Арсенал излъга Евертън с 2:0 в мач 27-ия кръг на Висшата лига и се върна на третото място в класирането с 51 точки. 

Оливие Жиру и Томаш Росицки вкараха головете, но лондончани определено страдаха доста в мача и особено през второто полувреме инициативата бе за Карамелите. 

Мърсисайдци имаха няколко добри положения да изравнят, но Давид Оспина ги разочарова с ключови намеси. В крайна сметка Сините имат само един успех в 11 мача от Висшата лига и с 28 точки остават близо до дъното. 

За домакините очаквано Пер Мертезакер бе пратен не пейката след слабото си представяне в Шампионската лига и вместо него стартира Габриел Паулиста. Окслейд-Чембърлейн замени Дани Уелбек, но направил многото пропуски срещу Монако – Оливие Жира, запази мястото си. За гостите стартираха Джон Стоунс, Рос Баркли и Мухамед Бешич. 

Още в началото се видя, че поражението в сряда се е отразило върху увереноста на домакините, които трудно комбинираха и изглеждаха нервни. Това даде възможност на гостите да стоят добре и в 15-ата минута Ромелу Лукаку стигна до една дълга топка вдясно, влезе навътре и опита удар, който бе блокиран. Бешич получи шанс за добавка, но стреля в трибуните. 

Три минути след това гостите пропуснаха отличен шанс. Габриел Паулиста се забави да изчисти и Лукаку бутна топката покрай него. Оспина обаче успя да излезе и да отбие топката встрани, а след това направи и допълнителен шпагат, за да ликвидира опасността. 

Едва към средата на полувремето Арсенал започна да играе по-добре. В 27-ата минута Санчес центрира отлично отляво, Жиру изпревари Джагиелка и стреля с глава, но покрай вратата, пропускайки отличната възможност. 

Артилеристите вкараха повече скорост в атаките си, като станаха активни по фланговете и удар на Бейерин бе блокиран. Увлечени напред обаче, домакините бяха на път да бъдат наказани. В 36-ата минута Лукаку се измъкна в наказателното поле, но в последния момент Габриел Паулиста го спря с прецизен шпагат. 

И това се оказа важно, защото в 39-ата минута лондончани поведоха. След корнер Йозил центрира и Оливие Жиру засече перфектно, пращайки топката в далечния ъгъл. До почивката Касорла стреля опасно, но над целта. 

Гостите започнаха добре след почивката и Гарет Бари стреля неточно. Последваха два корнера и няколко центрирания, като на два пъти удари на Миралас, който бе заел добра позиция, бяха блокирани. 

Половин час преди края на терена се появи Аарън Ленън, което донесе острота на Карамелите. Арсенал отговори с удар над вратата от Касорла, но Сините продължаваха да бъдат по-опасни. 

В 65-ата минута Баркли подаде отлично на Лукаку, който спринтира и засече на близката греда, но Оспина реагира отлично и изби над вратата. Последва неприятен сблъсък между Жиру и Коклен, при който по лицето на халфа имаше кръв и мачът бе прекъснат за няколко минути. 

В 71-ата минута Колман проби до аутлинията и върна отлично към Ленън, който засече от десетина метра, малко по диагонала, но Оспина закова топката в ръцете си. 

Арсенал трудно задържаше топката и рязко минаваше центъра. В 80-ата минута обаче, можеше да реши всичко. Окслейд-Чембърлейн напредна и отклони към Месут Йозил вдясно на наказателното поле. Германецът сякаш малко се забави преди стреля с левия крак, което помогна на Джагиелка да отклони в корнер. 

Евертън продължаваше да играе активно, но в 89-ата минута интригата приключи. Влезлият от пейката Томаш Росицки получи твърде много прастранстно пред наказателното поле, стреля, а в последния момент топката се отклони от Фил Джагиелка и спря в мрежата за 2:0. 

Реферът даде 7-минутно продължение, в което обаче усилията на гостите не стигнаха до почетно попадение, докато Жиру и Каросла пропуснаха да направят успеха на домакините още по-убедителен.  

Арсенал – Евертън    2:0

1:0    Жиру    39
2:0    Росицки    89

Арсенал: Оспина, Бейерин, Габриел, Кошчелни, Гибс, Коклен (88 Чеймбърс), Касорла, Йозил, Окслейд-Чембърлейн (82 Росицки), Санчес (87 Уелбек), Жиру
Евертън: Хауърд, Колман, Джагиелка, Стоунс, Гарбът, Бари (84 Гибсън), Маккарти, Бешич (77 Нейсмит), Миралас (61 Ленън), Баркли, Лукаку