Арсенал измъкна втора поредна трудна победа с 2:1 в лондонско дерби, като този път победи като гост Уест Хям на стадион "Ъптън Парк".

Преди два дни "Артилеристите" поведоха с 2:0 срещу Кристъл Палас, но останаха с човек по-малко, допуснаха един гол и имаха напрегнати последни минути.

Сега нямаше червен картон за Арсенал, но отново последните минути бяха напрегнати за тима на Арсен Венгер. Причина за това бяха огромния брой пропуски през второто полувреме, които оставиха "Чуковете" в мача.

Санти Касорла откри 5 минути преди почивката от дузпа, отсъдена за нарушение срещу самия него. Малко след това Дани Уелбек вкара втори гол след асистенция на Алекс Окслейд-Чембърлейн.

В началото на второто полувреме Уест Хям върна един гол чрез Шейк Кояте, но до края не паднаха нови голове. Благодарение на победата Арсенал изпревари тима на Сам Алърдайс на 5-то място.


Мачът започна с домакински натиск и още в 6-та минута Уест Хям вкара гол. Центриране от корнер бе избито пред наказателното поле, но пръв до топката стигна Алекс Сонг, който със страховит удар опъна мрежата. Камерунецът показа респекта си към бившия си отбор, като не се зарадва. Оказа се обаче, че той и без това няма причина за радост, защото съдията отмени попадението. Двама играчи на Уест Хям се намираха в засада и определено влияеха на играта, тъй като топката мина между краката на единия и попречи на Войчех Шчесни да реагира.

Малко след това домакините отново имаха претенции към съдията, този път заради дузпа. Матийо Дебюши обаче едва докосна с ръка Сако и определено щеше да е пресилено да се отсъди нарушение.

След добрите начални минути на "Чуковете" Арсенал също се активизира. Алекс Окслейд-Чембърлейн започна опасна скоростна контраатака, но накрая не можа да подаде на Алексис. Малко след това Касорла намери чилиеца вдясно в наказателното поле, но ударът му бе блокиран от защитник.

В 17-та минута гостите можеха да имат чисто положение след центриране от фаул, при което Косиелни и Алексис без да са в засада изскочиха зад защитата непосредствено пред вратаря, но си попречиха един на друг.

В 20-та минута след силно центриране наказателното поле Анди Каръл се пребори с Дебюши и овладя на гърди, след това от малък ъгъл нанесе силен удар, но след рикошет в защитник топката мина застрашително близо покрай вратата.

Три минути по-късно и домакините имаха късмет, след като удар на Алексис рикошира в защитник, топката получи коварна парабола и прехвърли вратаря, но мина покрай вратата.

В 37-та минута Джеймс Томкинс имаше страхотна възможност, получавайки копващо подаване в наказателното поле от Стюърт Даунинг, но непокрит в наказателното поле стреля неточно от воле.

И две минути по-късно Арсенал откри резултата от дузпа. Тя бе спечелена от Санти Касорла, който отне топката от съперник пред наказателното поле и преодоля Уинстън Рийд, който падайки на земята протегна крак и препъна испанеца. Нарушението бе очевидно и съдията посочи бялата точка. Самият Касорла застана зад бялата точка и реализира.

Уест Хям явно бе разколебан и само три минути по-късно допусна втори гол. След изпълнение на тъч близо до вратата на съперника Дебюши, Касорла и Окслейд-Чембърлейн разиграха страхотно между няколко противника, накрая английският национал проби в наказателното поле и отправи прострелно центриране успоредно на голлинията и там Дани Уелбек с шпагат засече в мрежата.

Последва още една ситуация за Арсенал, при която Алексис не можа да нанесе удар отблизо. В даденото от съдията допълнително време Стюърт Даунинг пробва удар от границата на наказателното поле, но неточно.

В началото на второто полувреме Уест Хям върна един гол. Томкинс преодоля елегантно Касорла по крилото, след това центрира пред вратата и там Кояте надскочи Дебюши и с глава засече в мрежата.

Арсенал можеше да възстанови разликата от два гола само две минути по-късно. Окслейд-Чембърлейн слаломира пред наказателното поле и поднесе към Касорла, който нанесе топовен удар, но Адриан се хвърли и направи чудесно спасяване с една ръка.

След центрирането от получилия се корнер Дебюши спечели въздушния двубой и стреля с глава, но покрай вратата.

В 65-та минута Уелбек показа скоростта си и направи пробив, подобен на този на Гарет Бейл покрай Марк Бартра, подминавайки двама съперника по крилото. След това обаче диагоналният му удар бе избит от Адриан.

Постепенно гостите започнаха да създават изключително опасни атаки в разредената защита на Уест Хям. Алексис проби отляво и центрира пред вратата, където Окслейд-Чембърлейн с летящ плонж засече с глава от непосредствена близост, но Адриан направи страхотно спасяване.

При друга атака Касорла бе съборен пред наказателното поле, но Алексис продължи акцията и излезе на чиста позиция, нанесе остър удар с десния крак, но Адриан направи ново блестящо спасяване с крак. В следващата ситуация пък Уелбек се възползва от грешка в защитата на домакините и навлезе отдясно в наказателното поле, но от десетина метра стреля силно над вратата. При поредната бърза контраатака Окслейд-Чембърлейн надбяга защитник по дясното крило, но след това стреля неточно.

В 86-та минута той открадна топката от Рийд пред наказателното поле и го преодоля, след което бе спънат отзад и падна на земята. Съдията обаче отказа да даде втора дузпа за гостите.

В последната минута силен удар от дистанция на Кевин Нолън бе спасен от Шчесни. В дадените от съдията 5 минути допълнително време на няколко пъти се стигна до центрирания пред вратата на Арсенал и напрежение. Дори и вратарят Адриан се включи на няколко пъти, но защитата на гостите устоя. В 96-та минута дойде и кулминацията, когато Шчесни излезе и не изчисти добре топката при центриране, но след това Валенсия от трудна позиция засече с глава от горната страна на мрежата.

 


Уест Хям - Арсенал

0:1 Касорла 40 дуз.
0:2 Уелбек 43
1:2 Кояте 54


Уест Хям: Адриан, О'Брайън (77 Демел), Томкинс, Рийд, Кресуел, Сонг, Амалфитано, Кояте (78 Нолън), Даунинг, Сако (62 Валенсия), Керъл

Арсенал: Шчесни, Дебюши, Мертезакер,Косиелни, Монреал, Фламини, Коклен, Касорла, Окслейд-Чембърлейн (90 Чембърс), Алексис, Уелбек (84 Гибс)