Арсенал показа, че си е взел урок от миналия сезон и този път не остави никакви шансове на съперника, побеждавайки с 4:0 Астън Вила на финала за купата на Англия.

Така година след като победиха драматично Хъл Сити с 3:2 след продължения, сега Артилеристите защитиха трофея си.

Тио Уолкът откри резултата пет минути преди почивката след асистенция на Алексис, а малко след началото на второто полувреме чилиецът вкара страхотен втори гол с удар от над 25 метра.

В 62-та минута Пер Мертезакер вкара трети гол и сложи точка на спора, а в самия край Оливие Жиру оформи крайния резултат.

Арсенал имаше пълно преимущество през целия мач и можеше да победи и с още по-голям резултат, а Войчех Шчесни не се наложи да прави нито едно впечатляващо спасяване.

Така Артилеристите спечелиха за рекорден 12-ти път Купата на Англия. Арсен Венгер пък взе за шести път този трофей, като единствено Джордж Рамзи е успявал да стори това.



В състава на Арсенал Арсен Венгер бе заложил на намиращия се в отлична форма Тио Уолкът на върха на атаката, докато Оливие Жиру бе резерва. На вратата пък Войчех Шчесни пък бе титуляр вместо Оспина. В състава на Вила пък на врата бе ветеранът Шей Гивън, който преди 17 години отново игра на финал за ФА Къп. Тогава с екипа на Нюкасъл той отново се изправи срещу Арсенал и загуби с 0:2. В нападение пък Шарл Н'Зогбия бе предпочетен вместо Габриел Агбонлахор.

Първата опасност пред една от двете врати бе след центриране от корнер, когато Лоран Косиелни засече с глава, но не можа да намери очертанията на вратата.

В 16-та минута обаче Косиелни нанесе много по-точен удар с глава след центриране на Санчес от игра и се наложи Гивън да показва, че все още има страхотен рефлекс и изби с една ръка от голлинията.

Арсенал доминираше и Ектор Бейерин се отличи с добър индивидуален пробив отдясно, след това поднесе назад пред вратата, но под натиска на защитник Рамзи засече неточно покрай вратата.

В 20-та минута уелсецът пропусна страхотна възможност. Центриране на Йозил бе избито на пътя му и той се оказа с топка в крака в наказателното поле, но прибързаният му удар мина високо над вратата.

Малко след това бе ред на Уолкът да пропусне чисто положение. Отново Йозил навлезе отляво в наказателното поле, центрира полуниско и след лек рикошет топката стигна до непокрития на пет метра пред вратата Уолкът, но Ричардсън се хвърли на пътя на топката и изби пред голлинията.

Натискът на Артилеристите леко отслабна, но пет минути преди почивката те успяха да открият резултата. Монреал бе изведен до аутлинията и центрира към втората греда, там  Алексис свали назад с глава и връхлитащият Уолкът простреля Гивън отблизо.

Астън Вила започна амбицирано първите минути на второто полувреме, но много бързо бе попарен от сензационен втори гол на Алексис Санчес. Чилиецът получи топката на над 25 метра от вратата и нанесе страховит удар в стил "Кристиано Роналдо", топката промени траекторията си в последния момент и влетя под напречната греда покрай препарирания Шей Гивън.

Пет минути по-късно Арсенал вкара за трети път топката в мрежата, но попадението бе отменено заради тънка засада на Уолкът преди Санчес да направи добавка.

Лондончани се забавляваха и след пореден хубав пас на Йозил Рамзи нанесе удар от границата на наказателното поле, който срещна ръката на защитник на съперника, но нямаше умисъл и съдията отказа да свири дузпа. В следващата акция Касорла получи пас в наказателното поле, но ударът му бе спасен блестящо от Гивън.

Астън Вила изглеждаше абсолютно безидеен в атака и единствено несигурността на Шчесни при центриранията бе повод за притеснение за защитата на Арсенал.

В 61-та минута Уолкът получи извеждащ пас зад защитата и успя да овладее под носа на излезлия да го пресрещне Гивън, но след това вместо да го заобиколи прибърза в удара и би в тялото му.

Минута по-късно обаче резултатът стана 3:0. След центриране от корнер Мертезакер бе оставен непокрит в наказателното поле и с глава засече неспасяемо в мрежата.

При този резултат интригата до голяма степен приключи и това се отрази на интензивността в играта на Арсенал. Въпреки това в 76-та минута Уолкът имаше нов чист шанс, получавайки извеждащо подаване от Йозил, но опитът му за техничен удар покрай Гивън бе доста неточен. Това бе и последното му действие в мача, преди да бъде сменен от Оливие Жиру.

В 80-та минута Вила имаше претенции за дузпа за нарушение на Коклен срещу Агбонлахор. Съдията Джонатан Мос замълча, но така или иначе нарушението бе точно пред наказателното поле.

Три минути преди края тимът на Тим Шерууд имаше доста по-основателни претенции за дузпа, след като Бейерин дръпна в наказателното поле Грийлиш, но отново не последва сигнал.

В самия край на мача Арсенал вкара четвърти гол, след като влезлият като резерва Окслейд-Чембърлейн центрира ниско пред вратата и там другата резерва Оливие Жиру засече отблизо в мрежата.

Арсенал - Астън Вила 4:0

1:0 Уолкът 40
2:0 Алексис 50
3:0 Мертезакер 62
4:0 Жиру 91

Арсенал: Шчесни, Бейерин, Косиелни, Мертезакер, Монреал, Коклен, Касорла, Рамзи, Йозил (77 Уилшър), Алексис (89 Окслейд-Чембърлейн), Уолкът (77 Жиру)

Астън Вила: Гивън, Хътън, Влаар, Окоре, Ричардсън (68 Бакуна), Уестууд (71 Санчес), Делф, Клевърли, Грийлиш, Н'Зогбия (53 Агбонлахор), Бентеке