„Сложно е. Ако го питате коя е любимата му позиция, самият той не е сигурен“, отговори Арсен Венгер на въпрос относно перфектния пост на Тио Уолкът, след като футболистът бе донесъл победата с 1:0 над Волфсбург на Емирейтс Къп.

Венгер винаги е казвал, че Тио е „голмайстор“, макар че през 2006-а го взе за крило от Саутхемптън. Бързакът оттогава се опитва да се наложи като първи избор на върха на атаката, но не успява. Контузиите оказаха влияние, също и небалансираният състав. Но вече на 26, Уолкът е в разцвета на силите си и може да се окаже от ключово значение за амбициите на топчиите за титла през идната кампания.

На първо място, той наистина може да се подвизава на няколко места по терена. Скоростта му и техниката му позволяват за е ефективен и по двата фланга, а в миналото сме го виждали да действа и зад нападателя. Естествено, при нужда може и да поведе атаката. „Умее да се движи, бърз е, притежава силен и точен шут“, отчита мениджърът. Най-важното е, че в хода на мача националът може да се мести от една на друга позиция.

Бавното, но упорито изграждане на сегашния Арсенал имаше за цел наистина да построи отбор, колектив. Идеята не е просто да се хвърли сбирщина суперзведи на игрището. Тази група разбира значението на думата „колектив“, знае кога да атакува и кога да се защитава. Благодарение на Месут Йозил и Алексис Санчес артилеристите вече имат и креативни лидери.

Ясно е, че двамата имат гарантирани места сред титулярите. Уолкът може понякога да остава резерва, но изглежда като добър вариант за партньор на германеца и чилиеца. Той е труден за опазване и непредвидим, поради което бранителите инстинктивно се отдръпват назад, когато той пробива. Което пък открива допълнителни пространства за колегите му.

Преди няколко месеца Жозе Мауриньо направи следното изказване: „Ако не контраатакуваш, значи си глупак. Това е един от най-хубавите похвати във футбола. Опонентът е неподготвен и получаваш чудесна възможност да го накажеш“. Ако има играч в Арсенал, който да е истинска заплаха на контра, това е тъкмо Тио Уолкът.

Причините вече ги споменахме – скорост, експлозивност, умение да играе отляво, отдясно или през центъра. Също така той е полезен срещу противници, които предпочитат да контролират събитията, а топчиите ги допускат в собствената си половина. Тио може да е разликата между 0:0 и 1:0 за червено-белите на „Стамфорд Бридж“ този сезон.

Не са един и двама тези, които подценяват приноса на Месут Йозил. Което е жалко, имайки предвид интелекта на бившия състезател на Шалке 04. Заедно с Уолкът, двамата могат да заформят страховит дует. Йозил е майстор на извеждащите подавания и мисли с няколко хода напред.

Партньорство между двамата може да заприлича на това между Кристиано Роналдо и Анхел ди Мария в Реал Мадрид. „Тио умее да се позиционира отлично дори в наказателното поле на съперника. Това е вроден талант“, категоричен е Венгер. Веднъж там, германецът с турски корени пуска пас, който елиминира всички, а Уолкът вкарва. Поне такъв е планът.

Не можем да не забележим и приликите с Тиери Анри. Защото той също дойде като крило, а се превърна най-великия реализатор в историята на клуба. И той, и англичанинът са скоростни, непредвидими и хитри футболисти. Венгер може и да не е сигурен кой е най-подходящият пост за Уолкът, но със сигурност е ясно, че пасва идеално на схемата и идеите на наставника. И може да се окаже ключът към първа титла от 2004-а насам.

Telegraph