Суонзи удари с 1:0 Арсенал на "Емирейтс" в среща от Висшата лига и записа впечатляваща победа. Единственото попадение в мача заби Бафетимби Гомис в 85-ата минута.

След тази загуба "артилеристите" остават на трето място, на три точки от Ман Сити, но и с мач по-малко. Гостите пък са твърдо на осмата позиция с 56 точки.

Срещата в Лондон не предложи особени футболни достойнства. Арсенал владееше инициативата и доминираше през по-голямата част от мача, но футболистите на Арсен Венгер направиха множество пропуски и в крайна сметка това им изигра лоша шега и те загубиха.

От своя страна Суонзи заложи на по-дефанзивен футбол с контраатаки, което се оказа печеливша тактика и гостите се уредиха с трите точки.


Срещата в Лондон започна с положение за домакините. Още в третата минута Оливие Жиру стреля с глава към противниковата врата, но топката мина над вратата.

Отговорът на гостите бе удар от воле на Анхел Ранхел, но Давид Оспина бе на мястото си и спаси. Последва ново положение за Суонзи, но този път Джонджо Шелви стреля до гредата на Оспина.

Тези две ситуации стреснаха артилеристите и те изнесоха играта в по-предни позиции. В 12-ата минута Месут Йозил проби през центъра и шутира от движение, но Лукаш Фабиански реагира отлично и изби.

В ответната атака на гостите Сунг Юенг Ки получи възможност да вкара, но се засуети в наказателното поле на Арсенал и бе блокиран.

След половин час игра Нейтън Дайър се озова сам срещу Оспина, но правилно бе отсъдена засада. Последваха спокойни минути, като действията се развиваха основно в средата на терена.

В 40-ата минута Санти Касорла се освободи от защитата на гостите и стреля по диагонала, но Фабиански спаси. Последва и пропуск на Оливие Жиру.

Второто полувреме започна с шанс за Суонзи. Сунг Юенг Ки стреля от границата на наказателното поле, но топката мина до гредата. В 53-ата минута Алексис Санчес бе изведен отдясно, но топката облиза външната страна на мрежата.

Арсенал засили атаките си и притисна играчите на Суонзи, но така и не можеше да стигне до наистина чисто голово положение. След час игра Оливие Жиру навърза отбраната на гостите и се опита да вкара технично, но отново не успя.

Последва и страхотен шанс пред Санти Касорла, който стреля от упор, но Фабиански закова топката. В 70-ата минута резервата Джак Уилшър също бе близо до попадението, но двете нули се запазиха.

Последваха много силни минути за артилеристите, но Тио Уолкът и Алексис Санчес сътвориха уникални пропуски, а Фабиански правеше невероятни спасявания на вратата на гостите.

Така се стигна до 85-ата минута, когато Джеферсон Монтеро центрира в наказателното поле на Арсенал, където резервата Бафетимби Гомис се извиси и с глава прати топката във вратата.

Домакините протестираха, че топката не минала голлинията, но от многократните повторения се видя, че попадението е редовно и Суонзи поведе. До края на мача Арсенал натисна, но нямаше шанс за гол и гостите си взеха победата.

Арсенал - Суонзи 0:1

Голмайстор:

Бафетимби Гомис (85)

Арсенал: Давид Оспина, Хектор Белерин, Пер Мертезакер, Лоран Косчелни, Начо Монреал, Санти Касорла, Франсис Коклен (67 - Джак Уилшър), Месут Йозил, Аарън Рамзи, Алексис Санчес, Оливие Жиру (69 - Тио Уолкът)

Суонзи: Лукаш Фабиански, Анхел Ранхел (60 - Ашли Ричардс), Федерико Фернандес, Ашли Уилямс, Нийл Тейлър, Сунг Юенг Ки (73 - Бафетимби Гомис), Джонджо Шелви, Джеферсон Монтеро, Гилфи Сигурдсон, Джак Кори Нейтън Дайър