата Лига.

Още от самото начало бе започнал да вали дъжд, който направи условията за игра много тежки.

Арсенал очаквано започна по-активно мача и в 7-та минута домакините спечелиха дузпа. Те първо имаха претенции за игра с ръка на защитник при пас назад от аутлинията на Гибс. Съдията замълча, но при продължение на атаката Санчес улови топката и изпревари закъснялия шпагат на Арманд Траоре, който го фаулира. Този път реферът отсъди нарушение и посочи бялата точка. Самият Алексис изпълни удара, но Грийн позна ъгъла и спаси.

Въпреки тежкият терен, артилеристите атакуваха в типичния си стил с технични подавания. На два пъти Дебюши и Уелбек получаваха добри извеждащи пасове по крилата, но не можаха да намерят точно продължение.

В средата на полувремето Арсенал отново имаше претенции за дузпа за задържане срещу Дани Уелбек, който бе съборен в наказателното поле. И наистина Недум Онуоха бе хванал плътно нападателя, но съдията се поколеба да свири нарушение, още повече, че ситуацията не бе с непосредствена голова опасност.

Малко след това Уелбек се отоличи с добър пробив покрай Рио Фърдинанд и атаката бе много опасна. Защитникът извърши фаул, но се размина само с жълт картон, тъй като встрани до Уелбек тичаше друг бранител. Оливие Жиру стреля много силно от прекия свободен удар, но Грийн се хвърли  и направи чудесно спасяване.

Надмощието на Арсенал бе пълно, макар домакините да се затрудняваха да създадат чисти голови положения. В 37-та минута обаче те откриха резултата. Касорла изведе Гибс отляво в наказателното поле, той центрира към втората греда и там оставеният непокрит Алексис засече с глава в мрежата.

Едва при този развой гостите се събудиха и направиха първата си опасна атака. Тя дойде след статично положение, при което топката бе разиграна и накрая Стивън Коулкър засече центриране с глава. Топката мина покрай вратата и така се спестиха разправии, тъй като играчът на КПР бе в категорична засада, останала немаркирана от съдията.

За сметка на това две минути по-късно другият лайнсмен маркира несъществуваща засада при извеждащ пас към Оливие Жиру, който бе на една линия с последния защитник.

Второто полувреме започна много интересно, защото в 52-та минута Арсенал остана с човек по-малко. Оливие Жиру се ядоса, че Недум Онуоха го засили отзад в тялото на вратаря и се нахвърли гневно срещу него, опирайки чело в челото му. Защитникът веднага падна, а съдията действа максимално строго, показвайки директен червен картон на нападателя.

Съдията обаче не показа дори жълт картон на Рио Фърдинанд, който хвана и стисна за врата Жиру. Той вече имаше един жълт картон и също трябваше да бъде изгонен, но съдията го пожали.

Дори и с човек повече обаче гостите не можаха да наложат натиск, а Арсенал бе отборът, който контраатакуваше. Киерън Гибс проби отляво в наказателното поле и отправи опасно прострелно центриране, но нямаше кой да засече. След това Алексис пробва техничен диагонален удар, но бе неточен.

В 65-та минута обаче Арсенал стигна до така важния втори гол. Алексис напредна със солова акция, залъга двама защитника и пред наказателното поле поднесе встрани към непокрития Томаш Росицки. Той стреля силно от десетина метра и след лек рикошет в защитник топката излъга вратаря и влезе в мрежата.
 
В 70-та минута реферът за пореден път взе решение в полза на КПР, след като Матийо Дебюши се откъсваше сам зад защитата на КПР и бе съборен от Джуниор Хойлет. Реферът обаче показа само жълт картон.

Малко след това артилеристите имаха нова хубава атака, при която топката бе поднесена назад в наказателното поле за Алексис. Той не стреля веднага, а след това от място пробва техничен удар към горния ъгъл на вратата, но бе неточен. В следващата атака по подобен начин Алексис поднесе към Уелбек в наказателното поле и той стреля веднага от 12-13 метра, но близо до Грийн и вратарят спаси.

Съдийските грешки в ощърб на Арсенал не спираха и в 75-та минута съдията отказа да свири дузпа, след като Мертезакер изпревари защитник за спорна топка в наказателното поле и бе ритнат с всичка сила в бутонката.

Две минути по-късно обаче Мартин Аткинсън не се поколеба да свири дузпа за КПР. Хойлет наистина финтира Дебюши, който протегна крак и нападателят падна в наказателното поле. На повторенията обаче се видя, че французинът избива топката. Това обаче остана незабелязано от съдията и той свири дузпа.

Зад топката застана Чарли Остин и не сгреши, намалявайки резултата.

Това даде импулс на гостите, които пренесоха играта в половината на Арсенал. До голови положения обаче така и не се стигна и едва в последната минута КПР нанесе удар с глава на Исла след центриране от корнер, но Фламини блокира пред голлинията.

В 91-та минута изключително неадекватният Мартин Аткинсън ощети и гостите, след като пропусна да свири дузпа за нарушение на Киерън Гибс срещу Боби Замора в наказателното поле.

 

Арсенал - КПР 2:1

1:0 Алексис 37
2:0 Росицки 65
2:1 Остин 78 дуз.

Червен картон: Жиру 52

Арсенал: Шчесни, Гибс, Мертезакер, Монреал, Дебюши, Фламини, Росицки (83 Чембърс), Касорла, Алексис, Уелбек (88 Коклен), Жиру

КПР: Грийн, Траоре (62 Хойлет), Фърдинанд, Коулкър, Онуоха, Исла, Мътч (71 Замора), Хенри (62 Фер), Кранчар, Варгас, Остин