Арсенал постигна домакинска победа над Стоук Сити с минималното 2:0 в среща от 4-ия кръг на Висшата лига и така тимът продължи 100-процентовата успеваемост у дома срещу този противник.

Това бе и първи успех на лондончани на "Емиратс" от началото на сезона, след като тимът се изложи срещу Уест Хям и Ливърпул в предишните си две домакинства от кампанията и взе само точка от тях.

Първото попадение в срещата бе дело на Тио Уолкът, който реализира в 31-ата минута. Жиру оформи крайния резултат в 85-ата минута.

За домакините Уолкът излезе сред титулярите за сметка на Жиру, докато Йозил се завърна в стартовия състав, а на пейката седна Чембърлейн.

Гостите бяха без Адам и Афелай, които са наказани, както и без контузения Джонсън.


Домакините започнаха мача много активно и още в 3-ата минута бяха на косъм от гола, но ударът на Санчес с глава бе отразен от Бутланд.

Надмощието на домакините продължи с пълна сила и Санчес със силен удар разтресе гредата в 8-ата минута и така пропиля втори шанс да стигне до попадение.

В 24-ата минута пък отново Бутланд трябваше да се намесва, като този път се наложи да отразява силен удар на Санти Касорла.

Голът логично дойде с оглед на мощния домакински натиск и в 31-ата минута Уолкът изведе лондончани напред в резултата. 

Английският национал бе намерен със страхотен извеждащ пас от Йозил, а след това се справи и с намиращия се до него противников футболист, за да излезе сам срещу вратаря и да прокара топката между краката му.

До края на полувремето резултатът остана непроменен, а след почивката гостите започнаха по-активно през първите минута-две и Арнаутович можеше да застраши Чех, но се засуети и не успя да отправи удар.

В 55-ата минута след многоходова комбинация топката достигна до Рамзи, който стреля от добра позиция, но ударът му премина над напречната греда.

Пет минути след това Диуф претендираше за дузпа, след като според него Габриел го е бил фаулирал, но реферът бе категоричен, че в ситуацията има само ... засада. И бе прав. 

В 65-ата минута пък силен удар на Йозил премина покрай вратата на "Грънчарите" за тяхна радост.

Няколко минути след това Бейерин намери Уолкът със страхотен извеждащ пас, но ударът на нападателя не се получи и Бутланд нямаше проблеми да улови топката.

В 75-ата минута Жиру направи непростим пропуск и пропиля шанс да реализира сам срещу вратаря, като прати топката встрани вратата.

Десет минути след това французинът се реваншира, след като реализира и така уби всякаква интрига в срещата. Той засече с глава на близката греда прекрасно центриране на Касорла.  

До края нямаше повече голове, но Жиру направи още един сериозен пропуск в последните секунди, след като бе оставен на чиста позиция, но не успя да реализира, а на всичкото отгоре се оправда, че е бил фаулиран от Питерс.

АРСЕНАЛ - СТОУК 2:0
1:0 Уолкът 31'
2:0 Жиру 85' 

АРСЕНАЛ: Чех, Косиелни, Монреал, Габриел, Бейерин, Коклен, Йозил (84 - Чембърлейн), Касорла, Рамзи, Уолкът (75 - Жиру), Санчес (84 - Артета)

СТОУК: Бутланд, Питерс, Камерън, Муниеса, Бардсли, Ван Гинкел, Уилън, Арнаутович, Диуф (75 - Къркич), Хоселу (57 - Айрлънд), Шакири