Арсенал разби с 5:0 Астън Вила на "Емиратс" и записа лека шампионатна победа в битката за Топ 4. Головете за домакините мушнаха Оливие Жиру, Месут Йозил, Тио Уолкът, Санти Касорла от дузпа и Хектор Белерин.

Като цяло "артилеристите" тотално доминираха, създадоха половин дузина голови положения, забиха пет попадения, удариха две греди и в крайна сметка заслужено си взеха трите точки.

От своя страна гостите определено разочароваха, като с нищо не показаха, че могат да вземат нещо от този мач. Така Арсенал записа девета победа в последните си 11 срещи във всички турнири.

От тях 5 победи в последните 5 домакинства. Астън Вила пък продължава с неубедителните си игри и е в дъното на класирането.


Арсенал започна лудо мача и можеше да вкара още в първата минута, когато Тио Уолкът бе изведен сам срещу Брад Гузан, но се засуети и бе успешно блокиран.

Трябва обаче да се отбележи, че това положение за домакините дойде след явна засада на Уолкът. Отговорът на Астън Вила бе тупалка на Фабиан Делф, но топката профуча над вратата на "артилеристите".

В 6-ата минута Аарън Рамзи стреля остро, но топката профуча до гредата. Две минути по-късно Месут Йозил пусна уникален пас към Жиру, който се откъсна сам срещу Брад Гузан и технично го преодоля за 1:0.

Страхотно начало на мача и заслужена преднина за Арсенал. Гостите обаче можеха веднага да изравнят, но Карлос Санчес от чиста позиция стреля над вратата на домакините.

В 15-ата минута Санти Касорла развинти за пореден път защитата на гостите, но сгреши при подаването си към Жиру, който бе напълно непокрит на точката на дузпата.

Това бяха силните минути на "артилеристите", които тотално доминираха и правеха каквото си пожелаят на терена. В 27-ата минута Санти Касорла започна поредната си солова атака, след което стреля от границата на наказателното поле, но прати топката в дясната греда на Астън Вила.

След половин час игра Арсенал заби и втори гол, но той правилно бе отменен поради тънка засада на Санти Касорла. Това положение стресна гостите и те успяха да изнесат играта в по-предни позиции.

В 32-ата минута Кристиан Бентеке бе оставен непокрит отдясно в наказателното поле, последва удар, но Пер Мертезакер много правилно подложи крак и го блокира.

Отговорът на Арсенал не закъсня. Секунди по-късно Аарън Рамзи се пусна отдясно, последва рязък финт и отсечен удар, но Брад Гузан се разтегна и спаси.

Към края на полувремето играта се изравни и дори Вила имаше шанс да изравни. В 42-ата минута Андреас Вайман се извиси в наказателното поле и стреля с глава, но Давид Оспина спаси домакините от сигурен гол.

Това бе и най-чистото положение за гостите от началото на мача. Секунди по-късно Тио Уолкът за момент се откъсна зад защитата на бирмингамци, но се засуети и топката му бе отнета от Киерън Ричардсън.

Второто полувреме започна с положение за гостите от Бирмингам. Кристиан Бентеке се озова на чиста позиция, но пропусна да вкара. Арсенал обаче удари за втори път в 56-ата минута.

Тогава Жиру пусна страхотен пас към Месут Йозил, който се откъсна отляво сам срещу Давид Оспина и хладнокръвно опъна мрежата му за 2:0.

След това попадение темпото на игра леко падна, като домакините спокойно разиграваха в центъра на терена. След час Фабиан Делф се освободи отдясно и стреля по диагонала, но Давид Оспина спаси.

Последва уникална контра за Арсенал, при която Тио Уолкът си размени подавания със Санти Касорла, след това Уолкът финтира рязко защитата на Вила и с фалцов удар опъна мрежата на  Брад Гузан за 3:0.

Това попадение определено реши срещата и даде още повече импулс в играта на домакините. В 69-ата минута Санти Касорла центрира от пряк свободен удар в наказателното поле на гостите, където Жиру се извиси и стреля с глава, но прати топката в напречната греда.

Веднага след това Жиру бе заменен от Чуба Акпом, а на мястото на Уолкът в игра се появи Томаш Росицки. В 74-ата минута се стигна до дузпа за домакините, след като Брад Гузан събори в наказателното поле резервата Чуба Акпом.

Зад топката застана Санти Касорла и с доза шанс успя да вкара за 4:0. Постепенно темпото на игра сериозно спадна, като играчите на Арсен Венгер спокойно разиграваха в средата на терена.

В 85-ата минута Чуба Акпом се извиси в наказателното поле на гостите и стреля с глава, но Брад Гузан спаси. До края "артилеристите" контролираха действията на терена и в продължението бутнаха още един гол дело на Хектор Белерин за крайното 5:0.

Така домакините не дадоха никакви шонсове на Астън Вила и заслужено си взеха победата и трите точки.

Арсенал - Астън Вила 5:0

Голмайстори:

1:0 Оливие Жиру (8)

2:0 Месут Йозил (56)

3:0 Тио Уолкът (63)

4:0 Санти Касорла (74)

5:0 Хектор Белерин (90)

Арсенал: Давид Оспина, Хектор Белерин, Пер Мертезакер, Лоран Косчелни, Начо Монреал, Франсис Коклен, Аарън Рамзи (77 - Матьо Фламини), Тио Уолкът (70 - Томаш Росицки), Санти Касорла, Месут Йозил, Оливие Жиру (70 - Чуба Акпом)

Астън Вила: Брад Гузан, Алан Хътън, Жорес Окоре, Киарън Кларк, Киерън Ричардсън, Фабиан Делф, Карлес Гил, Карлос Санчес (75 - Ашли Уестууд), Том Клевърли (65 - Габриел Агбонлахор), Кристиан Бентеке, Андреас Вайман (66 - Скот Синклер)