Арсенал не допусна грешка и елиминира Брайтън в 4-я кръг на турнира за купата на Англия, след като постигна победа с 3:2 като гост на стадион "Амекс".

Артилеристите доминираха от началото до края на мача, но два момента на липса на концентрация запазиха интригата до края. Арсенал обаче не допусна нова грешка и стигна до успеха.

Тио Уолкът откри в самото начало на мача, а в средата на полувремето Месут Йозил вкара втори гол след страхотна аситенция на Томаш Росицки. В началото на второто полувреме домакините намалиха чрез О'Грейди, но Росицки вкара чудесен трети гол от воле.

Четвърт час преди края Балдок отново върна Брайтън в мача, но до края силите на домакините не стигнаха за нов гол.

Така Арсенал стана първият от големите отбори, които се класират напред в турнира, след като вчера отпаднаха Челси, Манчестър Сити, Тотнъм и Саутхямптън, а Манчестър Юнайтед и Ливърпул направиха равенства.



Арсен Венгер бе дал почивка на няколко ключови играчи и така на пейката бяха Алексис, Санти Касорла, Пер Мертезакер и правещия фурор след завръщането си в тима Коклен. Въпреки това тимът на гостите бе много силен с Месут Йозил, Тио Уолкът и Аарън Рамзи.

Арсенал откри резултата след само 90 секунди игра. Калъм Чембърс проби покрай няколко съперника по крилото и центрира ниско по земя, Тио Уолкът овладя в наказателното поле и с  нисък диагонален удар простреля вратаря.

Малко след това Йозил и Рамзи комбинираха в центъра на терена и уелсецът се озова на стрелкова позиция пред наказателното поле, но защитник се хвърли решително на пътя на топката. След центрирането от корнер пък Жиру засече отблизо с глава, но удари тялото на защитник на голлинията.

Арсенал имаше сериозно преимущество и играта се водеше почти изцяло пред наказателното поле на домакините. В 20-та минута Уолкът отне топката от защитник в половината на съперника и имаше отлична възможност. Той обаче се забави с удара, после отказа да подаде на нахлуващия отстрани Росицки и накрая загуби топката.

В 24-та минута брилянта асистенция на Томаш Росицки към Йозил доведе до втори гол. Чехът видя и подаде в коридор към непокрития германец в наказателното поле, той овладя и стреля спокойно покрай вратаря.

Първата възможност за домакините бе в 29-та минута. Тогава Косиелни пресече неточно центриране  в наказателното поле, но вместо да изчисти силно тръгна да изнася топката и тя бе пресечена от Балдок, който обаче от чиста позиция стреля неточно покрай вратата.

При повече педантичност от страна на съдията Арсенал можеше да получи дузпа, след като Уолкът от въздуха чукна покрай защитник и топката се удари в ръката му. Бранителят обаче се опитваше да спре с рамо и всъщност удари с основата на бицепса си, а освен това се намираше на сантиметри навътре в наказателното поле и щеше да е доста спорно отсъждане, ако съдията бе отсъдил нарушение.

Малко след почивката  Арсенал бе близо до трети гол. Йозил и Росицки комбинираха добре и Уолкът получи копващ пас зад защитата, но вместо да стреля от движение от въздуха опита да овладее топката и защитник го неутрализира.

Така вместо интригата да приключи, секунди по-късно тя се върна с пълна сила, тъй като Брайтън вкара гол. Росицки изчисти лошо топката, Чембърс също не я овладя добре от въздуха и тя попадна в О'Грейди пред наказателното поле. Той без замисляне нанесе остър удар по земя от границата на наказателното поле и я заби до страничната греда. На повторението се видя, че съдията спокойно можеше да отсъди нарушение срещу Чембърс при въздушния двубой, но не последва сигнал.

Последваха две спорни ситуации, при които Майкъл Оливър отказа да отсъди дузпа и за двата отбора. Първо Оливие Жиру получи точно центриране пред вратата и дори в реално време се видя как защитник го дръпна силно за тениската, но нападателят не падна на земята и вероятно затова не бе отсъдено нарушение. След това Калдерон се впусна в наказателното поле за спорен пас и падна пред Лоран Косиелни. На повторенията обаче се видя, че той определено е симулирал, тъй като нямаше никакъв контакт.

Мачът обаче се бе завързал и за кратко изглеждаше, че може да се повтори сценария с големите отбори от вчера. Най-добрият на терена Томаш Росицки обаче бързо отказа домакините от амбициите им. Той демонстрира настойчивост като първо отне топката от защитник пред наказателното поле, след това се пребори с друг съперник за спорна топка и подаде на Жиру. Той хитро му я копна обратно пред наказателното поле и чехът със страхотно воле я заби неспасяемо за вратаря.

Макар да имаше и други интересни атаки, статистиката до този момент отчиташе, че всичките 4 точни удари в очертанията на двете врати са довели до голове. Това се промени в 67-та минута, когато Уолкът нанесе изненадващ и остър удар от 20 метра, но Стокдейл се хвърли и спаси до гредата.

Двайсет минути преди края Арсен Венгер направи двойна смяна и на мястото на Уолкът и Жиру пусна в игра Алексис и Чуба Акпом. Вместо обаче това да доведе до резултат за "Артилеристите", домакините върнаха още един гол.

В 75-та минута след неразбирателство между Косиелни и Монреал Сам Балдок получи извеждащо подаване в наказателното поле и копна хладнокръвно покрай Шчесни.

Голът очаквано отново вдъхнови домакините и Венгер реагира като пусна в игра Коклен на мястото на Йозил.

Арсенал имаше възможност да нанесе удар на контраатака. Алексис започна акцията и даде диагонален извеждащ пас за Акпом. Той залъга защитник в наказателното поле, но от странична позиция не можа да преодолее Стокдейл.

В 84-та минута Алексис спечели пряк свободен удар пред наказателното поле, а след това опасният му удар удари напречната греда. При него защитик от стената отклони минимално топката, но това се оказа решително, за да няма гол.

Минута по-късно домакините имаха претенции за дузпа, тъй като топката се удари в ръката на Чембърс. Ударът обаче бе буквално от един метър и със сигурност нямаше умисъл, а и положението на ръката бе естествено.

В 91-та минута Арсенал имаше страхотна възможност да вкара четвърти гол. Акпом изпревари съперник и овладя топката срещу само един защитник. До него непокрит бе Алексис, но Акпом реши да финтира защитника и макар да успя, бе фаулиран.  Алексис стреля остро, но Стокдейл спаси.

В последните секунди на даденото от съдията 4 минути допълнително време Арсенал пропусна чист гол. Росицки проби по крилото, видя непокрития на втората греда Рамзи и центрира точно към него, но той от пет метра стреля неточно от воле.

 


Брайтън - Арсенал 2:3

0:1 Уолкът
0:2 Йозил 24
1:2 О'Грейди 50
1:3 Росицки 58
2:3 Балдок 75

Брайтън: Стокдейл, Бруно (63 Марч), Грийр, Дънк, Бенет, Хола, Инс, Калдерон, Форстър-Кески (82 Колунга), Балдок, О'Грейди

Арсенал: Шчесни, Гибс, Косиелни, Монреал, Чембърс, Фламини, Росицки, Рамзи, Йозил (80 Коклен), Уолкът (70 Акпом), Жиру (70 Алексис)